Jau artimiausiais mėnesiais, suderinus su paveldosaugininkais, bus paskelbtas skulptūrų restauravimo konkursas. Tai DELFI patvirtino Vilniaus meras Artūras Zuokas.

„Ruošiamės restauruoti. Laukiame valstybinių institucijų suderinimo. Skelbsime konkursą įmonei, kurie galėtų atlikti restauravimo ir remontavimo darbus. Mes biudžete planavome (skulptūrų tvarkymui – DELFI) numatyti apie 250 tūkst. Lt“, - sakė A. Zuokas.

Pasak jo, ketvirtis milijono litų – tik orientacinis skaičius, o reali skulptūrų restauravimo kaina paaiškės po konkurso.

„Be to, tai apima ne tik pačias skulptūras, bet ir aplinkos šiek tiek fragmentų“, - pridūrė meras.

A. Zuoko žodžiais, konkursą tikimasi paskelbti šią vasarą, o rudenį – ir pačius restauravimo darbus.

Paklaustas, ar nekyla noras Žaliojo tilto skulptūras išvežti į Grūto parką, meras teigė tokios galimybės net nesvarstantis.

„Pirmiausiai todėl, kad tai yra kultūros paveldo objektas, saugomas įstatymų. Šiuo atveju, čia jau nebe noro ar nenoro klausimas. Kita vertus, manyčiau, kad ženklai, kurie primena ar pažymi tam tikrą istorinį laikotarpį, yra svarbi miesto kultūrinio paveldo dalis. Taip pat – ir turistinis traukos centras“, - svarstė A. Zuokas.

DELFI primena, kad Žaliojo tilto skulptūras ne sykį nuniokojo vandalai. Keletą kartų sovietmečio skulptūros buvo apipiltos raudonais dažais, sykį jų postamentai buvo išmarginti svastikomis. Ankstesnis Vilniaus meras Vilius Navickas svarstė galimybę nukelti skulptūras, bet tam kategoriškai pasipriešino paveldosaugininkai. Jų nuomone, skulptūros turi stovėti tol, kol stovės pats Žaliasis tiltas.

Kol vyko diskusijos, ką su skulptūromis daryti, jas ir toliau pamažu ėdė rūdys. Labiausiai jos paveikė daugiausiai prieštarų visuomenėje keliančią sovietų karių skulptūrą – ji, dėl praeivių saugumo, per išrūdijusias siūles buvo sutvirtinta metalo lakštais.