Dokumentą pasirašė Lietuvos teisingumo viceministras Gintaras Švedas ir JAV derybų delegacijos vadovas Kenneth Propp (Kenetas Propas).

Derybos dėl sutarties teksto vyko dvi dienas Vilniuje, pranešė Teisingumo ministerija.

Memorandume valstybės patvirtina, kad Ekstradicijos sutarties tekstas galutinai suderintas bei pripažįsta, jog, atsižvelgiant į sutarties svarbą abiejų šalių bendradarbiavimui, sutartį būtina pasirašyti kaip galima greičiau.

E kstradicijos sutarties tikslas - abipusiai palankiomis sąlygomis plėtoti teisinį bendradarbiavimą ekstradicijos srityje. Šalys pagal sutarties nuostatas ir sąlygas įsipareigos viena kitai išduoti, kai to tinkamai prašoma, asmenis, surastus vienos šalies teritorijoje, o kitos šalies teisingumo institucijų ieškomus dėl jiems iškeltos baudžiamosios bylos, arba laisvės atėmimo bausmei vykdyti pagal įsiteisėjusį nuosprendį.

Ketvirtadienį Teisingumo ministerijoje rengiami mokymai, kaip praktiškai įgyvendinti Lietuvos ir JAV Ekstradicijos sutartį dėl savitarpio pagalbos baudžiamosiose bylose ir Ekstradicijos sutartį. Mokymams vadovaus JAV Teisingumo departamento pareigūnai, juose dalyvaus Lietuvos teismų, Generalinės prokuratūros, Teismų departamento ir Teisingumo ministerijos atstovai.

1995 metais Lietuva ratifikavo Europos konvenciją dėl ekstradicijos.

Lietuva ekstradicijos klausimus reglamentuoja dvišalėmis teisinės pagalbos sutartimis su Baltarusija, Kazachstanu, Lenkija, Moldova, Rusija, Ukraina, Uzbekistanu, taip pat pasirašyta trišalė Lietuvos, Latvijos ir Estijos sutartis.