„Tėvelis – neaišku kas, tik mamytė yra, bet ji jau seniai vartoja narkotikus, močiutė tuo metu nedirbo, likau tik aš. Bijojau dar, kad dėl amžiaus globos teisių nesuteiks, bet problemų nekilo, staigiai viską sutvarkė. Dabar štai ir augam“, – pasakojo nuo dviejų mėnesių mergaitę globojanti jos promočiutė.

Galimybės palikti ją globos namuose Marija nė nesvarstė. Kad ir kokios būtų anūkės nuodėmės, jos dukrelė dėl pastarųjų nekalta – įsitikinusi ji.

„Tai mūsų vaikas ir palikti, atiduoti kitiems nebuvo nė minčių. Ne, ne, ne. Mūsų vaikas po pasaulį nesibastys“, – griežtai nurėžia ji.

Tik gimus gydytojai nerimavo, tačiau dabar auga sveika ir guvi

Nors mergytė gimė itin mažo svorio, gydytojams nerimą kėlė ant jos kaktos buvusios kraujosrūvos, dabar ji auga sveika ir guvi.

„Mes įskaitose Santariškėse buvome, bet dabar sakė, kad ji labai labai sveika ir vystosi geriau negu kiti bendraamžiai. Tačiau, kai gimė, turėjo kraujosrūvas ant kaktos. Gydytojai sakė, kad jei jos pačios „išsivaikščios“ – gerai, bet jei pateks į smegenis, bus didelių problemų. Ačiū Dievui, kaktukė dabar švari, graži. Pati mergytė – linksma ir išdykusi“, – džiaugėsi moteris.

Jos teigimu, mergaitė ir kalbėti pradėjo anksti, ir dantukai jai išdygo be jokių skausmų, nuo pat mažumės ji stebina ir savarankiškumu.

Užaugino ne vieną vaiką

Nors užaugino ne vieną vaiką, dar prieš gaudama globos teises Marija turėjo lankyti ir specialius kursus.

„Buvo pamokos, du mėnesius ėjau į kursus ir mokiausi. Beje, iš mūsų grupės vienintelei man globos teisės buvo suteiktos, perėjau visus išbandymus“, – šmaikštauja ji, man pateikti klausimai ir užduotys iš tiesų atrodė it juokų darbas.

„Užauginau savo dukrą, tada auginau dukros vaikus, sesers. Daug esu užauginusi“, – pasakojo moteris.

Mama nepripažįsta

Nors jos amžius jau garbingas, mėgautis užtarnautu poilsiu Marija nė neplanuoja. Didžiausias jos galvos skausmas dabar – kaip gyventi pakankamai ilgai, kad spėtų užauginti mergaitę.

„Aš nesiskundžiu ir neturiu teisės skųstis – auginu mažylę. Mergaitė mamą labai myli, bet ji, nors ir nebe jauna tokia, 28-erių, nors ir ateina kartais, miega čia, bet dukrai sako „Ne“, – stebėjosi Marija.

Ją mergaitė vadina močiute, o jos dukterį (tikrąją mergaitės močiutę) – mama.

„Mes turime savo dienos planą. Keliamės maždaug 9:30 val., po maždaug valandos einame į vaikų žaidimų aikštelę. Ji labai nori bendrauti, žino, kad eisim „pas vaikus“. Pabūname iki 13 val. Tada grįžtame, pietus ir einame miegučio. Po to, jei turime laiko, einame pasivaikščioti“, – kaip leidžia laiką, pasakojo Marija.

Pajamos – vos 252 eurai

Kartu su dukterimi ir pačia mergaite ji gyvena dviejų kambarių bute Karoliniškėse, Vilniuje. Marijos mėnesinės pajamos – 252 eurai. 100 eurų sudaro pensija, dar 152 eurų – parama auginant mergaitę. Marijos dukra, savo ruožtu, uždirba minimalią algą.

„Iš pradžių buvo sunku, nes nieko neturėjome – nė drabužių mažiukų, nieko, o juk vien sauskelnių kiek reikėjo, bet dabar jau mergaitė savarankiška. Džiaugsmą į namus atnešė. Gyvenam labai kukliai, ką reikia, būtinai sumokame, mergaitę aprūpiname, o mums kiek lieka, tiek lieka“, – optimistiškai į situaciją bandė žiūrėti Marija.

Auginti mergaitę, pasakojo, padeda ir tikroji dukros močiutė, jos dukra. Vis dėlto moterys verčiasi labai kukliai.

Kreipėsi pagalbos

Dėl to juos pažįstanti moteris prieš kelias dienas paskelbė nuotrauką, kurioje – trumpas Marijos gyvenimo aprašymas ir jos nuotrauka su mergaite. Kartu buvo nurodytas ir telefono numeris, kuriuo skambinti gali norintys padėti.

„Buvo daug tokių, kurie labai padėjo ir taip nuoširdžiai. Ir daiktų, ir žaislų, ir drabužėlių, ir maisto atnešė, ir bendravome gražiai. Kiekvienas klausė, ko reikia. Labai ačiū visiems“, – dėkojo moteris.

Tiesa, ne visi kreipimaisi buvo malonūs. Marija iki šiol atsimena vieną skambutį, kai susisiekusi moteris ją apšaukė, kaip ji drįsta prašyti pagalbos.

„Moteris paskambino, sako, žinote, Lietuva tokiame stovyje, o Jūs reikalaujate, tokia pikta buvo, pusdienį verkiau. Aš nieko nereikalauju. Tris vaikus išauginau būdama našlė, man nieko nereikia. Tačiau moteris pasisiūlė, juk mergaitei ir drabužėlių reikia, visko“, – graudinosi moteris.