Jei intymiai bendrausiu su drauge, kuriai dar nėra 16 metų, kiek konkrečiai gausiu kalėjimo? Sako, nuo 16 metų jau galima. Bet ar visada?

Nepatogius klausimus DELFI komentavo pagalbos ir mokymų centro „EOS grupės“ psichologas psichoterapeutas Evaldas Karmaza. Jis pabrėžia, kad net leidimas nuo 16 metų turėti lytinių santykių visai nereiškia, kad tokio amžiaus jaunuolis yra jiems pasirengęs.

- Keleriems konkrečiai metams rizikuoja „sėsti“ žmogus, intymiai bendraujantis su nepilnamečiu? 

- Galima taip sakyti: jei lindai prie vaiko iki 14 metų amžiaus, gali atsisėsti į kalėjimą iki 5 metų. Lindai šiuo atveju reiškia ir pornografinių filmų rodymą, lietimą, glamonėjimą. Pati didžiausia bausmė, teisiškai vadinama išžaginimu, užtraukia ir 15 metų nelaisvės bausmę.

Gerai žinoti ir tokį dalyką, kad jei tau 18 metų ir įkalbėjai 14–15 metų panelę užsiimti seksualiniais santykiais, gali „sėsti“ trims metams, net jei ji pati sutiko. Įstatyme teigiama, jog taip pažeidžiama nepilnamečio seksualinio apsisprendimo laisvė.

Tai galioja ir tuo atveju, jei tu panelei davei dovanų ir už tai ji sutiko su tavimi mylėtis. Tokiu atveju gali būti nubaustas iki trejų metų. Todėl čia reikėtų elgtis atsargiai. Už pavežiojimą automobiliu, už gėles, už saldainius, jeigu taip prieinama prie seksualinių santykių – baudžiama. Ir tai galioja, net jei žmogui dar nėra 18 metų.

Jeigu 16–17 metų panelę aš pasiūlau nuvežti į kavinę ir ji nieko prieš pakeliui ant ežero kranto užsiimti seksu, galiu būti pasodintas iki 3 metų. Tačiau tai galioja tuo atveju, jei vyras suaugęs. Jeigu vaikinas panašaus amžiaus, bausmės dingsta. Nebent mergina – mažametė.

- Žmogus iki 14 metų amžiaus nepaisant jokių aplinkybių seksui yra tabu?

- Taip. Su vaikais iki 14 metų amžiaus apie lytiškumą galima kalbėti tik švietimo tikslais.

- Bet tuose pačiuose forumuose vaikinai mini, jog ne visada iš pažiūros pasakysi, kad mergina dar nepilnametė. Kai kurios ir pačios prisistato pilnametėmis. Kaip tada?

- Teisiškai žiūrint, suaugęs žmogus yra atsakingas sužinoti, kiek merginai metų. Nors realiai Lietuvoje yra buvę bylų, kur vaikinai išteisinti dėl to, kad merginos atrodė subrendusios.

Konkretus atvejis: 12–13 metų panelė turėjo seksualinių santykių ir jos partneriai buvo išteisinti, nes ji atrodė labai brandi, kaip 16–17 metų amžiaus. Ji pati nepasakė, kokio amžiaus, ir vaikinai apsigavo.

Jeigu mergina atrodo vyresnė ir slepia savo amžių, pasitaiko, kad tokiu būdu pati juos „išsuka“ nuo atsakomybės. Bet čia jau priklauso ir nuo teisėjo. Jeigu teisėjas pažiūrės griežtai, sakys, kad esi suaugęs, o tai reiškia – atsakingas, ir gali būti nubaustas.

- Galima sakyti, jog prieš pasiguldant merginą tavo pareiga susižinoti, kiek jai metų?

- Taip. Čia, grubiai tariant, yra loterija – išteisins ar neišteisins.

- Prieš kelerius metus Lietuvoje seksualinės pilnametystės amžius buvo kilstelėtas nuo 14 iki 16 metų. Kodėl?

- Ikiteisminių tyrimų metu paaiškėdavo, jog dažnai suaugę 30, 40, net 50 metų amžiaus žmonės 14–15 metų amžiaus paauglius priversdavo pasakyti, kad jie savo noru su jais užsiiminėjo seksualiniais santykiais. Dėl to teisme nutrūkdavo labai daug bylų ir buvo nutarta gana stipriai kilstelėti seksualinės pilnametystės ribą, taip aiškiai pasakant, kad vaikai suaugusiems neprieinami iki 16 metų. 

- Tačiau santuoka leidžiama nuo 15 metų amžiaus.

- Ir tai yra problema. Oficialiai žmonės gali tuoktis nuo 18 metų, bet nuo 15 tai daryti galima leisti, jei yra rimtos priežastys. Dažniausiai realybėje būna tik viena rimta priežastis – nėštumas. 

Grubiai tariant, jei jaunuoliui yra 18 metų, o jo draugei 14 metų, jie turi seksualinių santykių ir pradeda lauktis, teismas jiems kaip ir leistų tuoktis, jei vienas kitą myli ir yra viskas tvarkoje. Tačiau lytinę pilnametystę pakėlus iki 16 metų, tokių šeimų tėčius mes iš karto turime sodinti į kalėjimą dėl to, kad nėštumas įrodo buvusius seksualinius santykius.

Svarstant, ar didinti seksualinės pilnametystės amžių, tokia diskusija buvo, tačiau siekiant apsaugoti vaikus nuo seksualinių nusikaltimų, įstatymą nutarta priimti.

Pasaulyje yra tendencija lengvai kelti seksualinės pilnametystės ribą nuo 14 iki 15 ar 16 metų. Bet yra ir priešinga pusė: kai mokslas pradeda tyrinėti vaikus ir jaunimą, pamato, jog branda pasiekiama anksčiau.

- Kaip suderinti akceleracijos nulemtą spartesnį brendimą ir seksualinės pilnametystės vėlinimą?

- Nustatyta, jog maždaug per 100 metų seksualinė branda tiek vaikinams, tiek merginoms paankstėjo keleriais metais. Tai reiškia, jog fiziškai jaunuoliai gali anksčiau turėti seksualinių santykių ir tai nesukelia tiesioginės žalos kūnui. Tačiau įstatymiškai leidžiama jų turėti vis vėliau.

Dėl to seksualiai aktyvus jaunimas santykius turi slėpti, kad nebūtų nubausti, nors realiai ten jokios seksualinės prievartos ir nėra.

Dėl minėtų priežasčių, kalbant apie seksualinės pilnametystės ankstinimą ar vėlinimą, visada bus daug už ir daug prieš, o reikės priimti vieną sprendimą – mažiau žalingą.

- Kada Lietuvoje jaunimas pradeda lytiškai santykiauti?

- Lietuvos vaikai sąlyginai nėra seksualiai aktyvūs. Prieš keletą metų atliktas tyrimas parodė, jog seksualinius santykius yra išbandžiusi kas dešimta 15 metų mergina ir maždaug kas ketvirtas tokio pat amžiaus vaikinas. 

Tačiau, turint omenyje, kad seksualinės pilnametystės riba 16 metų, tai – labai didelis skaičius. Reiškia, kas 4 jaunuolį ir kas 10 merginą reikėtų tyrinėti: su kuo, kada ir kaip turėjo seksualinių santykių.

Todėl įstatyme yra išlygų, kurios skamba keistai, bet yra reikalingos. Pabrėžiama, jog iki 16 metų negalimi santykiai su suaugusiais žmonėmis, bet bendraamžiai seksualinių santykių gali turėti ir 14 ar 15 metų amžiaus.

Absoliuti riba, kai joks vaikas jokiomis aplinkybėmis negali būti seksualiai paliestas – 14 metų.
Dar viena Lietuvoje galiojanti riba – paauglys ir nuo 16 metų amžiaus negali turėti seksualinių santykių su globėjais, patėviais ar kitais jį prižiūrinčiais, globojančiais asmenimis. 

- Jūsų patirtyje buvę daug tokių atvejų?

- Dešimt metų su seksualiniais nusikaltimais esu dirbęs organizacijoje „Vaiko namas“ ir pastebėjau, kad tokie atvejai – itin maskuojami. Mes turėjome keletą įtarimų ir kelis ikiteisminius tyrimus. Todėl įstatymas turi užtikrinti, kad nevyktų incestas (kraujomaiša-DELFI) ir apibrėžia, jog iki 18 metų negalimi jokie seksualiniais santykiai tarp giminaičių. 

Pilnametystės sulaukę žmonės jau patys gali spręsti, ką nori daryti su savo gyvenimu.

- Kodėl išimties tvarka negali tuoktis 1314 metų mamos, kurių kasmet pasitaiko Lietuvoje?

- Pagal įstatymus, iki 14 metų vaikai yra iš viso seksualiai neliečiami, tačiau dėl akceleracijos, ankstyvos brandos, fiziologinės galimybės susilaukti vaikų kartais šio amžiaus nepasiekiama. Žiūrint teisiškai, tai yra didelė problema: jeigu mažametė laukiasi, vadinasi, yra tėtis. Jeigu tėtis nenustatytas, pradėti ikiteisminio tyrimo negalima.

Nėštumas iki 15 metų amžiaus – pakankama priežastis tuoktis, tačiau tik teismo sutikimu. Ir štai kokią mes turime keistą situaciją: iki 16 metų negalima turėti seksualinių santykių, iki 14 metų tai – tabu, tačiau tuoktis galima, jei mažametė – nėščia.

Žinau kelis atvejus savivaldybėse, kai Vaiko teisių apsaugos skyriai domėjosi besilaukiančiomis poromis, kur būsima mama – labai jauno amžiaus ir prašė negriauti jos ir mylimojo gyvenimų, nepasodinti už grotų būsimo tėčio.

Kai tik mažametės draugas pripažįsta savo tėvystę, pagal mūsų įstatymus pripažįsta naudojęs seksualinę prievartą, o tai automatiškai užtraukia baudžiamąją atsakomybę.

- Tačiau kai kuriais atvejais nepilnametės iš tiesų įkalbamos tuoktis vien dėl to, kad būtų išvengta kaltinimų seksualiniu išnaudojimu.

- Todėl tokios bylos dažniausiai ir nutrūksta: tiek panelė, tiek vaikinas ir net suaugę jų artimieji viską slepia, neigia. Tokios bylos pasidaro „apie nieką“, dingsta, nors mediciniškai įrašas apie buvusį nėštumą yra.

- Pasak tėvų, seksualinės pilnametystės kilstelėjimas iki 16 metų amžiaus palengvino jiems gyvenimą: kalbėdami apie lytinių santykių pradžią jie jau gali remtis ir įstatymu, kad iki 16 metų – negalima.

- Taip, netiesiogiai tai yra pagalba tėvams. Tačiau atkreipčiau dėmesį į tai, kad leidimas nuo 16 metų turėti lytinių santykių visai nereiškia, kad tokio amžiaus jaunuolis yra jiems pasirengęs.