Ikiteisminis tyrimas nutrauktas, o vaikas grįžo į namus, kuriuose patyrė jį visam gyvenimui suluošinusią traumą.

Prieš metus ši keturmečio iš Vilkaviškio rajono nuotrauka apskriejo žiniasklaidą. Šiandien ši istorija atrodo kone identiška praėjusios savaitės tragedijai Kėdainių rajone, kur patėvis įtariamas keturmečio užmušimu. Skirtumas tik tas, kad pirmu atveju vaiko gyvybę pavyko išgelbėti.

Nuo nelaimės praėjus metams, aiškėja protu sunkiai suvokiami dalykai.

Pamačius medikams nekilo abejonių

„Jis buvo gal kiek mažiau sudaužytas ir sumuštas nei vaikas iš Kėdainių. Nors tėvai visą laiką teigė, kad jis nukrito nuo laiptų. Šio vaiko sužalojimai labai panašūs į amžiną atilsį iš Kėdainių, kiek pamenu, ypatingai odoje, viso kūno mušimai. Antra, jei gerai pamenu, vaikas į Vilkaviškio ligoninę atvežtas, kada jau pradėjo trikti sąmonė. Sumušimai buvo pakankamai panašūs, tik antram vargšeliui nepasisekė“, – teigia Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas profesorius Rimantas Kėvalas.

Kauno klinikų socialinė darbuotoja Andželika Balčiūnienė pasakoja, kad 2012 m. gimęs berniukas į klinikas pateko paskutinėmis 2015 m. gruodžio dienomis. Sužalojimu įtartas mamos sugyventinis ir pati mama, tačiau abu jie kaltę neigė ir tvirtino, kad berniukas nukrito nuo laiptų. Vaikas į Kauno klinikas pervežtas iš Vilkaviškio ligoninės dėl traukulių.

„Sužalojimai buvo neabejotini – vaikas buvo mušamas nuolat, mėlynės buvo įvairaus senumo, buvo matyti krumplių žymės. Medikai net neabejojo, kad prieš vaiką buvo naudojamas smurtas ir jis buvo nuolat mušamas, kol finale buvo trauma – sukrėstos smegenys ir kraujo išsiliejimas į smegenis“, – kalbėjo A. Balčiūnienė.

Visas vaiko kūnas buvo nusėtas daugybinėmis mėlynėmis: jų buvo smakre, kakle, krūtinės ląstoje, pilve, galūnėse, fiksuotas nubrozdinimas.

Medikai susisiekė su Pilviškių seniūnija ir pranešė apie įtariamą smurtą. Apie įvykį informuota policija ir Vilkaviškio rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyrius. Šeima tarnyboms nebuvo žinoma.

„Šiuo metu jis turi potrauminių šalutinių reiškinių – kalbėjimo ir judėjimo problemų. Vaikas sužalotas visam gyvenimui, jau nekalbant apie psichologinius dalykus“, – sakė Kauno klinikų atstovė. Vaikas į klinikas vis atvežamas gydytis dėl šalutinių potrauminių reiškinių.

Po metus trukusių intensyvių reabilitacijų berniukas su mama grįžo namo, šeima įtraukta į socialinės rizikos sąrašus. „Teko bendrauti su šeima dirbusia socialine darbuotoja, ji stebėjo šeimą. Ji matė mamos motinystės įgūdžių stoką – vaiką parsivežė į šaltus nekūrentus namus. Vaikas grįžo į aplinką, kurioje buvo sužalotas“, – kalbėjo pašnekovė.

Medicinos personalas pastebėjo, kad mama elgėsi kaip pagal protokolą – ateidavo, atbūdavo, tačiau vaiko ryšio su mama nebuvo.

Prokuroras nurodė tyrimą nutraukti

Vilkaviškio rajono policijos komisariate iš pradžių buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo, kuris netrukus perkvalifikuotas į sunkų sveikatos sutrikdymą.

Tačiau Kauno apygardos prokuratūros prokuroras praėjusių metų gegužės 20 dieną priėmė sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą, nes nepadaryta veika, turinti Baudžiamojo kodekso 135 str. 2 d. 1 p. požymių. Kitaip tariant, mama ir patėvis nusikaltimo, kuriuo įtarti, nepadarė.

Generalinė prokuratūra penktadienio vakarą tokio sprendimo motyvus pažadėjo pateikti pirmadienį.

„Čia tai man naujieną pasakėte! Rimtai? Man lengvas šokas“, – DELFI sakė R. Kėvalas, negalintis patikėti prokurorų sprendimu.

„Aš neturiu ką pakomentuoti. Tai yra daugybiniai kūno sumušimai, sunki galvos smegenų trauma, įvairaus senumo sumušimai. Aš nežinau, apie kokią kompetenciją kalbame?“, – pyksta medikas.

R. Kėvalo nuomone, šioje situacijoje tinka tik anekdotas. Teisėja klausia žento, nuo ko uošvienė mirė. Jis atsako, kad apsinuodijo grybais. „Bet kodėl ji tokia sudaužyta, mėlyna?“, – klausia teisėja ir išgirsta atsakymą, kad ji labai nenorėjo valgyti.

Rimantas Kėvalas
„Neturiu ką pridurti, tai yra siaubas, aš šventai tikėjau“, – kalbėjo R. Kėvalas, dėl šio atvejo daug bendravęs su policija ir vaiko teisių apsaugos specialistais. Gydytojas spėja, kad dabar šeima dėl vaiko sužalojimo gauna neįgalumo pašalpą.

Tiesa, yra vilčių, kad šis prokurorų sprendimas bus peržiūrėtas.

Praėjusią savaitę Kėdainiuose, įtariama, patėvio užmušto keturmečio tragedija privertė teisėsaugos institucijas peržiūrėti ankstesnius sprendimus dėl smurto prieš vaikus. Paaiškėjus, kad smurtas prieš minėtą vaiką Kėdainiuose tirtas ir anksčiau, prokuratūra atnaujino tyrimą bei ruošiasi patikrinti kitus panašius atvejus, kai tyrimai dėl smurto prieš mažamečius buvo nutraukti.

Ikiteisminis tyrimas dėl smurto prieš mirtinai sumuštą berniuką buvo pradėtas ir pernai. Kėdainių prokuroras nusprendė nesant pakankamai duomenų tyrimą nutraukti.

Valdininkė: šiuo atveju medikai tikrai klydo

Kad tai būta ne sumušimo, o nelaimingo atsitikimo, tiki ir Vilkaviškio rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Rasa Blažaitienė. Ji primena, kad teisėsauga jokių priekaištų motinai ar sugyventiniui neturėjo ir ikiteisminis tyrimas nutrauktas.

„Šiuo atveju medikai tikrai klydo. (…) Vienais atvejais jie galbūt iš tikrųjų būna visiškai teisūs, bet tarp tų atvejų yra atvejų, kur tikrai nelaimingi atsitikimai. Liūdna, kai visi atsitikimai suplakami į krūvą“, – kalbėjo valdininkė.

Ji ragino nesivadovauti hipotezėmis ir nekelti prielaidų. R. Blažaitienė taip pat piktinosi feisbuke plitusiomis sužaloto vaiko nuotraukomis. „Drįsčiau teigti, kad tikrai nė vienas nesame aiškiaregis ir nė vienas šalia nestovėdami tikrai negalime taip teigti“, – smurtu šeimoje netiki R. Blažaitienė.

R. Blažaitienė užtikrino, kad šeima žinoma, su ja dirbama, vaiko teisėti interesai užtikrinami. „Teikti informaciją tretiesiems asmenims galime tik su rašytiniu tėvų sutikimu, taigi jos neteiksime. Bendrais bruožais galiu pasakyti, kad vaikas laikosi puikiai, juo tinkamai rūpinamasi, jis auga puikiai, iš tos blogiausios situacijos rezultatai pakankamai geri“, – aiškino R. Blažaitienė.

Panašiai kalbėjo ir su šeima dirbanti Pilviškių seniūnijos socialinė darbuotoja.

„Su vaiku viskas gerai, sugyventinis išvykęs, dirba užsienyje, visos problemos stebimos ir viskas šeimoje yra gerai“, – tvirtino Rima Bagdonavičienė. Ji užtikrino, kad mama vaiku rūpinasi ir šiuo metu su vaiku yra ligoninėje. Ji taip pat tiki, kad vaikas nukrito nuo laiptų – prieš jį smurtauta nebuvo.

Pilviškių seniūnas Vytautas Judickas patvirtino, kad šeima įtraukta į socialinės rizikos sąrašą.