Vilniaus miesto pirmasis apylinkės teismas antradienį buvo priverstas atidėti D. Šalugos bylos nagrinėjimą, nes šįkart į posėdį neatvyko vienas kaltinamojo advokatų Juozas Gaudutis. Valdininkas yra pasisamdęs du teisininkus - jam taip pat atstovauja advokatas Saulius Žentelis, įnirtingai ginantis ir į kelionių po egzotiškus kraštus skandalą įkliuvusį parlamentarą Liną Karalių.

Kaip teisme aiškino S. Žentelis, jo kolega J. Gaudutis į teismo posėdį negalėjo atvykti, nes be jo žinios Vilniaus apygardos teismas apeliacine tvarka nusprendė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje jis gina kitą kaltinamąjį.

Nors valstybės kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Mindaugas Barkauskas aiškino, kad ši aplinkybė netrukdo tęsti D. Šalugos bylos nagrinėjimo (vienas kaltinamojo advokatų posėdyje dalyvauja), teisėjas Jonas Ivanauskas laikėsi kitokios pozicijos.

„Posėdis atidedamas, tai mums - besąlygiška pareiga, nes paliečiami subordinacijos klausimai“, - teisėjas aiškino, kad aukštesnės instancijos teismas yra svarbesnis, todėl esą reikia taikytis prie jo metamų žaidimo taisyklių.

Visuose D. Šalugos bylos posėdžiuose privalo dalyvauti nukentėjusiuoju pripažintas verslininkas Marius Benetis, valdininkui davęs kyšį bei apie tai informavęs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnus. M. Benetis į teismo posėdžius atvyksta.

Antradienį į teismą atvyko ir Vilniaus miesto tarybos narė Larisa Dmitrijeva, tačiau taip ir nebuvo apklausta - jai duoti parodymų teks vykti birželio 10-ąją.

Tiesa, moteris, kaip ir kiti liudytojai, anksčiau yra davę parodymus, tačiau teismas nusprendė juos apklausti iš naujo. Po liudytojų apklausos teismas ketina klausytis garso įrašų bei žiūrėti specialiųjų tarnybų nufilmuotą vaizdo medžiagą.

D. Šalugos bylą nagrinėja jau trečias teisėjas, nes beveik ją jau išnagrinėjusi teisėja Jolanta Malijauskienė prezidento Valdo Adamkaus dekretu buvo perkelta vadovauti Trakų rajono apylinkės teismui.

Po to byla buvo perduota teisėjui Antanui Virbalui, tačiau D. Šalugos advokatai jam pareiškė nušalinimą. Gynėjai aiškino, kad jų užduodami klausimai esą yra perfrazuojami, teismas skuba nagrinėti baudžiamąją bylą, ji nagrinėjama iš apkaltinamųjų pozicijų, visuomenės informavimo priemonės daro spaudimą teismui, todėl esą byla negali būti išsamiai išnagrinėta bei priimtas objektyvus sprendimas.

Teisėjas pripažino, kad bylos nagrinėjimo metu advokatams buvo daromos žodinės pastabos dėl jų galimai menamų klausimų uždavinėjimo ir pan. Kad būtų išvengta nepagrįstų konfliktinių situacijų ateityje bei byla būtų visapusiškai ir objektyviai išnagrinėta teisme, A. Virbalas nusprendė nusišalinti.

Pasak prokuroro M. Barkausko, apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminas sukanka 2012-aisiais, o D. Šalugos byla Vilniaus miesto pirmajame apylinkės teisme nagrinėjama nuo 2008-ųjų pradžios.

Šiame teisme užstrigo ir Vilniaus politikų Audriaus Butkevičiaus, Evaldo Lementausko bei Gintaro Kazako baudžiamosios bylos nagrinėjimas. G. Kazako ir A. Butkevičiaus bylą nagrinėjęs teisėjas Gintaras Dzedulionis buvo paskirtas dirbti Vilniaus apygardos administraciniame teisme, todėl byla buvo perduota iš naujo nagrinėti kitam teisėjui.

DELFI primena, kad D. Šaluga buvo sulaikytas 2007-ųjų liepos pabaigoje, kai iš verslininko M. Benečio paėmė 50 tūkst. litų. Dar tokios pačios sumos paėmimo fakto prokurorai nėra užfiksavę.

Bylos duomenimis, valdininkas buvo prisižadėjęs tarpininkauti, kad savivaldybėje būtų priimtas pinigus sumokėjusiam asmeniui palankus sprendimas. Pinigus iš verslininko paėmęs D. Šaluga esą neskubėjo vykdyti pažado - Miesto plėtros departamente skubiai suderinti sklypų detaliuosius planus, kuriuos patvirtinus, būtų atvertas kelias statyboms.

D. Šaluga už 100 tūkst. Lt esą tarpininkavo dėl šalia sostinės Pilaitės rajono esančio žemės sklypo.

Tuo tarpu kaltinimus neigiantis D. Šaluga teisme duodamas parodymus sakė, kad pinigus ėmė norėdamas padėti Lietuvos rusų sąjungai. Pasak kaltinamojo, tokios paslaugos jo prašė Vilniaus miesto tarybos narė L. Dmitrijeva.