Jo kandidatūrą pasiūlė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Irena Degutienė, kurios padėjėja anksčiau dirbo pretendento žmona.

Filologė Aistė Pikiotienė šiuo metu dirba Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sekretoriaus pavaduotoja.

Naują "Sodros" vadovą trečiadienį numato paskirti Vyriausybė, įvertinusi fondo tarybos rekomendaciją.

A. Pikiotas dirba Lietuvos žemės ūkio banko Turto vertinimo ir valdymo skyriaus viršininko pavaduotoju. Vilniaus universitete studijavęs ekonomiką, A. Pikiotas yra dirbęs ir Taupomajame banke.

I. Degutienė tarybos posėdyje sakė, kad kandidatūrą į "Sodros" direktoriaus vietą ji aptarė su Taupomojo ir Žemės ūkio banko valdytojais.

BNS kalbinti rinkos ekspertai apie kokią nors pretendento veiklą socialinės apsaugos srityje nėra girdėję.

Pats A. Pikiotas savo pasirinkimą aiškina asmeninėmis charakterio savybėmis. "Matyt, pasitikiu savimi", žurnalistams sakė kandidatas.

Anksčiau akcentavusi, kad būsimas "Sodros" vadovas privalo būti patyręs administartorius, dabar I. Degutienė pabrėžė pretendento jauną amžių. Pasak jos, "jauni žmonės neturi blogos praeities, bet turi puikią ateitį".

Pats potencialus "Sodros" vadovas žurnalistams nekalbėjo apie esmines fondo ar socialines problemas, akcentavo iš esmės administracinius klausimus.

Artimiausiu metu jis ketina peržiūrėti "Sodros" įmokų surinkimą ir administravimą bei užtikrinti įmokų surinkimo kontrolę. Jo nuomone, reikia mažinti fondo administracijos išlaidas bei persvarstyti jo vykdomas statybas bei didelius pirkimus.

Valstybiniame banke su probleminėmis paskolomis dirbęs kandidatas ketina pakoreguoti ir "Sodros" paskolų portfelį.

"Sieksiu užtikrinti fondo valdymo efektyvumą, o už skolas perimtą turtą perduoti kitoms institucijoms", tarybos posėdyje kalbėjo A. Pikiotas.

Dabar, anot jo, "Sodros" už skolas perimtas turtas siekia apie 60 mln. litų. Kandidato nuomone, "Sodrai" bendardarbiaujant su Žemės ūkio banku (iš jo fondas yra paėmęs apie 90 mln. litų trumpalaikių paskolų) pavyks išspręsti "Sodrai" nereikalingo turto problemą.

Pretendentas susikaupusias "Sodros" problemas pasiryžęs spręsti net ignoruodamas įstatymus. Paklaustas, ką darys, kai "Sodrai" pritrūks lėšų išmokėti pensijoms, nors šalies įstatymai draudžia fondui skolintis, A. Pikiotas pareiškė "dėsiu parašą".

Jam iš esmės pritarė ir socialinės apsaugos ir darbo ministrė, kuri pasakė, kad "kartais paisydami įstatymo nematome, kas vyksta valstybėje".

Vienas įtakingiausių "Sodros" tarybos narių - Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas kandidatą vertina skeptiškai. "Jis neturi nei valdymo, nei socialinės sferos administravimo patirties", sakė A. Sysas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją