Trečiadienį meras apžiūrėjo, kaip vyksta pastotės ardymo darbai. Pasitarus su Lietuvos žydų bendruomene, nuspręsta nuardytus antkapių akmenis pagarbiai perkelti į Olandų g. kuriamą kapinių memorialą.

„Akivaizdu, kad praėjus 26 metams po Nepriklausomybės atkūrimo jau seniai buvo laikas atsikratyti tokių nepagarbos mūsų istorijai ženklų. Šiuo metu žydų kapinių paminkliniai akmenys nuimami nuo pastotės ir bus panaudoti Olandų g. žydų kapinėse kuriamam memorialui. Su Lietuvos žydų bendruomene tarėmės, kaip kuo pagarbiau sugrąžinti antkapių fragmentus, parodant deramą pagarbą mirusiųjų atminimui", - sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Šiuos darbus planuojama užbaigti iki rudens. Kiek įmanoma, antkapiai bus perkelti į memorialą, kompoziciją, o smulkesni fragmentai - palaidoti kapinėse. Sprendimai dėl elektros pastotės konstrukcijų ir apdailos remonto bus priimti pasitarus su projektuotojais ir ekspertais bei statinio savininkais „Vilniaus šilumos tinklai", ESO, nuomininku „Vilniaus energija". Bendrovės informuotos apie pradėtus darbus, su „Vilniaus šilumos tinklais" ir „Energijos skirstymo operatoriumi" pasirašyti susitarimai.

Praėjusiais metais savivaldybė šį statinį laikinai pažymėjo atminimo lenta. Joje lietuvių ir anglų kalbomis įrašyta: „Šis statinys - sovietų valdžios barbariškumo pavyzdys. Jis pastatytas iš senųjų žydų kapinių Olandų g. antkapių, išdraskytų 1965-1968 metais. Artimiausiu metu šis statinys bus demontuotas, o antkapių akmenys bus perkelti į Olandų g. kuriamą kapinių memorialą".