Konkrečių uždaromų programų Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) kol kas neatskleidžia, bet DELFI apie kai kurias jų sužinojo iš pačių aukštųjų mokyklų. Dalis aukštųjų sakosi buvusios sąžiningos ir priėmimą nutraukusios iškart, tuo metu kitos bando laimę, nors ir neturi didelių vilčių.

Dalis stojančiųjų šiomis dienomis gavo laiškus. Į DELFI kreipęsis Lukas nurodė sulaukęs LAMA BPO laiško su pranešimu, kad dėl sumažėjusio stojančiųjų skaičiaus studijų programa „Visuomenė, kultūra ir komunikacija“ Vytauto Didžiojo universitete nebus vykdoma.

„Feisbuko grupėje prasidėjo mini diskusija, kurią skaitant kilo klausimai: kodėl likus keliomis dienomis iki prašymų pateikimo (liepos 19 d.) dienos gaunami tokie laiškai? Ką daryti abiturientams, kurie neturi išsirinkę kitos studijų programos? Absurdas, dar vienas valstybės pasityčiojimas iš abiturientų“, – situaciją įvertino abiturientas, dėl visko apkaltinęs LAMA BPO.

Tačiau LAMA BPO prezidentas profesorius Panas Žiliukas aiškina, kad asociacija čia niekuo dėta.

„Sąlygas diktuoja rinka. Kai kas kaltina krepšelio mechanizmą, tačiau tai neturi jokios reikšmės. Tiesiog šįmet labai aiškios dvi tendencijos: kur kas daugiau pasirenkamos didžiosios aukštosios mokyklos, tam tikros studijų kryptys turi didesnį pasitikėjimą“, – dėsto P. Žiliukas.

Tačiau, sako jis, yra ir nepopuliarių studijų krypčių, nors programos jose gali būti „auksinės“.

„Tiesiog nėra traukos ir viskas. Ir tikrai mokyklos stengiasi, jos šįmet išdrąsėjo, ir labai puiku, kad moralinis aspektas svarbus, jos elgiasi sąžiningai pranešdamos, nes stojantieji dar turi laiko pagalvoti, kur nukreipti savo pageidavimus“, – tai, kad dalis aukštųjų šįmet iš anksto sustabdė priėmimą į nepopuliarias programas, giria P. Žiliukas.

Pagal ministro įsakymą, minimalūs studentų skaičiai menų programose yra 4, fiziniuose, gamtos, inžinerijoje – 10, socialiniuose, humanitariniuose moksluose – 15 asmenų.

Pranas Žiliukas
P. Žiliuko aiškinimu, užsienyje elgiamasi panašiai, mat niekas nėra orakulas, galintis numatyti, kaip bus. Tačiau P. Žiliukui gaila valstybės interesų – gali būti, kad stojančiųjų nebuvo į programas, kurių valstybei reikės. Pavyzdžiui, jis klausia, ką daryti su populiarumo nesulaukusia gaisrinės saugos programa – juk gaisrai neišnyks.

Dar daugiau aukų – pirmadienį

„64 studijų programos uždarytos nepasibaigus prašymų priėmimui. Tos mokyklos, kurios uždarė, pasielgė labai atsakingai. Ir tai labai sveikintinas dalykas, turėtume tą pabrėžti“, – tvirtina Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) studijų prorektorius Romualdas Kliukas.

VGTU stojančiuosius informavo, kad nebus vykdomos trys studijų programos: miestų inžineriją stojantiesiems pasiūlyta keisti į statybų inžineriją, vietoje telekomunikacijų studijų programos pasiūlytas daiktų internetas, vietoje saugaus eismo inžinerijos – transporto inžinerija.

„Liepos 24 d., kada bus paskelbti kviečiamųjų sąrašai, kai kuriuose universitetuose net pusė programų nepasieks rentabilumo skaičių ir į jas stojantieji nebus kviečiami. Vadinasi, jo pageidavimas studijuoti toje studijų programoje bus ignoruojamas“, – kalbėjo R. Kliukas. Taip nukentės tie, kurie savo prašyme įrašė tik vieną pageidavimą, o norima programa nesulaukė pakankamo studentų skaičiaus.

 Romualdas Kliukas
Todėl, sako R. Kliukas, kai kurios aukštosios mokyklos elgėsi atsakingai iš anksto pranešdamos, nors vėliau žiniasklaidoje dėl to sulaukia antireklamos. R. Kliukas aiškina priėmimo sistemoje jau dabar matantis, kad dar į mažiausiai 100 studijų programų studentų nebus surinkta. Todėl, sako jis, stojantiesiems geriau užpildyti daugiau pageidavimų, kad apsidraustų, jei norima studijų programa bus paskelbta nerentabilia.

Su jo prognoze sutinka P. Žiliukas.

„Šitaip tikrai gali atsitikti, bet dėl didelių šiųmečių pokyčių prognozuoti konkrečius skaičius sunku. Kai kurios mokyklos mato, kad stojančiųjų nėra, bet programų neatsiėmė. Jis dar bando laimę, bet realiai žiūrint daug kur šansų tikrai nėra ir būtų geriau atsiėmę, tada būtų ne 64, o gerokai daugiau“, – kalbėjo LAMA BPO prezidentas.

Jo aiškinimu, šiuo metu aktyvių programų likę apie 720. Perspektyvoje jų gali sumažėti iki 500-600. Gal tada, svarsto pašnekovas, ir pavojų stojantiesiems liks mažiau.

LEU krito 12 programų

Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) nutraukė priėmimą į 12 studijų programų. Tai anglų filologija; biologija; dailės pedagogika; filosofija ir etika; geografija; istorija ir pilietinis ugdymas; lenkų filologija; lietuvių filologija; matematikos ir informatikos mokymas; muzikos pedagogika; rusų filologijos pedagogika ir tarpkultūrinė komunikacija; interneto ir medijų technologijos. LEU nurodo, kad, pavyzdžiui, lenkų filologiją rinkosi tik du stojantieji.

LEU aiškinimu, priėmimas į šias studijų programas nutrauktas dėl to, kad stojantieji dar galėtų pasikoreguoti savo pageidavimus ir galėtų būtų pakviesti į kitas panašias studijų programas, kurios vykdomos kitose aukštosiose mokyklose. Universiteto aiškinimu, programas teko uždaryti, kadangi šiais metais nebuvo skirtas valstybės finansavimas dalykų mokytojų rengimui. Mokamos studijų vietos nebuvo populiarios.

Kauno technologijos universitetas (KTU) nurodo, kad šiemet priėmimas sustabdytas į 2 studijų programas: socialinę pedagogiką bei automatiką ir valdymą (Panevėžyje). Vietoje automatikos ir valdymo pasiūlyta rinktis kitą fakultete vykdomą programą – transporto priemonių inžineriją (Panevėžyje).

Magistrantūros studijose šįmet priėmimas sustabdytas į 4 studijų programas: medijų filosofiją, medžiagų mokslą, medienos inžineriją bei valdymo technologijas (Panevėžyje).

Vytauto Didžiojo universitete studentų nesurinko šios studijų programos: Europos ekonomika ir finansai; socialinė politika; visuomenė, kultūra ir komunikacija; teisė ir finansai.

Nesiseka ir Šiauliams

Šiaulių universitete buvo atsisakyta šių studijų programų:

Istorija – nepakankamas pasirinkusiųjų skaičius pirmu prioritetu;
Menai (3 programos) – neskirta valstybės finansuojamų vietų;
Finansų matematika – nepakankamas pasirinkusiųjų skaičius pirmu prioritetu;
Finansų valdymas – nepakankamas pasirinkusiųjų skaičius pirmu prioritetu;
Ekologija ir aplinkotyra – nepakankamas pasirinkusiųjų skaičius pirmu prioritetu;
Elektronikos inžinerija ir robotika – nepakankamas pasirinkusiųjų skaičius pirmu prioritetu;
Integruotų gamtos mokslų pedagogika – nepakankamas pasirinkusiųjų skaičius pirmu prioritetu.

Taip pat atsisakyta formuoti optometrijos kursą.

„Norime akcentuoti ir tai, kad dalis studijų programų surenka beveik pilną studijuojančiųjų grupę, tačiau joje trūkstant 1-2 studentų, toliau priėmimas į ją dėl ŠMM sprendimų yra stabdomas, nors iš esmės esame tikri, kad tolimesnio priėmimo metu tokios studijų programos būtų pilnai suformuotos“, – sakoma universiteto komentare.

DELFI primena, kad pagrindinio priėmimo pirmojo etapo kvietimai studijuoti bus skelbiami pirmadienį, liepos 24-ąją. Vėliau vyks papildomas priėmimas. Bendrajame priėmime į aukštąsias mokyklas šiemet dalyvauja 19 universitetų ir 21 kolegija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (536)