Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymą ministrų kabinetas svarstys posėdyje trečiadienį, pranešė ministerijos spaudos skyrius.

1925 ir 1926 metais gimusiems Antanui Končiui ir Stasiui Žemaičiui valstybinės pensijos buvo skirtos praėjusių metų kovo mėnesį.

Po metų, paaiškėjus apie jų bendradarbiavimą su sovietų saugumu, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinės direktorės įsakymu jie pripažinti netekusiais ginkluoto pasipriešinimo (rezistencijos) dalyvio - kario savanorio statuso.

Centre BNS korespondentui sakė, kad A. Končis ir S. Žemaitis dalyvavo pasipriešinime, tačiau vėliau sutiko bendradarbiauti su saugumu. Faktai apie jų ryšius su represinėmis struktūromis paaiškėjo iš archyvų dokumentų, o ne dėl šių metų pradžioje įsigaliojusio liustracijos įstatymo.

Numatoma, kad posėdyje Vyriausybė įgalios Gyventojų genocido ir rezistencijos centrą kreiptis į teismą, siekiant išieškoti į valstybės biudžetą nepagrįstai išmokėtas pirmojo laipsnio valstybinių pensijų sumas.

Pensijos dydis yra 552 litai.

Dabar pirmojo laipsnio valstybinės pensijos mokamos daugiau nei 1100 asmenų, iš kurių apie 850 - rezistentai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją