Siekiant užtikrinti, kad atranka vyktų skaidriai, procesą stebės visuomenės atstovai, o sąrašai bus sudaromi naudojant specialią kompiuterinę programą.6 sąrašai

Krašto apsaugos savanorių pajėgų Karo prievolės ir komplektavimo skyriaus viršininkas majoras Žygimantas Adamonis Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ sakė, kad iš viso bus sudaryti 6 sąrašai. Vykdant šią procedūrą ir bus nustatyta, kiek bus kviečiama šaukiamojo amžiaus jaunuolių:

„Tai nereiškia, kad visi sąrašuose esantys jaunuoliai bus pakviesti šiemet tarnauti. Su jais bus pradėtos tam tikros procedūros – sutikrinami duomenys,jie bus siunčiami tikrintis sveikatos. Ir tik tuomet jie bus šaukiami atlikti karinės prievolės.

Iš ankstesnių šaukimų žinome, kad tinkamais tarnauti paprastai pripažįstama apie 30-35 procentai jaunuolių. Vadinasi, norėdami surinkti planuojamą 3 tūkstančių šauktinių skaičių, pasitikrinti sveikatą turėtume išsiųsti apie 12 tūkstančių.

Antra vertus, yra dalis jaunuolių, gyvenančių užsienyje, bus tokių, kurie laiku negavo šaukimo ir pan. Tai taip pat didins šaukiamųjų skaičių.

Šauktinių sąrašai bus paskelbti viešai per dvi darbo dienas. Kiekvienas, radęs savo pavardę tame sąraše, galės kreiptis karo prievolės ir komplektavimo padalinius ir pasitikslinti, kada turi atvykti į komplektavimo skyrius. Iš viso Lietuvoje apie 120 tūkst. šaukiamojo amžiaus jaunuolių. Kadangi turime daugiau kaip tūkstantį savanorių,jie taip pat mažina šaukiamųjų skaičių. Savanoriai,jeigu bus galimybių, galės pasirinkti tarnybos vietą . Jie taip pat tarnybos pabaigoje gaus 25 procentais didesnę kaupiamąją išmoką“, - sakė majoras Ž. Adamonis.

Šauktinių sąrašų sudarymas

Šauktinių sąrašas bus paskelbtas gegužės 13 d.

Pirmadienį Krašto apsaugos ministerijos sudarytą pirmąjį šauktinių sąrašą paviešins gegužės 13 dieną.

Sąrašai pagal regionus bus sudaromi naudojant kompiuterių programą su atsitiktinių skaičių generatoriumi. Siekiant užtikrinti, kad atrankos procedūra vyktų skaidriai, objektyviai ir viešai, procesą stebės visuomenės atstovai, taip pat krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas ir kiti.

Šiemet dviejų šaukimų metu atlikti tarnybą bus pakviesti 3 tūkst. 19-26 metų amžiaus jaunuolių. Gegužės 11 dienos duomenimis, savanoriškai į tarnybą užsiregistravo 1 124 asmenys.

Po paskelbimo sąrašus bus galima rasti internete www.kam.lt ir www.karys.lt. Šaukimus jaunuoliai gaus registruotu paštu. Savo pavardę sąraše radę, bet šaukimo paštu negavę asmenys per 20 dienų nuo gegužės 13 d. privalės savarankiškai susisiekti su regioniniais karo prievolės ir komplektavimo skyriais.