Naujoje įstatymo redakcijoje poroms leidžiama sukurti iki 10 embrionų, o nepanaudotus - užšaldyti iki 5 metų. Taip pat numatyta, kad dirbtinio apvaisinimo paslaugos turėtų būti apmokamos valstybės, tačiau draudžiama lytinių ląstelių donorystė. Kitaip tariant, galima naudoti tik partnerio
embrionus.

"Įvertindami nevaisingumo problemą, norime pareikšti savo solidarumą su nevaisingais sutuoktiniais. Tačiau pagalba nevaisingumo atveju negali peržengti pagarbos žmogaus gyvybei, orumui bei šeimos ribų. Žmogiškasis orumas reikalauja, kad žmogaus gyvybė perduodama asmenišku ir sąmoningu veiksmu šeimoje per santuokinį aktą. Todėl krikščioniškoji etika niekada
nepritars gyvybės pradėjimui mėgintuvėlyje (in vitro). (...). Krikščioniškajai etikai visiškai nepriimtinas perteklinių embrionų kūrimas", - teigiama bendrame katalikų, stačiatikių ir evangelikų liuteronų komunikate.

"Kai kurie Seimo nariai, kurie deklaruoja krikščioniškas pažiūras, o elgiasi priešingai. Šitas faktas mums kelia didelį rūpestį. Mes, kaip Bažnyčios atstovai, nenorime sakyti: elkitės tik taip ir ne kitaip. Bet mes norime priminti, kad bendrininkavimas priimant tokį įstatymą yra labai didelis nusikaltimas, žiūrint iš Evangelijos ir Bažnyčios pozicijų. Kaip jie pasielgs - bus jų sąžinės reikalas", - teigė Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.

"Gal kam nors atrodo, kad Bažnyčia kišasi ne į savo reikalus. Tačiau kai kalbama apie gyvybę tai yra visų mūsų reikalas", - teigė Evangelikų liuteronų vyskupas Mindaugas Sabutis

"Stačiatikių bažnyčia tikisi, kad tai nebus balsas tyruose. Tikimės, kad į mūsų pastabas atsižvelgs krikščioniškas vertybes puoselėjantys politikai. Visa tradicinė krikščionybė išpažįsta šias nuostatas. Mes be jokių išlygų remiame komunikatą. Tai visų krikščionių vieningas balsas", - kalbėjo stačiatikių kunigas Vitalijus Mockus.

Krikščioniškųjų Bažnyčių atstovai griežtai pasmerkė, kad įstatymo projekte numatyta šaldyti embrionus ir numatyti jų galiojimo laiką.

Tačiau S. Tamkevičius patvirtino, kad krikščionis tenkintų vadinamasis konservatyvus įstatymo projektas.

Pagal konservatyvųjį įstatymo projektą dirbtinio apvaisinimo procedūra gali būti atliekama tik santuoką įteisinusiems sutuoktiniams, o donoru gali būti tik pats sutuoktinis. Embrionų turi būti sukuriama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters gimdos ertmę arba kiaušintakius, tačiau ne daugiau trijų.

Kadangi po šaldymo nemaža dalis embrionų atšildant žūva, šaldyti leidžiama tik kiaušialąstes. Dirbtinio apvaisinimo paslaugos neturėtų būti apmokamos 100 proc. - galima būtų svarstyti apie apmokėjimą tik tais atvejais, kai dirbtinis apvaisinimas pavyksta.

"Konservatyvus projektas yra pakankamai geras, o antrasis yra per daug liberalus ir nesiskaitantis su žmogaus gyvybe ir ja manipuliuojantis", - antradienį spaudos konferencijoje kalbėjo S. Tamkevičius.

Antradienį S. Tamkevičius neatskleidė, kurie konkrečiai politikai "deklaruoja krikščioniškąsias vertybes, o elgiasi priešingai".

"Apie tai žmonėms žinoti būtina. Man, kaip rinkėjui, taip pat labai svarbu, kaip balsuoja mano išrinktas deputatas. Bet kokiu atveju, viskas paaiškės po balsavimo Seime", - teigė Kauno arkivyskupas.