Po susitikimo su šalies vadove LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad kalbėta apie tenkančią atsakomybę bei Lietuvos problemas. „Buvo šiltas pokalbis“, – teigė R. Karbauskis.

R. Karbauskis tvirtino, kad prezidentė gerbia LVŽS teisę sudaryti koaliciją. „Jokios kalbos apie tai, kaip ji mato koaliciją, nebuvo, kalbėjomės apie tai, kad koaliciją reikės sudaryti ir mes turime iniciatyvos teisę. Prezidentė mūsų teisę gerbia“, – kalbėjo R. Karbauskis, pridūręs, kad jaučia „absoliutų“ prezidentės pasitikėjimą.

„Sakyčiau, absoliutų“, - žurnalistams po susitikimo su šalies vadove pirmadienį Prezidentūroje sakė R.Karbauskis, paklaustas, ar „valstiečiai žalieji“ turi D.Grybauskaitės pasitikėjimą.

Jo aiškinimu, prezidentė išsakiusi mintį, kad koalicijos partnerių pasirinkimas – visiška valstiečių žaliųjų teisė ir bet koks sprendimas bus gerbiamas. Pasak R. Karbauskio, galimos ministro pirmininko kandidatūros susitikime nebuvo aptartos.

LVŽS sąrašo lyderis Saulius Skvernelis aiškino, kad jų partija turi žmonių įpareigojimą pradėti derybas dėl galimų koalicijų. „Mes kalbėjome apskritai apie politinę sistemą, apie tai, kas įvyko, koks žmonių pasirinkimas, nekalbant apie konkrečius kandidatus“, – į klausimą, ar prezidentė vienodai įvertino galimus koalicijos partnerius, socialdemokratus ir konservatorius, atsakė S. Skvernelis.

LVŽS sąrašo lyderis Saulius Skvernelis aiškino, kad jų partija turi žmonių įpareigojimą pradėti derybas.

Iškart po LVŽS, D. Grybauskaitė priėmė Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovus.

LVŽS formaliai iškovojo 54 mandatus Seime, bet priskaičiavus du save išsikėlusiuosius, kurie save sieja su partijos sąrašu, mandatų yra 56. Tai didžiausias vienos partijos laimėjimas pagal mandatų skaičių nuo 1996 m. Tais metais Tėvynės sąjunga (Lietuvos konservatoriai) laimėjo 68 mandatus. Rinkimų rezultatai lemia, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjunga taps pagrindine valdančiąją koaliciją formuojančia partija.

Remiantis Konstitucija, ministrą pirmininką Seimo pritarimu skiria prezidentas ir paveda jam sudaryti Vyriausybę. Tai reiškia, kad Vyriausybės formavime aktyviai dalyvaus ir prezidentė D. Grybauskaitė.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis ne kartą yra minėjęs, kad partija į premjerus siūlo partijai nepriklausantį S. Skvernelį. Kartas nuo karto politikas pamini ir europarlamentaro Bronio Ropės pavardę, kaip galimą kandidatą į ministro pirmininko vietą. Kaip sako R. Karbauskis, tam atvejui, jei valstiečiams žaliesiems tektų ir Seimo pirmininko kėdė.

„Būtina atkurti sugriautą pasitikėjimą Seimu ir Vyriausybe ir užtikrinti, kad Lietuva turėtų valdžią, dirbančią žmonėms. Šiandien kviečiu susitikti ir aptarti valstybės ateities daugiausia balsų rinkimuose laimėjusių partijų lyderius“, – rašoma komentare, kurį pirmadienio rytą BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba. Pasak prezidentės, Seimo rinkimų rezultatai rodo, kad žmonės nori esminių permainų.

„Antrasis rinkimų turas patvirtino, kad žmonės nori esminių permainų. Daugelyje apygardų politikos senbuvius pakeitė nauji veidai – tai reiškia pokyčius Lietuvos politiniame žemėlapyje,“ – teigia šalies vadovė.