Išpuolis prieš žiniasklaidos laisvę. Demokratijai tvota iš peties. Teisėsaugos taikomos priemonės negali pažeisti žmogaus orumo. Taip vakar aukščiausi šalies pareigūnai, politikai ir žiniasklaidos atstovai reagavo į veiksmus prieš naujienų agentūros BNS žurnalistus. Generalinė prokuratūra vakar pareiškė, kad pareigūnų veiksmai - teisėti.

Tuo tarpu T. Janeliūnas „Lietuvos rytui“ patvirtino buvęs apklaustas STT. Pasirodo, žurnale dirbantis politologas STT agentus sudomino, nes norėjo gauti prezidentės interviu.

Žurnalo „IQ” vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas turėjo aiškintis, ko praėjusią savaitę lankėsi Prezidentūroje ir su kuo ten bendravo.

Tomas Janeliūnas
„Aš vykau derinti interviu su prezidente ir, aišku, kalbėjausi su jos atstove spaudai. Bet jokios pažymos aš nemačiau ir apie tai jokių pokalbių su manimi nebuvo. Tai paaiškinau ir pareigūnams”, – sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas.

Politologo žodžiais, „šaudoma visai ne į tuos taikinius”.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė negalinti kometuoti ikiteisminio tyrimo, tačiau nesusilaikė nuo teisėsaugos taikomų priemonių vertinimo: "Jos turi būti adekvačios ir negali, ir neturi pažeisti žmogaus orumo ir pagarbos. Ar tai būtų žurnalistas ar bet kuris Lietuvos pilietis.

DELFI primena, jog STT daugiausiai dėmesio skyrė naujienų agentūrai BNS, praėjusią savaitę paviešinusiai, jog Valstybės saugumo departamentas (VSD) įspėja dėl galimų Rusijos provokacijų prieš Lietuvos valstybę ir jos vadovus. STT apklausė 6 BNS darbuotojus, tarp jų - žurnalistes Jūratę Skėrytę ir Jūratę Damulytę. J. Damulytės namuose taip pat atlikta krata. Be to, teismas įpareigojo BNS atskleisti informacijos apie VSD įspėjimus šaltinį. BNS tai daryti kategoriškai atsisako.