Vidaus reikalų ministerijai ir policijai adresuotame antikorupciniame vertinime siūloma susieti Administracinių nusižengimų, valstybės tarnautojų ir „Sodros“ registrus, kad asmens kodą suvedęs policijos pareigūnas iš karto matytų nusižengusiojo darbovietę, užimamas pareigas ir galėtų nustatyti, ar pažeidėjui taikomi nepriekaištingos reputacijos reikalavimai.

Kol tokia sąsaja nėra sukurta, pareigūnus siūloma įpareigoti darbovietę ir pareigas nustatyti kitais jiems prieinamais būdais ir šią informaciją įtraukti į Policijos registruojamų įvykių registrą.

STT taip pat ragina administracinius nusižengimus nagrinėjantiems pareigūnams numatyti prievolę kreiptis į pažeidėjo darbovietę, jei nusižengusysis dirba viešajame sektoriuje ir jam taikomi nepriekaištingos reputacijos reikalavimai.

Apie esant neblaiviam padarytą nusižengimą darbdaviui privaloma tvarka turėtų pranešti ir pats pažeidėjas.

STT atstovės spaudai Renatos Saulytės teigimu, šiais siūlymais siekiama pagerinti sąveiką tarp administracinę nuobaudą skiriančių subjektų ir darbdavio, kuris turi teisę skirti tarnybines nuobaudas.

„Susikalbėjimas įvyktų daug geriau ir būtų išvengta atvejų, kai tiek viena, tiek kita pusė tvirtina nežinojusi apie tai, kad į aukštas pareigas ketinamas skirti pareigūnas praeityje turėjo administracinę nuobaudą. Kalba eina apie visas administracines nuobaudas“, – Eltai teigė R. Saulytė.

Policijai STT siūlo nustatyti aiškius kriterijus, kuriais remiantis padarytas pažeidimas įtraukiamas arba neįtraukiamas į viešas suvestines.

Anot R. Saulytės, pareigūnai į viešas suvestines turi įtraukti visus nusižengimus, padarytus neblaivių asmenų, jei jie dirba valstybiniame sektoriuje ir jiems taikomi nepriekaištingos reputacijos reikalavimai.

R. Saulytė Eltai teigė, kad pastaroji antikorupcinio vertinimo išvada parengta apibendrinus daugelį piktnaudžiavimo atvejų, tarp jų ir socialdemokratų teikto kandidato į teisingumo ministrus Juliaus Pagojaus istoriją.

Pernai lapkritį prezidentei jau patvirtinus ministrų kabineto sudėtį, paaiškėjo, kad J. Pagojus 2015 m., eidamas teisingumo viceministro pareigas, buvo sulaikytas neblaivus už vairo.

Protokolą tuomet pildžiusiam policininkui viceministras nurodė savo darbovietę, bet ne pareigas, pareigūnas J. Pagojaus užimamų pareigų taip pat netikrino.

Į viešai policijos skelbiamas įvykių suvestinas šis atvejis taip pat nepakliuvo, o prezidentei J. Pagojaus kandidatūrą teikęs premjeras Saulius Skvernelis teigė nežinojęs apie įvykį.

Pats J. Pagojus apie padarytą nusižengimą informavo tuometinį savo vadovą, teisingumo ministrą Juozą Bernatonį, bet ministras J. Pagojaus atsistatydinimo prašymo netenkino ir istorijos neviešino.