„STT sulaikė ir įtarimus dėl galimos korupcijos pareiškė septyniems Migracijos departamento pareigūnams, iš kurių net penki užima vadovaujamas pareigas. Įtariama, kad Migracijos departamento pareigūnai galėjo pelnytis iš leidimų gyventi Lietuvoje.

Įtarimai taip pat pareikšti dviem advokatams, dviem advokatų padėjėjams bei dar dviem fiziniams asmenims. Migracijos departamente, advokatų kontorose bei kitų asmenų darbo, gyvenamosiose vietose bei automobiliuose atliktos kratos“, - praneša STT.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos atliekantys STT Vilniaus valdybos pareigūnai aiškinasi galimą korupcinę schemą, kai leidimus laikinai gyventi Lietuvoje arba tokius leidimus prasitęsti pageidaujantys ne ES šalių piliečiai mokėdavo pinigus tarpininkaujantiems advokatams bei advokatų padėjėjams. Pastarieji dalį pinigų perduodavo savo pažįstamiems asmenims, turintiems ryšių Migracijos departamente, o šie – Migracijos departamento pareigūnams, turintiems įtakos greitesniam leidimų išdavimui užsieniečiams. STT turi duomenų, kad šioje schemoje dalyvavę Migracijos departamento pareigūnai už paslaugas gaudavo piniginį atlygį.

Leidimus laikinai gyventi Lietuvoje norintys gauti užsieniečiai kaip teisiniu pagrindu dažnai pasinaudoja fiktyviai įsteigtomis įmonėmis, fiktyviomis santuokomis arba įsigyja nekilnojamojo turto Lietuvos teritorijoje.

STT Vilniaus valdybos atliekamas ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnius dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu, papirkimo, piktnaudžiavimo ir dokumentų suklastojimo. Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Įtarimai - valstybės garantuojamą teisinę pagalbą teikiantiems advokatams

Lietuvos advokatų tarybos pirmininkas Leonas Virginijus Papirtis sako turintis informacijos, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos tyrime dėl korupcijos Migracijos departamente išduodant leidimus gyventi Lietuvoje įtarimai yra pareikšti advokatams, teikiantis valstybės garantuojamą teisinę pagalbą.

"Aš girdėjau, kaip sako- už ką pirkau, už tą parduodu, nes pats neskambinau, kad tai yra valstybės garantuojamos teisinės pagalbos advokatai", - BNS sakė L.V.Papirtis. Prokuratūra antradienį pranešė, kad įtariami pareikšti dviem advokatams, dviem advokatų padėjėjams ir septyniems Migracijos departamento pareigūnams.

Korupcine schema galimai pasinaudojo apie 100-ui užsieniečių

Tyrimą kuruojantis prokuroras Linas Kuprusevičius DELFI teigė, kad per šią galimai korupcinę schemą leidimus gyventi Lietuvoje galėjo neteisėtai gauti apie šimtas užsieniečių.

Penki įtariami Migracijos departamento pareigūnai užima aukštas pareigas. "4 asmenys yra skyrių vedėjai, 1 – skyriaus vedėjo pavaduotojas, 2 – vyr. specialistai", - vardijo L. Kuprusevičius.

Anot prokuroro, pareigūnų suėmimo klausimas šiuo metu nėra sprendžiamas.

Prokuratūros teigimu, teisės aktuose egzistuojančios spragos, leidžiančios užsienio piliečiams pasinaudoti minėtais pagrindais leidimui laikinai gyventi Lietuvoje gauti, smarkiai padidina užsienio šalių piliečių, norinčių įgyti tokį leidimą ir tuo pačiu laisvai judėti Šengeno erdvėje, skaičių.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu, papirkimo, piktnaudžiavimo ir dokumentų suklastojimo.