Vienas populiariausių sukčiavimo būdų – prašoma pranešti mobiliojo ryšio išankstinio mokėjimo paslaugos sąskaitos papildymo kodą asmeniui, dažniausiai prisistatančiam loterijų organizatorių atstovu ir siūlančiam telefonu išlošti vertingų buitinės technikos ar namų elektronikos prizų. Taip pat dažni telefono skambučiai apie piniginio ar daiktinio prizo, pvz., mobiliojo telefono, laimėjimą, eismo įvykį.

Skambinama ir reikalaujama sumokėti laimėto daiktinio prizo PVM, pranešama tapus atsitiktinai atrinktu pirkėju prekybos centre, skambina nukentėję verkiantys giminaičiai ar iš Lietuvos ambasados užsienyje dėl giminaičio susižalojimo.

Tamsaus gymio asmenys šalies tarpmiestiniuose keliuose stabdo automobilius ir sustojusiems asmenims siūlo pirkti beverčius gelsvos spalvos metalo dirbinius. Paaiškinama, kad juos apvogė ar jie patys pametė pinigus ir šiuo metu neturi už ką įsigyti kuro bei tęsti kelionės. Taip pat siūloma pirkti ir neva firminių, iš tikrųjų – beverčių, daiktų. 

Asmenys važinėja po kaimo vietoves ir prisistato banko darbuotojais, už tam tikrą mokestį siūlo padėti susigrąžinti prarastus indėlius. Asmenys, prisistatę banko darbuotojais, už 10 procentų sumos ar kitą sutartą atlygį pasiūlo sutvarkyti dokumentus dėl prarastų indėlių susigrąžinimo, surašomi tam tikri dokumentai, paimamas užmokestis, o bankininku prisistatęs asmuo dingsta.

Sakykim, neseniai viena močiutė tapo patobulinto sukčiavimo būdo auka. Atėjusi į senolės namus moteris, prisistačiusi banko darbuotoja, įtikino ją, kad rytoj Lietuvoje bus keičiami pinigai. Neva todėl reikia surašyti gyventojų santaupas, kad keičiant pinigus jie neturėtų nuostolių. Močiutė geruoju atnešė sukčiautojai visas savo santaupas.

Sukčiavimas su variacijomis

Telefoniniai sukčiai taip pat keičia taktiką – skambina ne kaip į avarijas patekusių sūnų ar dukterų pažįstami, o kaip neva nukentėję verkiantys giminaičiai – juk raudančio žmogaus balsą sunku atskirti. Dažnai pasinaudojama padėtimi, kai giminaitis ar artimas žmogus dirba ar poilsiauja užsienyje ir yra sunkiau pasiekiamas.

Tuomet neva paskambina į užsienį tariamai ar tikrai išvykęs giminaitis ir raudos prislopintu balsu praneša, kad atsitiko nelaimė ir reikia pinigų gydytis bei sugrįžti namo. Kadangi tiesiogiai pervesti pinigų tam giminaičiui negalima, duodamas tariamas Lietuvos ambasados toje šalyje mobiliojo ryšio telefono numeris.

Paskambinus nurodytu numeriu atsiliepia tariama ambasados darbuotoja ir pasiteirauja, kokiu klausimu skambinama ir kuo ji galėtų padėti. Paaiškinus situaciją, darbuotoja patvirtina, kad giminaičiui tikrai atsitiko nelaimė ir jam reikia finansinės paramos. Ji pasisiūlo padėti ir nurodo tos šalies banko sąskaitą, į kurią galima pervesti reikiamus pinigus. Taip pasisavinami pinigai.

Sukčių pilna visur

JAV vartotojų nacionalinė lyga taip pat yra sudariusi labiausiai paplitusių šioje šalyje sukčiavimo būdų sąrašą.

Apie trečdalį sukčiavimo interneto erdvėje atvejų sudaro situacijos, kai pirkėjas, sumokėjęs pinigus, negauna prekės arba gauna ją prastesnės kokybės.

JAV itin paplitęs aukojimas, ir tuo netrunka pasinaudoti sukčiai, sukuriantys menamą labdaros organizaciją ir uoliai renkantys aukas.

Sukčiai veidrodiniu principu atspindi tautos mentalitetą – pas mus pastarasis būdas vargu ar būtų populiarus – mus, matyt, labiau masina išlošti ką nors vertinga. Tačiau jei spręstume vien iš sukčiavimo būdų, amerikiečiai taip pat linkę apšauti valdžią. Tai rodo populiarus sukčiavimo būdas, kai sukčiai siūlo už tam tikrą mokestį pasirūpinti, jog būtų pakeista mokesčių deklaracijos pateikimo data, nes nemažai amerikiečių vėluoja atlikti šį darbą ir dėl to turi rūpesčių.

Taip pat už tam tikrą sumą siūloma pagerinti kreditų istoriją, kas yra visiškai neįmanoma. JAV egzistuoja keli nepriklausomi kreditų biurai, stebintys amerikiečių kreditinės informacijos istoriją. Jie veikia visiškai nepriklausomai vienas nuo kito, juo labiau nepriklausomai nuo kokių nors kompanijų.

Skolos, paskolos ir darbas

Sukčiautojai visuomet suranda tai, ko žmonėms labiausiai trūksta. Galbūt skolų pirkimas taps populiarus ir pas mus?

JAV sukčiai žmonėms siūlo supirkti jų skolas: bendrovė esą jas apmoka, iš kreditorių papildomai išreikalauja didelių nuolaidų paskoloms, o auka kompensuoja įmonės išlaidas – jas, žinoma, reikia kompensuoti iš anksto. Galiausiai asmuo ne tik lieka su visomis savo skolomis, bet ir praranda daug pinigų.

Sukčiaujama ir dėl darbo pasiūlymų. Siūlomas pelningas darbas namuose, tačiau reikia į tai papildomai investuoti: nusipirkti įrangos, įsigyti licenciją, sumokėti stojamąjį mokestį ir t. t. Tačiau darbo neatsiranda.

Dar vienas sukčiavimo būdas – draudimo bendrovė siūlo itin žemas paslaugų kainas. Iš tiesų ji egzistuoja tik popieriuose – tik renka pinigus, bet nieko neišmoka.
Fiziniams asmenims dažnai siūlomos lengvatinės paskolos, tačiau norint gauti tokią paskolą reikia įmokėti tam tikrą įnašą.

Laiškai iš Afrikos

Laiško iš Nigerijos gavėjui siūloma pervesti kelis milijonus JAV dolerių iš Nigerijos (Ganos, Libijos, Mozambiko ir t. t.) banko į banką JAV. Pinigai neva priklauso Afrikos šalių valdovų palikuonims, o už pagalbą siūloma ketvirtadalis ar net trečdalis pervedamų pinigų sumos. Bet prieš tai reikia pademonstruoti savo ryžtą padėti – pervesti kelis ar keliolika tūkstančių į sukčių sąskaitą. Tačiau šis būdas, skirtingai nei kiti, gana greitai išsisėmė.

Toliau – aukai kokiu nors pretekstu siūloma paskambinti telefono numeriu, kurio pokalbio minutė kainuoja didelius pinigus. Smulkios telefoninio ryšio bendrovės taip pat griebiasi sukčiavimų: jos klientams pateikia sąskaitas, kuriose įtraukti mokesčiai už nesuteiktas paslaugas.

Taip pat siūlomos kelionės ar viešbučių kambariai, kuriuose sąlygos žymiai skiriasi nuo pateiktų reklamoje. Kaip pastebėjote, amerikiečiai tokius atvejus priskiria paprastam sukčiavimui – jie nenaudoja kokių nors aptakesnių frazių, kaip daroma pas mus, – neva tai tik atsitiktinumas.

Populiarus ir revoliucinis antsvorio atsikratymo metodas. Stebuklingai veikiančiu preparatu per kelias dienas ar savaites žadama padėti atsikratyti nereikalingų kilogramų. Geriausiu atveju auka nusiperka nieko vertą produktą, blogiausiu – sveikatai gali grėsti rimtas pavojus.