Apie tai pranešimu spaudai pirmadienį informavo Seimo Antikorupcijos komisijos narė Agnė Bilotaitė, kuri Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos vardu į Generalinę prokuratūrą dėl galimo minėtų politikų piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi kreipėsi lapkričio 14 d.

"STT pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl valstybės tarnautojų elgesio diskredituoja valstybės tarnybą, aukščiausius valstybės pareigūnus, apskritai teisinę sistemą ir neabejotinai daro didelę žalą valstybei. Gaila, kad pats Premjeras dar lapkričio 11 d. Seimo plenarinio posėdžio metu, atsakydamas į frakcijos pateiktus klausimus dėl neteisėto buvusio sveikatos apsaugos viceministro G. Černiausko spaudimo komisijos nariams, naudojantis jo paties vardu, nurodė nematantis dėl to problemos", - rašo A. Bilotaitė.

Į Generalinę prokuratūrą buvo kreiptasi po to, kai 2014 m. spalio 20 d. buvo paskelbtas garso įrašas, kuriame girdėti, kaip buvęs sveikatos apsaugos viceministras socialdemokratas G. Černiauskas, pasinaudodamas savo tarnybine padėtimi ir naudodamasis A. Butkevičiaus vardu, siekia, kad konkursą į Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos vadovo postą laimėtų Socialdemokratų partijos narė Vilija Vertelienė.

Įtariama, kad Akreditavimo tarnybos vadovo konkursui vadovavęs G. Černiauskas akivaizdžiai protegavo V. Vertelienę, konkurso metu rašikliu kolegoms rodė, kas turi laimėti konkursą.

Žiniasklaidai nutekintame slapta darytame įraše girdėti, kaip G. Černiauskas pasibaigus konkursui pyksta, kad jį laimėjo ne V. Vertelienė, o Nora Ribokienė. Ši tikina net ir po konkurso sulaukusi G. Černiausko raginimų pasitraukti.

Premjeras: kitą sykį darosi keista

Premjerą Algirdą Butkevičių nustebino informacija apie tai, kad dėl buvusio sveikatos apsaugos viceministro Gedimino Černiausko kalbų Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo tyrimą. Jis tikisi, kad buvęs viceministras įstatymams nenusižengė, tačiau pripažįsta, kad su etikos normomis buvo prasilenkta.

"Šiek tiek man kitą sykį darosi keista, įvairiausių kalbų, kiek atsimenu, ankstesnėje Vyriausybėje arba apskritai Lietuvoje būdavo labai daug, bet kažkodėl niekas nepuldavo reaguoti. Aš manau, kad tai vyko vidinis pokalbis pačioje ministerijoje, ir tikiuosi, kad jis tikrai jokio nusižengimo įstatymams nėra padaręs, o su etika gal buvo truputį ir prasilenkta", - sakė Premjeras Algirdas Butkevičius žurnalistams pirmadienį.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras, kuris kaip eurokomisaras lankosi Lietuvoje, Vytenis Povilas Andriukaitis situacijos komentuoti nebuvo linkęs.

"Kaip Europos komisaras neturėčiau teisės kištis į kiekvienos šalies vidaus klausimus", - sakė V. P. Andriukaitis.