„Pernai atlikę visuomenės nuomonės tyrimą pamatėme, kad žmonės mano, jog „Sodros" išlaikymas kainuoja labai brangiai: 29 proc. respondentų teigė, kad „Sodros" administravimas sudaro 5-10 proc. „Sodros" pajamų, 27 proc. respondentų, kad daugiau nei 10 proc. pajamų, o 18 proc. - kad 2-5 proc. pajamų ir tik 9 proc. - kad 2 proc. pajamų. Taip pat tyrime žmonės išreiškė nuomonę, kad „Sodros" efektyvumas ir finansinė padėtis jiems yra svarbi bei stipriai veikia jų nuomonę apie instituciją. Iš tiesų mūsų institucijos išlaikymas mokesčių mokėtojams kainuoja gerokai mažiau", - sakė V. Latvienė.

Jos teigimu, tai buvo pagrindinė priežastis pradėti viešinti „Sodros" išlaidų struktūrą. Netrukus ši informacija taps prieinama ir „Sodros" atvirų duomenų portale http://atvira.sodra.lt, kur bus aiškiai ir suprantamai pateikti duomenys, matysis atskiros išlaidų rūšys. O kol kas institucija pateikia pagrindinius išankstinių rezultatų sąnaudų rodiklius.

Pernai „Sodra" socialinio draudimo sistemos administravimo ir kitų priskirtų veiklų vykdymui, negalutiniais duomenimis, išleido 66,17 mln. Eur, tai sudarė apie 1,95 proc. biudžeto išlaidų (be palūkanų). Kadangi biudžeto pajamos ir išlaidos pernai skyrėsi labai nedaug, tai ir administravimo išlaidų bei biudžeto pajamų santykis yra labai panašus.

Išankstiniais duomenimis, 45,38 mln. Eur pernai buvo skirta VSDF darbuotojų užmokesčiui ir socialinio draudimo įmokoms (1,36 mln. Eur, arba 2,9 proc. mažiau nei 2015 m.); 20,79 mln. Eur sudarė prekių ir paslaugų įsigijimai bei kitos VSDF administravimo veiklos sąnaudos (1,77 mln. Eur, arba 9,3 proc. daugiau nei 2015 m.).

Iš šios sumos išmokų mokėjimo sąnaudoms skirta 7,42 mln. Eur, programinės įrangos priežiūros ir eksploatavimo sąnaudoms - 5,89 mln. Eur., kompiuterinės, biuro ir kitos technikos priežiūros ir eksploatavimo sąnaudoms - 1,49 mln. Eur., pašto ir ryšių sąnaudoms - 1,12 mln. Eur, komunalinių paslaugų sąnaudoms - 1,03 mln. Eur.