Susitarimo esmė: iš pareigų savo noru atleidžiamas vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, tačiau jo atleisti Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) pareigūnai Vitalijus Gailius bei Vytautas Giržadas į darbą gali būti grąžinami tik teisinėmis, o ne politinėmis priemonėmis.

Pabrėžė, kad R.Palaitis laikėsi visų įstatymų

„Ši koalicija gali dirbti kartu ir dirbs, bet nuolaidas turėjo padaryti abi pusės. Tokias nuolaidas ir padarė. Norėčiau paminėti, kad nuolaidos yra tokios: pirmiausia, FNTT pareigūnų grąžinimas į darbą gali vykti tik teisinėmis, o ne politinėmis priemonėmis. FNTT sistemos pertvarka yra pribrendusi, ką aš asmeniškai siūliau 2010 m. pradžioje. Tai nebuvo įvykdyta, matyt, tuomet reikėjo spręsti ir užbėgti už akių šiam konfliktui“, - teigė D. Grybauskaitė.

Prezidentė taip pat pridūrė, jog kita nuolaida, dėl kurios pasiektas sutarimas, savanoriškas vidaus reikalų ministro R. Palaičio atsistatydinimas. Ji pabrėžė, kad R. Palaitis atleisdamas V. Gailių ir V. Giržadą laikėsi visų būtinų įstatymų, todėl kol nebuvo jo paties prašymo atleisti iš pareigų, jis negalėjo būti atstatydinamas.

„Ministro R. Palaičio neatleidau todėl, kad, mano manymu, jis laikėsi visų įstatymų atleisdamas FNTT pareigūnus. Todėl toks kompromisas galėjo būti padarytas tik tuo atveju, jeigu pats ministras matydamas įtampas koalicijoje apsispręstų pasitraukti iš pozicijos. Tokį apsisprendimą ministras patvirtins pats. Taigi tik jo paties noru toks apsisprendimas gali vykti“, - teigė prezidentė.

„Noriu tikėti, kad radome kompromisą – kaip ir turi būti bet kurioje demokratinėje valstybėje susiklosčius politinei krizei. Tikiuosi, kad abi pusės laikysis susitarimo, kurį pasiekėme šiandien“, - pridūrė šalies vadovė.

R.Palaitis: dėl FNTT pareigūnų atleidimo aš neapgailestauju

Susitikime su prezidente dalyvavęs vidaus reikalų ministras R. Palaitis teigė neapgailestaująs dėl to, kad atleido du FNTT pareigūnus, mat jaučiasi pasielgęs teisėtai ir teisingai. Tačiau jis pridūrė, kad jo asmuo neturėtų trukdyti koalicijos darbui ir prižadėjo artimiausiu metu pateikti prezidentei atsistatydinimo pareiškimą.

Beje, R. Palaitis dar pirmadienį žurnalistams kartojo, kad trauktis iš pareigų neketina.

„Aš visada elgiausi pagal įstatymus, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė R. Palaitis. - Dėl atsistatydinimo aš nepersigalvojau, aš tikrai nesiruošiu pats atsistatydinti, nes esu įsitikinęs, kad elgiausi teisėtai ir teisingai.“

Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas A. Čaplikas savo ruožtu trumpai pareiškė vertinantis ministro apsisprendimą bei pakartojo manantis, kad R. Palaitis visą laiką elgėsi teisingai.

A.Kubilius: tai galėjo įvykti anksčiau

Premjeras A. Kubilius, kuris buvo vienas aršiausių politikų, siekusių R. Palaičio atstatydinimo, aiškino tokį ministro žingsnį laikąs pozityviu dalyku, bet pridūrė, kad būtų buvę geriau, jei toks sprendimas būtų buvęs priimtas anksčiau.

„Pozityviai vertinu ministro pareiškimą, gerai, kad yra padarytas toks sprendimas, kuris leidžia koalicijai svarstyti bendrą darbą. Būtų buvę geriau, jeigu toks sprendimas būtų buvęs padarytas anksčiau“, - nedaugiažodžiavo premjeras.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas taip pat pridūrė, kad FNTT vadovybės klausimas bus sprendžiamas po institucijos pertvarkos.

„O pareigūnų - V. Gailiaus ir jo kolegos – moralinio ir profesinio statuso klausimas bus svarstomas taip pat ieškant tinkamų sprendimų“, - pridūrė A. Kubilius.

Posėdžiavo visą savaitgalį

Primenama, kad savaitgalį koalicijos partneriai derėjosi dėl galimybės dirbti kartu, tačiau tuomet liberalcentristams atsisakius atšaukti savo vidaus reikalų ministrą R. Palaitį, Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis, vėliau ir ministras pirmininkas A. Kubilius konstatavo, kad koalicija de facto nebeegzistuoja.

Anksčiau D. Grybauskaitė yra atsisakiusi patenkinti premjero siūlymą atleisti vidaus reikalų ministrą R. Palaitį. Savo sprendimą ji motyvavo tuo, kad nenori dalyvauti priešrinkiminiuose koalicijos partnerių apsistumdymuose.

Praėjusią savaitę pas šalies vadovę lankėsi Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis, kuris teiravosi šalies vadovės nuomonės dėl trijų liberalcentristų ministrų atstatydinimo.

Po savaitgalį vykusių diskusijų tarp koalicijos partnerių buvo tikimasi, kad pirmadienį ryte premjeras A. Kubilius pasiūlys D. Grybauskaitei atleisti tris Liberalų ir centro sąjungos ministrus, tačiau ryte toks siūlymas pateiktas nebuvo.

DELFI primena, kad įtampa tarp koalicijos partnerių kilo liberalcentristų vidaus reikalų ministrui R. Palaičiui atleidus du FNTT vadovus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą, kurie įtarti nutekinę informaciją apie planus nacionalizuoti baką „Snoras“.

Šiuos pareigūnus ginti ėmėsi konservatoriai, iškėlę liberalcentristams ultimatumą – atstatydinti R. Palaitį, reorganizuoti FNTT, stabdyti konkursą į FNTT direktoriaus pareigas bei grąžinti V. Gailių ir V. Giržadą į darbą. Liberalcentristai tuomet sutiko tik reorganizuoti FNTT.