Įkliuvo seserys

Kauno policija pranešė, kad siekiant užkirsti kelią vaiko teisių pažeidimams, patikrinti, kaip tėvai rūpinasi vaikais, ar nepažeidžia jų teisių, Kaune organizuojama bendra Kauno apskrities policijos pareigūnų, Kauno miesto savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus bei Kauno miesto socialinių paslaugų centro Socialinių paslaugų šeimai skyriaus socialinių darbuotojų priemonė, kurios metu bus lankomasi socialinės rizikos šeimose.

Patikrinimas prasidėjo Aukštųjų Šančių rajone. Pirmame patikrintame name nieko nepavyko rasti - Užšilių gatvėje esančiame name niekas durų neatidarė. Pro langą pareigūnai pastebėjo, kad veikia televizorius. Kadangi socialiniai darbuotojai turi visų rizikos grupių asmenų kontaktus, buvo bandoma susiekti su šeima telefonu. Pokalbis apčiuopiamų rezultatų nedavė. Mokyklinio amžiaus vaiką auginanti moteris negalėjo paaiškinti, kur ji šiuo metu yra ir kur yra jos vaikas ir kodėl veikia televizorius.

Dviejose vėliau patikrintose šeimose buvo ramu. Tėvai buvo namuose kartu su vaikais. Medvėgalio gatvėje aplankyta gausi romų šeima, kurioje net 6 vaikai. Tikrintas butas seniai „prašosi" remonto, tačiau be vyro gyvenanti moteris, panašu, kad tvarkosi gana sėkmingai. Bute tvarkinga ir šilta. Viename dideliame kambaryje du televizoriai, prie vieno iš jų prigludę 4 berniukai žiūrėjo animacinius filmukus, o prie kito plaukus džiovinosi kiek vyresnė šeimos dukra. Tuo metu vaikų mamą, maloniai bendraujančią su socialiniais darbuotojais, vis trukdė gan neseno išmanaus telefono skambėjimas.

Ne taip maloniai su darbuotojais bendravo kitos dvi patikrintos šeimos. Pravieniškių gatvėje esančio namo duris atidarė mergaitė. Paklausta, kur mama, mergaitė atsakė, kad miega. Užėję į miegamajį ir socialiniai darbuotojai pažadino miegančią moterį. Pastaroji nebuvo labai patenkinta tokiais nekviestais svečiais. Iš elgesio ir bendravimo galima buvo įtarti, kad moteris prieš užmiegant vartojo alkoholį.

Socialiniai darbuotojai aplankė ir netoliese gyvenančią moters seserį. Čia pasikartojo analogiška situacija. Tiesa, abi nepilnametės seserų dukros neprižiūrimos buvo pas pirmąją seserį namie. Antrąją taip pat teko žadinti, šalia lovos stovėjo alaus tara.

Lauks sankcijos

Pastebima, kad reidai į socialinės rizikos šeimas pastaruoju metu tampa vis dažnesni.

„Tokie reidai įprastai rengiami 1-2 kartus per metus. Renkamės dienas, kuomet gaunama pašalpa. Dabar reidai suintensyvėjo. Pagal poreikį kartais ir mes prašome policijos pravažiuoti ir patikrinti. Kaip būna poreikis. Jei yra poreikis aplankyti dažniau, tai mes ir važiuojame dažniau“, - DELFI teigė socialinė darbuotoja Aira Žurauskienė.

Komanda, su kuria patruliavo DELFI, antradienio vakarą aplankė penkias Šančiuose gyvenančias šeimas, kuriose auga nepilnamečiai vaikai. Dviejuose iš jų fiksuoti vaiko teisių pažeidimai. Dabar neblaivioms moterims gresia nuobaudos.

„Labai gerai, kad važiavome. Užfiksavome dvi šeimas, kuriose užfiksuoti vaiko teisių pažeidimai – dvi mamos geriančios ir apsilankymo metu buvo išgėrusios. Aišku, jos buvo labai piktos, kad mes užfiksavome, jog jos girtos, kad sužinos visuomenė“, - teigė A. Žurauskienė.