Tomas įmokų nemokėjo, nes yra draustas svečioje šalyje. Tačiau pamatęs, kad PSD įmokos nuskaičiuojamos nuo banko sąskaitos visai nesupyko: pagalvojo – bus draustas sveikatos draudimu Lietuvoje, jei prireiktų.

„Į Lietuvą planuoju grįžti atostogų, trumpam, tad reikia ir sveikatos draudimo, jei kas nutiktų“, - DELFI rašė vyras.

Tačiau paaiškėjo, kad nors įmokos ir nuskaičiuojamos, vyras nėra draustas sveikatos draudimu, nes pinigai nuskaičiuojami pavėluotai. Jei tuos pačius pinigus jis susimokėtų pats ir laiku – draudimas galiotų.

„Pagal įstatymus man nemokant PSD įmokų Lietuvoje priskaičiuojama skola (išieškoma iš banko sąskaitos, kiekvieną mėnesį). Galvojau – puiku, tegu skaičiuoja, apdraustas bent ir ten, jei tektų grįžt. Pasirodo – nedraustas. Jau priskaičiuota bene 100 eurų skolos, o sveikatos
draudimo nėra ir nebuvo, nes nėra sumokėta laiku. Tai už ką gi pinigai priskaičiuojami?“ - klausia Tomas.

„Įdomūs Lietuvos įstatymai. Paslaugos – jokios, skola – visa“, - pridūrė vyras.

Jo teigimu, pinigai išskaičiuojami iš banko sąskaitos, kurioje nėra lėšų, todėl sąskaitoje minusinis balansas. Tomas skaičiuoja, kad grįžęs atostogų jis turės sumokėti ir skolą, ir PSD įmoką už einamąjį mėnesį.

Tomas gavo ir tai patvirtinantį laišką iš „Sodros“: esą sveikatos draudimas galioja tik tuo atveju, jei įmokos sumokamos iki kiekvieno mėnesio pabaigos. Vyro atveju pinigai nuskaičiuojami išieškant laiku nesumokėtą skolą.

„Sodra“ sakė, jog pateikus įrodymą, kad gaunu sveikatos draudimą čia, apsvarstys ir galbūt grąžins pinigus už nebūtus mėnesius, galbūt negrąžins. Bet kuriuo atveju moku už negautą draudimą, nepriklausomai nuo to, ar šie pinigėliai bus sugrąžinti. Greičiausiai jie nebus sugrąžinti nes su Jungtinės Karalystės valdžia labai sunku susikalbėti, nes dokumentų be advokato užklausimo jie nepateikia“, - sakė Tomas.

Pagal Lietuvos įstatymus, individualios įmonės savininkas turi mokėti 9 proc. įmoką nuo sumos, nuo kurios skaičiuojami socialinio draudimo mokesčiai.

Jei tokia įmonė laikinai nevykdo veiklos, yra likviduojama arba bankrutuojanti, savininkas už save moka 9 proc. įmoką nuo minimalios algos.

PSD nuo minimalios algos sudaro 27 eurus per mėnesį.

„Sodros“ atstovas ryšiams su visuomene Martynas Žilionis teigia, kad sveikatos draudimas galioja tik tuomet, jei už jį sumokama iki einamojo mėnesio paskutinės dienos.

Jo teigimu, neįmanoma pasinaudoti draudimu atgaline data.

„Jei nustatytu laiku įmokos nesumokamos, jos išieškomos nustatyta tvarka. Išieškomos tik už praėjusius laikotarpius nesumokėtos įmokos. O pasinaudoti draudimu atgaline data neįmanoma. Sumokėjus skolą ir einamojo mėnesio įmoką sveikatos draudimas įsigalioja iš naujo“, - DELFI informavo M. Žilionis.

Pasitikrinti, ar asmuo draustas sveikatos draudimu, galima čia.