„Tikiu, kad šis leidinys padės mokytojams lengviau integruoti žinias apie šalies nacionalinį saugumą ir gynybą į bendrojo ugdymo procesą ir ugdyti moksleivius sąmoningais ir atsakingais Lietuvos piliečiais, besirūpinančiais šalies saugumu ir gynyba“, – teigė metodinės medžiagos pristatyme dalyvavęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Renginyje taip pat dalyvavo švietimo ir mokslo viceministras Rolandas Zuoza, akademijos vadovybė. Autorės doc. dr. Audronė Petrauskaitė, doc. dr. Rolanda Kazlauskaitė Markelienė ir lektorė Rasa Gedminienė supažindino, kokie leidinyje nagrinėjami klausimai yra aktualūs pedagogams ir visai Lietuvos visuomenei.

Pasak švietimo ir mokslo viceministro R. Zuozos, Lietuvos visuomenė turi naujų iššūkių, todėl saugumas ir šalies gynyba yra ypač aktuali ugdant vaikus.

„Mokytojai jau ilgai laukė šios medžiagos, nes visų pirma ji bus pagalba pilietinio ugdymo ir istorijos mokytojams. Taip pat bus naudinga ir kitų dalykų pedagogams. Tikimės, kad jie tinkamai perduos jiems pateiktą medžiagą, o mūsų vaikai taps pilietiškesni ir patriotiškesni, įgys daugiau praktinės patirties“, – sakė R. Zuoza.

Leidinyje pateikiama nacionalinio saugumo samprata, informacija apie Lietuvos nacionalinio saugumo ir krašto apsaugos sistemas, paaiškinama nacionalinio saugumo strategija įgyvendinant šalies saugumo ir gynybos uždavinius. Taip pat pristatoma Lietuvos kariuomenė, rašoma apie valstybės gynybą ir šiuolaikinę karybą, pateikiama papildoma medžiaga – išsamūs šaltinių ir rekomenduojamos mokslinės literatūros sąrašai, naudingos nuorodos į internetines prieigas.

Pasak Krašto apsaugos ministerijos, šiuo metu taip pat yra rengiama ir artimiausiu metu pasirodys mokomoji knyga „Šalies saugumas ir gynyba“, skirta vyresniųjų klasių moksleiviams, kuria galės naudoti tiek pilietiškumo pagrindų, tiek kitų pamokų (pvz., istorijos, geografijos ar pan.) metu. Abu leidiniai bus platinami Lietuvos švietimo įstaigoms ir dalijami čia dirbantiems pedagogams bei vyresniųjų klasių moksleiviams.