Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pirmadienį pranešė tirianti įtarimus, kad „Lietuvos ryto“ savininkas G. Vainauskas sutarė su „Tvarkos ir teisingumo“ partijos vadovu Rolandu Paksu, jog šis už kyšį paveiks valdininkus leisti eksploatuoti „Norfos“ parduotuvę Prienuose.

R.Paksas tyrime pirmadienį apklaustas kaip specialusis liudytojas. Pagal įstatymą, specialiaisiais liudytojais apklausiami asmenys, kai yra duomenų apie jų padarytą nusikaltimą, tačiau jų nepakanka įtarimams pareikšti.

STT pranešime spaudai pažymėjo, kad baudžiamojon atsakomybėn „neatlikus tam tikrų privalomų teisinių procedūrų“ negali būti traukiamas teisinę neliečiamybę turintis asmuo. R.Paksas neliečiamybę turi kaip Europos Parlamento narys.

STT teigia tirianti aplinkybes dėl galimai daryto poveikio Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos tarnautojams.

„Ikiteisminio tyrimo metu gauta duomenų, kad vienos iš žiniasklaidos įmonių vadovas G.V. , atstovaudamas kitų asmenų interesus, susitarė su vienos politinės partijos vadovu R P., kad šis už didelės vertės kyšį, pasinaudodamas savo įtaka politinės partijos nariams, dirbantiems Aplinkos ministerijoje, paveiks ministerijai pavaldžios institucijos – Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos – darbuotojus, kad šie leistų pradėti eksploatuoti Prienų mieste minėtam mažmeninės prekybos tinklui priklausantį prekybos centrą“, - rašoma STT pranešime spaudai.

Konkretus kyšio dydis nenurodomas, bet pagal įstatymus, kyšis didelės vertės kyšiu laikomas tada, kai suma viršija 9500 eurų.

Anot STT, tyrimo metu tiriamos aplinkybės ir dėl kito prekybos poveikiu atvejo, kai galimai buvo daromas poveikis ikiteisminį tyrimą dėl sunkaus finansinio nusikaltimo atliekantiems pareigūnams.

„Turima duomenų, kad pasinaudojant minėto vienos iš žiniasklaidos įmonių vadovo įtaka už kyšį buvo siekiama įtakoti atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu, kad jis būtų nutrauktas“, - pranešė STT.

STT pareigūnai atliko dokumentų poėmius kelių, su atliekamu tyrimu susijusių įmonių vadovų darbo vietose bei Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos Kauno ir Prienų teritoriniuose padaliniuose.

R.Paksas pirmadienį BNS sakė, kad pareigūnai jo klausė apie pažintį su vienu dienraščio „Lietuvos rytas“ savininkų ir vyriausiuoju redaktoriumi G.Vainausku ir prekybos centro „Norfa“ direktoriumi.

„Aš atsakiau, ar pažįstu Gedvydą Vainauską, ar pažįstu „Norfos“ direktorių, aplinkos viceministrą Algirdą Genevičių ir po šitų klausimų apklausa baigėsi, išskyrus vieną dalyką, kad šalia kitų dovanų gavau specialiojo liudytojo statusą“, - BNS sakė R.Paksas.

Vertindamas teisėsaugos veiksmus, jis pareiškė, kad „Lietuvoje yra peržengtos visos demokratijos ribos“.