Lietuvos spaudos kioskuose platinamas leidinys „Komsomolskaja pravda v Litve“. 2,9 Lt kainuojantis savaitraštis išsiskiria tuo, kad leidinio viršelyje spausdinami penki sovietiniai simboliai. Juose matyti Lenino atvaizdas, taip pat Sovietų Sąjungos simbolis – kūjis ir pjautuvas.

Šis atvejis prisimintas po batalijų dėl Pirmojo Baltijos kanalo (PBK) parodytos propagandinės laidos apie Sausio 13-ąją.

Lietuvos laikraštį leidžia bendrovė „LK Massmedia“. Ši įmonė taip pat leidžia laikraštį „Litovskij Kurjer“. „Komsomolskaja pravda v Litve“ vyriausiasis redaktorius šiuo metu atostogauja, tad galinčių pakomentuoti, kodėl ant leidinio vaizduojama sovietinė simbolika, bendrovėje neatsirado.

Beje, tokie pat simboliai kabo ir ant „Komsomolskaja pravda“ redakcijos Maskvoje iškabos.
„Komsomolskaja pravda" redakcija Maskvoje

Advokatas: leidėjams ir platintojams turėtų būti taikoma atsakomybė

Advokatų kontoros „AAA Baltic Service Company“ advokatas partneris Andrius Iškauskas sako, kad Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato atsakomybę už sovietinių simbolių platinimą, naudojimas susirinkime arba kitokį demonstravimą. Už tai gresia bauda iki 1000 litų su pažeidžiančio daikto konfiskavimu.

Kodeksas taip pat pateikia ir baigtinį sąrašą išimčių: neatsako asmuo, kuris nurodytus veiksmus padaro muziejų veiklos, visuomenės informavimo apie istorinius ir dabarties įvykius, totalitarinius režimus, švietimo, mokslo, meno, kolekcionavimo, antikvarinės ar sendaikčių prekybos tikslais, asmuo, kuris naudoja oficialią egzistuojančios valstybės simboliką, taip pat Antrojo pasaulinio karo dalyvis, vilkintis savo uniformą.

„Sovietinių simbolių naudojimas laikraštyje „Komsomolskaja pravda v Litve“ vargu ar patenka į šias išimtis, todėl leidėjams ir platintojams turėtų būti taikoma administracinė atsakomybė“, – DELFI teigė A. Iškauskas.

Jis cituoja Lietuvos Vyriausiąjį administracinį teismą, kuris yra paaiškinęs, jog ši norma yra atsakas į visuomenėje nuolat kylančios diskusijas dėl totalitarizmo palikimo naikinimo ir kai kurias neigiamas visuomenės raidos tendencijas, kai nyksta netolerancija nacizmo ir komunizmo režimų idėjoms, plinta nacistinio ir komunistinio totalitarinio režimo simbolių viešas naudojimas ir pan.

Pagrindinis normos tikslas - uždrausti Lietuvoje tokį demokratinės visuomenės narius žeidžiantį nacistinės ir komunistinės simbolikos naudojimą, kuris būtų suprantamas kaip nacistinių ar komunistinių okupacinių režimų propaganda ir sudarytų palankias sąlygas kurtis nacių ir neonacių, komunistų ir neokomunistų bei panašią simboliką naudojančioms antidemokratines idėjas propaguojančioms organizacijoms. Teismas taip pat yra nurodęs, kad atsakomybė taikytina nepriklausomai nuo to, ar pažeidėjas turėjo tikslą skleisti propagandą – jau pats sovietinių simbolių platinimas ar demonstravimas yra draudžiamas bei baudžiamas.

R. Juknevičienė: šio leidinio šaknys propagandinės

Rasa Juknevičienė
„Sovietų Sąjunga Rusijoje nėra blogis, atvirkščiai – prezidentas Vladimiras Putinas netgi apgailestavo, kad sąjungos iširimas – didžiausia nelaimė. Atitinkamai ir jų ideologija tokia, atspindinti šios valstybės požiūrį, jis visai kitoks negu Lietuvoje“, – sako konservatorė Rasa Juknevičienė.

Pasak R. Juknevičienės, ir PBK, ir „Komsomolskaja pravda“ šaknys tokios pat – propagandinės, atspindinčios Rusijos ideologiją.

„Mes jai nepritariame, ji į mūsų kraštą atnešė daug nelaimių, tikiuos, Lietuvos žmonių tai neveikia pozityviai, gal tik išskyrus Algirdą Paleckį. Kviečiu žmones į tai žiūrėti kaip į sovietinę propagandą, vertinti ją tokią, kokia yra ir neskaityti tokių laikraščių“, – kalbėjo R. Juknevičienė.