Kauno ceremonmeisteris ir skyriaus vedėjas Kęstutis Ignatavičius pastebėjo, kad laikinosios sostinės vyrai, imdami į žmonas užsienietę, dažniausiai pirmenybę teikia rytietėms. Tuo tarpu moterų žvilgsnis krypsta į priešingą pusę – kaunietės žvalgosi į Vakarų šalių jaunikius.

Santuokų daugėja, skyrybų - mažėja

2012 metais užregistruota 2350 santuokų, tuo tarpu 2011 metais net 193 santuokomis mažiau – 2157.

Praėjusiais metais išsituokė 67 poromis mažiau nei 2011 metais, nors ištuokų skaičius vis dar labiai didelis. 2012 metais užregistruotos 1155 ištuokos, o 2011 metais – 1222.Taip pat 2012 metais Civilinės metrikacijos skyriaus duomenimis, užfiksuoti 244 vardo,pavardės pakeitimai, taisymai.

Nors ištuokų skaičius ir mažėja, K. Ignatavičius apgailestauja, jog beveik kas antra Kaune sutuokta pora po kurio laiko išsituokia.

“Mes įsijungiame į bendrą ištuokų statistiką Europoje, kuri siekia net 50 proc. Vyksta europėjimo procesas: dauguma išvyksta, keičiasi, šalyse ekonominis nestabilumas, dažnai netvirtai pasirenkamas sutuoktinis, laikas, gyvenimo tempas – daugybė faktorių šiandieninėje visuomenėje lemia vis dar didelį ištuokų skaičių, tačiau reikia džiaugtis, kad bent jau Kaune jis mažėja“ – teigė K. Ignatavičius.

Lietuvės renkasi vakariečius, lietuvaičiai - rytietes

Pastebima, jog kaip ir kiekvienais metais pasitaiko lietuvių santuokų su kitataučiais, tačiau pastaraisiais metais šis skaičius mažėja ir kauniečiai pirmenybę teikia tėvynainiams. 2012 metais užregistruotos 78 kauniečių santuokos su kitos šalies atstovais, tuo tarpu 2011-aisiais buvo 25 santuokomis daugiau – 103.

Kauno moterys dažniausiai išteka už tų šalių gyventojų, kuriuose vyrauja aukštas gyvenimo lygis - vokiečių, amerikiečių, anglų.

Tuo tarpu vyrai dažniau renkasi žmonas iš Rytų – ukrainietes ar ruses. 

„Padaugėjo mylimųjų iš egzotiškų šalių - Filipinų, Tailando, Brazilijos“, - pridūrė K. Ignatavičius.


Rotušė – prestižinė vieta santuokai

Kauno rotušė vis dar išlieka populiariausia santuokų vieta Kaune, nepaisant fakto, kad dabar galima tuoktis ir pasirinktoje vietoje.

„Rotušės rūmai tapo prestižine vieta ne tik priėmimams, miesto reikalams, bet ir santuokoms. Iš visų 2350 įregistruotų santuokų, gal tik 10 porų pasirinko Kauno botanikos sodą ar Jachtklubą, o ne rotušės rūmus“ – pasakojo K. Ignatavičius. 

Kauniečiai savo atžaloms renkasi lietuviškus vardus

Pastebima tendencija, kad kauniečiai savo atžaloms vis dažniau renka lietuviškus vardus.
Tarp populiariausių - Liepa, Rugilė, Vėjas, Ąžuolas.Vis dar populiarūs vardai išlieka Lukas, Ignas, Augustė, Emilija. Vis dažniau pasitaiko Kajus, Majus, Rusnė, Luknė, Adrija. 

Tuo tarpu rečiausių ir neįprastų vardų sąraše galime rasti tokius vardus kaip Konrika, Deimjanas, Aila, Retas, Gotvaldas ar Teidė.

Statistika parodo ir labai nežymiai gausėjantį gimstamumą. 2012 metais Kauneužregistruotas net 4081 naujagimis Kaune, tuo tarpu 2011 metais – 4045 naujagimiai.

Statistika byloja, jog praėjusiais metais į amžiną poilsį palydėta 163 kauniečiais daugiau, nei 2011– aisiais. Užfiksuota, jog 2012 metais mirčių skaičius Kaune siekė 4139, o 2011 metais – 3976.