Prieš dvejus metus pradėta vaikų globos namų pertvarka numato, kad iki 2020 metų šalyje turėtų užsidaryti 27 globos įstaigos, o vaikai turėtų būti apgyvendinti mažesnėse šeimynose arba globėjų šeimose.

Kaip ir ar Kėdainių savivaldybė spėjo pasirengti naujajai tvarkai? Apie tai kalbamės su savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) vedėja Vilima Jucevičiūte.

– Kiek pernai mažylių iki trejų metukų buvo paimta iš šeimų? Kur jie buvo apgyvendinti?

– 2016 m. Kėdainių rajone iš šeimų buvo paimti 4 vaikai iki 3 metų amžiaus. Trys mažyliai buvo apgyvendinti Kauno vaiko raidos klinikoje „Lopšelis“. Vienas vaikelis (2,5 metrų amžiaus) įsikūrė vaikų globos namuose „Saulutė“ kartu su savo vyresniais broliais.

Vėliau, tais pačiais metais, vienas iš minėtų mažylių iš Kauno vaiko raidos klinikos „Lopšelis“ buvo grąžintas motinai. Kiti du mažyliai vis dar yra šioje įstaigoje, abu jie turi rimtų sveikatos problemų.

Be to, vienas iš jų gimė ir augo Kauno mieste, šeimai paslaugas teikė Kaunas ir iš šeimos vaiką paėmė Kauno m. VTAS. Kadangi jo motina paskutiniu metu deklaravo gyvenamąją vietą Kėdainių rajono savivaldybėje, nors realiai čia negyveno, globą vaikui, vadovaujantis galiojančia tvarka, turėjome nustatyti mes.

– Kiek iš viso šiuo metu rajone yra iš šeimų paimtų vaikų iki 3 m.?

– Šiuo metu rajone globojamų vaikų iki 3 metų amžiaus iš viso yra dešimt. Du jau minėti vaikai Kauno vaiko raidos klinikoje „Lopšelis“, vienas (su vyresniais broliais) vaikų globos namuose „Saulutė“, trya šeimynose, keturi globėjų šeimose.

– Ar Kėdainių VTAS jau yra pasirengęs mažylius iki 3 m. apgyvendinti ne globos namuose?

– Civilinio kodekso pataisos galios tik naujai paimtiems vaikams, be to, numatytos išimtys, kai globa institucijoje gali tęstis ilgiau, t. y. kai vaikui reikia sveikatos priežiūros ar slaugos paslaugų; vaiko neišskyrimas su broliais, seserimis; kai globa nustatoma skubaus vaiko paėmimo atveju.
Iki 2020 metų šalyje turėtų užsidaryti 27 globos įstaigos.

Iki 2020 metų šalyje turėtų užsidaryti 27 globos įstaigos.

Jei tektų paimti vaiką, pirmiausia jo globa būtų pasiūlyta artimiesiems, jei tokių nebūtų kitai globėjų šeimai, kraštutiniu atveju būtų nukreiptas į globos instituciją iki 3 mėnesių. Per tą laiką socialiniai darbuotojai turėtų intensyviai dirbti su biologine šeima, kad pavyktų vaiką sugrąžinti.

Dar savivaldybėje yra Motinos ir vaiko laikino apgyvendinimo namai, į kuriuos gali būti nukreipiama mama kartu su vaikais, kad centro darbuotojų padedama išmoktų rūpintis jais, įgytų socialinių įgūdžių, per tą laiką išspręstų kitas savo problemas. Pvz. išsituoktų, nustatytų vaiko tėvystę, prisiteistų vaikui išlaikymą, gautų socialinį būstą, gydytųsi ir pan.

– Ar yra rajone nors vienas profesionalus laikiną globą vaikams teikiantis globėjas?

– Bet kuri iš Globėjų ir įtėvių mokymo kursus (GĮMK) praėjusių šeimų ar atskirų asmenų, kurių mes rajone turime per 60, gali tapti profesionaliu, socialiniu, laikinu ar budinčiu – kol kas dar net nėra patvirtintas oficialus tokių žmonių pavadinimas, globėju. Tačiau šiuo metu, oficialiai patvirtintų profesionalių globėjų, kol kas vadinkime juos taip, rajone neturime.

Kad jie tokiais taptų GĮMK išklausiusiems žmonėms tereikia išklausyti papildomus mokymus. Rajone jau turime specialistus, kurie pasiruošę juos vesti. Tad rajoną nuo oficialių profesionalių globėjų skiria vos vienas žingsnis.

Tačiau problema ta, kad iki šiol nėra profesionalios globos teisinio reglamentavimo, tam nenumatytas finansavimas, trūksta kompleksinių paslaugų globėjams, nėra socialinės reklamos, skatinančios gyventojus tapti vaikų globėjais, keisti visuomenės požiūrį į vaikų globą ir t. t.
Manau, kad turi būti kuo skubiau teisiškai sureguliuota ir pagrįsta laikinos vaikų globos sistema, dabar viskas palikta „saviveiklai“ – kiekviena savivaldybė problemas sprendžia savo nuožiūra. Valstybėje neturi būti 60 skirtingų sistemų.

Labai tikimės, kad Seimas artimiausioje pavasario sesijoje, prasidėsiančioje kovą, sugebės priimti laikinos globos veiklą reglamentuojančius įstatymus. Tuomet bus daugiau aiškumo, o norinčiųjų pagelbėti be tėvų globos likusiems vaikams, manau, tikrai atsiras.

– Tai vis dėlto ar mažylis iki 3 m., iš šeimos paimtas šiandien, turėtų kur prisiglausti išskyrus globos namus?

– Nors sistema ir nėra iki galo sustyguota, bet laikinus globėjus mažyliams tikrai rastume, manau, kad į globos namus vaikai iki 3 m. patektų tik minėtais išimtiniais atvejais.

Kaip jau sakiau, iki galo parengtų profesionalių laikiną globą mažyliams teikiančių globėjų neturime, bet vaikus mylinčius žmones, baigusius GĮMK ir galinčius juos laikinai pagloboti, tikiu, tikrai rastume.

Ir iki įstatymo pakeitimo didžioji dalis tėvų globos netekusių vaikų (šių metų sausio 1 d. tokių vaikų rajone buvo 292 – aut. past.) mūsų rajone gyveno globėjų šeimose. Džiaugiamės, kad šis procentas mūsų rajone yra vienas aukščiausių respublikoje – Kėdainių savivaldybėje 64 proc. (šalyje apie 30 proc.) globojamų vaikų gyvena ne globos įstaigose, o šeimose ir šeimynose.
Ir toliau stengsimės vaikams rasti kaip įmanoma geresnį laikino ir ne tik apgyvendinimo variantą, kartu tikimės, kad tokios pagalbos reikalingų vaikų šalyje mažės, visuomenė taps atsakingesnė ir sąmoningesnė.