Situacijos, kai dėl to į laboratorijas kreipiasi pacientai – ne išimtinės. „Dažniausiai kreipiasi vyrų, kurie neseniai vedę, mamos, susirūpinusios, kad nesutampa jų sūnų ir anūkų kraujo grupės. Anytos galėtų labiau rūpintis sūnų moraliniu veidu, o ne tuoj pat įtarimus mesti marčioms“, - juokavo Nacionalinio kraujo centro Panevėžio filialo vadovė Rita Vaitkienė.

Daktarė pabrėžė, jog iš kraujo grupės daryti išvadas apie tėvystę – klaida: „Tiksliai tėvystę parodo tik DNR tyrimas. Kai kuriais atvejais vaiko kraujo grupė net negali sutapti su tėvų.

Kad taip būna, daktarė nurodė ir asmeniniu pavyzdžiu. Jos kraujo grupė yra nulinė (I), jos vyro AB (IV), tad vaikai paveldės arba A antigeną, arba B. „Žodžiu, žmonių, kurių kraujo grupė pirma ir ketvirta, vaikai gims tik antros ir trečios kraujo grupės, o ne pirmos ar ketvirtos, nors kito derinio atveju kraujo grupė gali būti ir ta pati“, – aiškino R. Vaitkienė.

Rita Vaitkienė

Kraujo grupių skirstymas į keturias pagrindines, daktarės žodžiais – pats grubiausias, pagal antigenus, kurie labiausiai išreikšti: „Galima drąsiai sakyti, kad yra koks milijonas kraujo grupių. Kaip žmogaus pirštų antspaudų nėra identiškų ar veido bruožų, taip ir kraujo nėra tokio pat“.

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Kraujo centro vadovė, gydytoja hematologė Lina Kryžauskaitė antrino DELFI pašnekovei pabrėždama, jog tėvų ir vaikų kraujo grupės neprivalo sutapti.

„Spręsti iš vaiko grupės ar esi jo tėvas tikrai negali. Kombinacijos ir genetiniai paveldimumai gali būti labai įvairūs“, – sakė K. Kryžauskaitė.

Jei žmogus įsivaizduoja, kad iš kraujo grupės gali spręsti yra ar nėra vaiko tėvas, gydytojos hematologės žodžiais, neįsivaizduoja, kas ta kraujo grupė yra.

Kraujo grupės

„Susimaišymas gali būti nulemtas ne tik tėvų, bet ir senelių, todėl kraujo grupių tikrai nereikėtų sureikšminti, įsivaizduojant, kad vaikas – ne mano vien todėl, kad kraujo grupė ne ta. Ir mes tokių klausimų gauname. Vyrai kraujo donorai kartais to teiraujasi, tačiau dažniausiai iš smalsumo“, – DELFI sakė daktarė.

Siūlo sužinoti nėštumo tėvystę bei neištikimybės DNR testus

Genetikai kasmet sulaukia vis daugiau prašymų DNR tyrimu patvirtinti arba paneigti tėvystę. „Kyla mintis, kad dabar skiriantis vos ne visi vyrai eina daryti tėvystės nustatymo, nesvarbu, ar yra pagrindas abejoti, kad vaikas jo, ar nėra“, – karojo DELFI kalbinti genetikai.

Tėvystės nustatymu suinteresuotos ir vienišos mamos. Norėdamos gauti piniginę socialinę paramą, jos pirmiausia turi kreiptis į teismą dėl tėvystės nustatymo ir vaiko išlaikymo.

Tais atvejais, kai galimas tėvas atsisako ekspertizės, teismas tai gali vertinti kaip tėvystės įrodymą.

Dalis besiskiriančių vyrų DNR tėvystės nustatymo pageidauja norėdami įsitikinti, ar alimentus mokės tikrai savo vaikui.

Pokariu išblaškytų šeimų atžalos pagal DNR ieško brolių, seserų. Labai retai, tačiau savo tėvyste nori įsitikinti ir garbaus amžiaus žmonės. Dažniausiai – dėl turto padalijimo.

Lietuvoje atliekami ne tik DNR testai, kurių rezultatai pripažįstami teisme, bet ir asmeniniams tikslams skirti namie atliekami tėvystės nustatymo testai, nėštumo tėvystės testai bei neištikimybės DNR testai.