DELFI šaltiniai teigia, kad dar praėjusių metų rugsėjį Anykščių rajono apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėja leido slapta klausytis R. Kurlianskio pokalbių bei atlikti kitus operatyvinius veiksmus. Oficialiai „MG Baltic“ viceprezidentas buvo stebimas nuo praėjusių metų rugsėjo 23 d.

Visus šiuos daugiau kaip septynis mėnesius ikiteisminį tyrimą atlikę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai slapta stebėjo politiko ir verslininko susitikimus, kiek galėjo, įrašinėjo pokalbius.

Būtent šių susitikimų metu ir buvo aptariami galimai neteisėti sandoriai – įtariama, kad E. Masiulis už pinigus buvo pažadėjęs paveikti ar padaryti įtaką valstybės tarnautojams ar politikams dėl koncernui naudingų sprendimų priėmimo. Kokių, ši informacija kol kas griežtai slepiama, bet tai yra susiję su koncerno vykdomomis statybomis.

Tačiau, DELFI šaltinių teigimu, pareigūnams pavyko užfiksuoti, kaip R. Kurlianskis susitinka su E. Masiuliu ir perduoda 106 tūkst. Eur.

Šis pinigų perdavimas įvyko gegužės 10 d., apie 16 val., pačiame Vilniaus centre – prie Seimo esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje. Pinigai buvo perduoti E. Masiulio automobilyje, kuriame esą iš anksto taip pat buvo įmontuota pasiklausymo aparatūra.

Po galimo kyšio paėmimo E. Masiulis, kaip ir pinigus perdavęs R. Kurlianskis sulaikyti nebuvo – sprendimą juos sulaikyti ir apklausti Generalinės prokuratūros ir STT pareigūnai priėmė tik po dviejų dienų. Tuo metu ir buvo atliktos kratos ne tik E. Masiulio ir R. Kurlianskio namuose, bet ir automobiliuose, darbo vietose.

Įtariama, kad prieš šį pinigų perdavimą pareigūnai visą parą stebėjo ir R. Kurlianskį, ir E. Masiulį – tai patvirtina ir istorija, nutikusi gegužės 7-osios naktį, kai prie Liberalų sąjūdžio būstinės A. Goštauto g. vienas neblaivus vairuotojas rėžėsi į čia stovėjusį STT agentų tarnybinį automobilį. Žinia apie šį eismo įvykį buvo plačiai paskleista žiniasklaidoje, tačiau, atrodo, E. Masiuliui nesukėlė jokių įtarimų, dėl ko pareigūnai naktį budėjo prie partijos būstinės – įtariama, kyšį jis paėmė po 3 dienų.

Ar perduoti pinigai buvo iš anksto pažymėti, ar juos pareigūnai galėjo pažymėti vėliau, patekę į E. Masiulio namus, pareigūnai kol kas nekomentuoja.

Šaltinių teigimu, didelio rezonanso sulaukusį tyrimą atliekantys pareigūnai šiuo metu yra paskyrę ekspertizę – jos metu siekiama ištirti, kieno pirštų atspaudų ar DNR dalelių yra ant pinigų.

Beje, užsimenama, kad pareigūnai norėjo įrengti pasiklausymo aparatūrą ir „MG Baltic“ vadovų patalpose, bet šios idėjos buvo priversti atsisakyti, nes į patalpas galima patekti tik pasinaudojus pirštų atstpaudu.

E. Masiuliui yra pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu bei neteisėto praturtėjimo, nes jo namuose per kratą buvo rasta net 250 tūkst. Eur. Pastarieji įtarimai politikui galėtų būti panaikinti, jeigu jis sugebėtų įrodyti šių pinigų kilmę.

Tuo metu R. Kurlianskis įtariamas ne tik papirkimu, prekyba poveikiu, bet ir neteisėtu disponavimu valstybės paslaptį sudarančia pažyma. Pasak šaltinių, pas „MG Baltic“ viceprezidentą buvo rasta Valstybės saugumo departamento pažyma, išduota dar 2012 m. Ją buvo pasirašę Panevėžio apygardos pareigūnai.

Šiuo metu R. Kurlianskis yra suimtas, bet jo advokatas yra sakęs, kad įtariamasis kaltės dėl pateiktų įtarimų nepripažįsta. Tuo metu E. Masiulis anksčiau neatsakė į žurnalistų klausimus, ar paėmė pinigus iš R. Kurlianskio.

„Man yra pareikšti įtarimai ir galiu iš karto pasakyti, kad su pareikštais įtarimais nesutinku“, – sakė jis.