Rugsėjo pabaigoje Estijos užsienio reikalų ministras Toomas Hendrikas Ilvesas (Tomas Hendrikas Ilvesas) pareiškė, jog Estija yra veikiau Skandinavijos nei Baltijos šalis.

Anot ministro, Estija yra "postkomunistinė Skandinavijos šalis" ir "estai yra beveik suomiai, nes suomiai yra beveik estai".

Po susitikimo su V. Landsbe rgiu ambasadorius, paklaustas, ar UR ministro nuomonė atitinka oficialią Estijos poziciją, sakė, jog T.H. Ilvesas kalbėjo labiau filosofiškai, turėdamas galvoje istorinius ir kultūrinius estų ir suomių ryšius.

Diplomatas pažymėjo, jog Estijos prekyba su Suomija sudaro 30 proc. visos šalies prekybos, o su Švedija - 16 proc. Be to, Suomija yra didžiausia investuotoja Estijoje. Jis pridūrė, kad yra panašios ne tik estų ir suomių kalbos, bet ir šių tautų mentalitetas.

Tačiau R. Oidekivi užtikrino, jog nė viena rimta Estijos politinė jėga neabejoja Baltijos šalių bendradarbiavimo nauda. Jis sakė, jog tas bendradarbiavimas yra ypač svarbus saugumo ir ekonomikos srityse.

Ar estai jaučiasi esą suomiais, susitikime ambasadoriaus klausė ir Seimo pirmininkas. Pasak jo spaudos atstovės, nusišypsojęs Estijos ambasadorius atsakęs, jog galbūt taip galvoja kai kurie vyresniosios kartos estai, bet tikrai ne jaunimas.

R. Oidekivi Lietuvoje buvo akredituotas rugpjūčio mėnesį. Iki šio paskyrimo jis vadovavo Estijos URM Rytų Europos ir Vidurio Azijos skyriui.