Tai jau antroji šiais metais konferencija, į kurią renkasi krikščioniškų Bažnyčių atstovai - konferenciją organizuoja Lietuvos Vyskupų Konferencija, Lietuvos Evangelikų liuteronų Bažnyčia ir Stačiatikių Bažnyčia Lietuvoje.

„Tai reiškia, kad visoms krikščioniškoms Bažnyčioms labai rūpi šeima, gera, santuoka grįsta šeima. Dievo žodžiu besiremiančios Bažnyčios žvelgia į Šventąją Šeimą ir sutaria, kad šeima – be galo svarbi institucija. Ji svarbi ne tik Bažnyčiai, bet ir valstybei bei visuomenei“, - teigė arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius.

Dvasininkas išreiškė tvirtą nuomonę, kad šeima negali būti atskirta nuo santuokos, o didžiausias prioritetas – vaikai.

„Visų krikščioniškų Bažnyčių atstovai sutaria, kad šeima yra neatskiriama nuo santuokos. Santuokos institutas geriausiai užtikriną prigimtinę vaikų teisę turėti tėvus ir bręsti apsuptiems patvarios jų meilės. Bažnyčios mano, kad vaikų teisės yra svarbesnės už neatsakingų suaugusiųjų žmonių laisvės siekius. Esame sunerimę dėl bandymų atskirti šeimą nuo santuokos, įteisinti partnerystę. Tai tūkstantinės žmonijos patirties ignoravimas, tai reali grėsmė visuomenei ir valstybei“, - sakė Kauno arkivyskupas.

S. Tamkevičius vylėsi, kad Seimo nariams pakaks politinės valios apibrėžti šeimos sandarą pagal krikščioniškus principus.

„Visi gerai žinome Konstitucijos 38 straipsnio išaiškinimą. Gerbiame KT. Bažnyčia labai gerai žino, koks kūrinys buvo įdėtas į 38 straipsnį, ir faktiškai KT įdėjo naują savo matymą, kuris iš tikro visiškai neatitinka. Teisiškai KT padarė sprendimą ir teisiškai šis sprendimas galioja. Bet Seimas gali naujai apibrėžti ir gali į šitą 38 straipsnį įdėti tą kūrinį, koks iš tikrųjų buvo Konstitucijos rengėjų“, - teigė S. Tamkevičius.

Kauno arkivyskupas taip pat pabrėžė, kad vienas iš svarbiausių aspektų yra ne KT pozicija, o visuomenės požiūris į šeimą.

„Svarbiausias dalykas - kaip į šeimą žiūri visuomenė. Kaip viskas įvertinta teisiškai – vienas dalykas. Bet jei visuomenė brangins šeimą, kuri atsakingai kuriama santuokos keliu, tada viskas bus gerai. Bet jei didžioji dalis visuomenės į šeimą žiūrės nerimtai, tuomet jokie įstatymai neišspręs“, - įsitikinęs S. Tamkevičius.

DELFI primena, kad bendrovės RAIT atliktas tyrimas atskleidė, jog Lietuvoje yra maždaug po lygiai pritariančiųjų ir prieštaraujančių Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimui dėl šeimos koncepcijos, rodo naujos apklausos rezultatai. BNS užsakymu atliktoje apklausoje Konstitucinio Teismo pozicijai, kad šeima gali būti sudaryta ne tik santuokos pagrindu, pritarė 46 proc. respondentų, 41 proc. tokiam apibrėžimui nepritarė. Likę 13 proc. neturėjo nuomonės. Šeimos apibrėžimą tik per santuoką labiau palaiko vyresni žmonės.

KT išaiškinimui pritarė 64 proc. nuo 25 iki 34 metų apklaustųjų. Tarp 65-74 metų žmonių pritariančiųjų buvo tik 24 procentai.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė yra užsiminusi, kad prie šeimos apibrėžimo Seimas gali sugrįžti dar šią kadenciją.