Naujienų agentūros ELTA užsakymu lapkričio 20-gruodžio 4 dienomis rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, gruodžio mėnesio pradžioje suaugę Lietuvos gyventojai, kaip ir prieš tai buvusį mėnesį, palankiausiai vertino kadenciją baigusį Prezidentą Valdą Adamkų – jį palankiai įvertino 74 proc. respondentų. Antroje vietoje pagal populiarumą – antrąją kadenciją šalį valdanti Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kurią palankiai vertina 66 proc. apklaustųjų. Premjerą, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininką Algirdą Butkevičių palankiai vertina 62 proc. gyventojų.

Dar 60 proc. apklaustųjų palankiai įvertino Vilniaus merą liberalą R. Šimašių, 56 proc. – partijos Tvarka ir teisingumas deleguotą vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį, 55 proc. – Kauno vadovą V. Matijošaitį, 54 proc. – Liberalų sąjūdžio pirmininką Seimo narį Eligijų Masiulį, 53 proc. – Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narę ekonomistę Aušrą Maldeikienę, o pusė, arba 50 proc. respondentų – Europos Parlamento (EP) narę socialdemokratę Viliją Blinkevičiūtę.

Dar 5 visuomenės veikėjus šalies gyventojai įvertino dažniau palankiai nei nepalankiai – tai Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas, Seimo narys Naglis Puteikis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis, europarlamentaras liberalas Antanas Guoga ir užsienio reikalų ministras socialdemokratas Linas Antanas Linkevičius.

Nepalankiausiai Lietuvos gyventojai įvertino šiuos 8 politikus – konservatorių, Seimo opozicijos lyderį Andrių Kubilių (69 proc. įvertino nepalankiai), Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininką europarlamentarą Valdemarą Tomaševskį (68 proc.), „darbietę“ Seimo Pirmininkę Loretą Graužinienę (66 proc.), Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininką, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) garbės pirmininką Vytautą Landsbergį (64 proc.), Darbo partijos garbės pirmininką europarlamentarą Viktorą Uspaskichą (63 proc.), buvusį Vilniaus merą Artūrą Zuoką (62 proc.), „tvarkietį“ Petrą Gražulį (51 proc.) ir TS-LKD pirmininką, EP narį Gabrielių Landsbergį (50 proc.).

Per paskutinį mėnesį labiausiai (14 procentinių punktų) padaugėjo gyventojų, palankiai vertinančių Kauno merą V. Matijošaitį. Per pastarąjį laikotarpį pagerėjo dar dviejų politikų vertinimai – 6 procentiniais punktais gyventojai palankiau įvertino vidaus reikalų ministrą S. Skvernelį ir 5 procentiniais punktais – Vilniaus merą R. Šimašių.

Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) lektorius Mažvydas Jastramskis S. Skvernelio reitingus siejo su lapkričio pabaigoje įvykusia istorija, kai gausios sostinės policijos pajėgos gaudė su ginklu iš policijos komisariato pabėgusį Igorį Molotkovą. Kita vertus, pasak politologo, ne vien ši istorija, bet ir pati S. Skvernelio reakcija į šią istoriją, jos suvaldymas prisidėjo prie jo populiarumo.

„Sakyčiau, jis iš šitos situacijos išėjo kaip laimėtojas“, – naujienų agentūrai ELTA sakė M. Jastramskis.

Nors po gaudynių Vilniuje stipriai susvyravo pasitikėjimas policija, S. Skverelis visuomenėje nėra suvokiamas kaip policijos vadovas. Be to, anot politologo, paramą atsistatydinusiam vidaus reikalų ministrui labai aiškiai deklaravo vienas populiariausių politikų Premjeras Algirdas Butkevičius, kas taip pat turėjo įtakos S. Skvernelio reitingams.

„Jeigu populiarus Premjeras nori ministro, tai reiškia, kad ministras gerai dirba ir yra geras. Čia ne tiek pati istorija, o kiek susiję santykiai Vyriausybėje, įvaizdis“, – tikino pašnekovas.

Vilniaus mero R. Šimašiaus populiarumo kilstelėjimo M. Jastramskis siūlė nesureikšminti, nes politikas apskritai tarsi sėdi ant svarstyklių, kurių palankaus ir nepalankaus vertinimo rodyklė gali pakrypti tiek į vieną, tiek į kitą pusę.

Tuo tarpu Kauno mero V. Matijošaičio gana ryškų, 14 procentinių punktų, populiarumo augimą jis siejo ne su vienu kažkokiu įvykiu ar pareiškimu.

„Bendrai žvelgiant į V. Matijošaitį, kai jis tapo Kauno meru, t. y. meras, kuris vis dėlto tiek, kiek yra matomas ir stengiasi būti matomas viešoje Lietuvos erdvėje, net neapsiriboja lokaliu vaidmeniu ir jo matomumas šiaip buvo ganėtinai nemažas“, – sakė VU TSPMI dėstytojas.

Mažvydas Jastramskis

M. Jastramskis priminė tokias istorijas, kai V. Matijošaitis į Panemunės tilto atidarymą atvyko prabangiu „Ferrari“ automobiliu ar per Vėlines prie jo namų paliktą kraupų radinį – masyvius laiptus, išteptus raudonomis, kraują primenančiomis dėmėmis, diskusijas su TS-LKD pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu, kas prisideda prie politiko matomumo.

„Yra dalykų, per kuriuos jis dažnai šmėžuoja viešojoje nacionalinėje erdvėje. Kita vertus, iki šiol jis nieko blogo nepadarė, vis dėlto tai yra meras, kuris išrinktas tiesiogiai“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad politikui rinkėjai, be kita ko, duoda „geros valios rezervą“, ypač jei jis išrinktas tiesiogiai, paskirtas ne partijos ar miesto tarybos.

Lyginant su spalio pabaigoje-lapkričio pradžioje vykusia apklausa, labiausiai (10 procentinių punktų) sumažėjo gyventojų, palankiai vertinančių Seimo Pirmininkę L. Graužinienę (ketvirtadalis apklaustų gyventojų ją įvertino palankiai ir du trečdaliai nepalankiai). Taip pat per pastarąjį mėnesį 5 procentiniais punktais sumažėjo gyventojų, palankiai vertinančių europarlamentarę V. Blinkevičiūtę bei partijos Tvarka ir teisingumas pirmininką Rolandą Paksą, o 4 procentiniais punktais sumažėjo palankiai vertinančių Seimo narį N. Puteikį ir europarlamentarą V. Uspaskichą.

Kitų politikų vertinimai nepasikeitė ar pokyčiai yra paklaidos ribose.