Sostinės savivaldybės viešas konkursas Lukiškių aikštei tvarkyti paskelbtas pernai ir jį jau laimėjo trys įmonės – „Infes“, „Ekstra statyba“ ir „Pamario restauratorius“. Šiandien Vyriausybėje su šiuo konsorciumu savivaldybė pasirašė Lukiškių aikštės sutvarkymo sutartį.

„Pagaliau prasidės Lukiškių aikštės rekonstrukcijos darbai, apie kuriuos kalbama jau keli dešimtmečiai. Šioje aikštėje kirtosi daug interesų, daug žmonių buvo neabejingi ir siūlė savo sprendimus, todėl nuotaikų ir įtampų kryžkelėse buvo nelengva rasti bendrą sutarimą. Tačiau šiandien visi ginčai – jau praeitis“, – ceremonijos metu pažymėjo A. Butkevičius.

Vyriausybės vadovo teigimu, Lukiškių aikštė – tai valstybės aikštė, o kartu ir sostinės centras. „Ją turime skirti mūsų didvyriškai istorijai ir mūsų dabarčiai, bet aikštė turi būti miela žmonėms“, – kalbėjo premjeras.

A. Butkevičius padėkojo Vilniaus miesto savivaldybei ir Aplinkos ministerijai už bendradarbiavimą, o šalies urėdijoms – už būsimą aikštės gyvybingumą ir žalumą, kurią skleis 260 pasodintų medelių.

Aikštėje, pagal savivaldybės numatytas sąlygas, turės būti įrengtas 5 tūkst. kvadratinių metrų kietos dangos plotas, numatyta vieta paminklui ir memorialinei vietai kovotojų už Lietuvos laisvę atminimui įamžinti. Rangovai taip pat privalės pasiūlyti ir suprojektuoti paties paminklo pobūdį, t.y. ar jis turėtų būti horizontalus, ar vertikalus, numatyti, kokio dydžio ir medžiagos jis turėtų būti.

Visus rekonstrukcijos darbus Lukiškių aikštėje planuojama užbaigti iki 2016 m. gruodžio 1 dienos.