Šis draudimas buvo įtvirtintas siekiant užtikrinti pacientų teises tinkamai ir laiku gauti sveikatos priežiūros paslaugas, taip pat užkirsti kelią galimiems medikų ir farmacininkų korupciniams susitarimams.

Tačiau STT vis gauna informacijos, kad ne visose ligoninėse laikomasi šio draudimo.

kaip informuoja STT, iš 17 analizuotų gydymo įstaigų STT specialistus labiausiai nustebino padėtis Jurbarko ligoninėje. Šioje ligoninėje yra net patvirtinta tvarka, kuri leidžia vaistų reklamuotojams lankyti gydytoją pacientų priėmimo laiku, jeigu su tuo sutinka pats gydytojas. Tokia tvarka visiškai prieštarauja įstatymo reikalavimams.

Analizuojant, kaip minėto draudimo laikomasi Tauragės ligoninėje, ligoninės vadovybė informavo, kad nei asmeninių vaistų reklamuotojų susitikimų su gydytojais, nei reklaminių renginių nebuvo. Tačiau kai kurios farmacijos kompanijos STT specialistams pateikė priešingą informaciją – jų darbuotojai, kaip vaistų reklamuotojai, ne kartą lankėsi šioje ligoninėje.

Apie atliktos analizės ir vertinimo rezultatus STT informavo Valstybinę vaistų kontrolės tarnybą ir Sveikatos apsaugos ministeriją.

Tai, kad farmacininkų ir medikų ryšiai ne visada skaidrūs, STT yra žinoma. Šiuo metu STT atliekamas didelės apimties ikiteisminis tyrimas dėl galimo stambaus masto papirkimo, kyšininkavimo.

Tiriama nusikalstama korupcinė schema, kurioje dalyvavo vienos farmacijos kompanijos atstovai ir daugiau kaip 100 gydytojų.

STT pareigūnai turi duomenų, kad gydytojai už kyšius rekomenduodavo pacientams įsigyti tik tam tikrus brangius produktus.

Vien per 2014 metus įmonė gydytojų kyšiams galėjo skirti daugiau kaip 0,5 mln. litų (apie 145 000 eurų). Ypač svarbu tai, kad šiuos farmacininkų kyšius medikams netiesiogiai, to net neįtardami, sumokėdavo patys pacientai, nes vaisto kaina būdavo padidinama ir trečdalis visos paciento sumokėtos kainos buvo skirta gydytojams papirkti.

STT atkreipia dėmesį, kad už Farmacijos įstatyme įtvirtinto draudimo nesilaikymą Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba gali skirti baudą, todėl pacientai, pastebėję, kad pažeidžiamos jų teisės ir interesai, turėtų apie tai informuoti šią tarnybą.