Šių metų gegužės 1-ąją socialdemokratai patvirtino dalį kandidatų vienmandatėms rinkimų apygardoms, tačiau laikas bėga ir daug kas keičiasi.

Neoficialiomis žiniomis, rinkimams jau pasiryžo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, kuris turėtų kandidatuoti Kauno Panemunės rinkimų apygardoje.
Linas Linkevičius

Su socialdemokratais ir liberalais dėl bendradarbiavimo kalbasi ir vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. Tačiau, neoficialiais duomenimis, S. Skvernelis pas socialdemokratus užsiprašė per daug: Marijampolės rinkimų apygardos ir aukštos vietos sąraše – pavyzdžiui, penketuke.

Socialdemokratų gretose konkurencija ir taip didelė, o Marijampolės rinkimų apygarda vadinama tokia, kurioje laimėtų net arklys po socialdemokratų vėliava.
Saulius Skvernelis

Socialdemokratai siūlo S. Skverneliui vienmandatę apygardą Kaune ir galbūt vietą dešimtuke, tačiau, kaip sakoma, ir tas dešimtukas ne begalinis. Gali būti, kad socialdemokratai kurį laiką maloniai šypsosis ir neduos S. Skverneliui galutinio atsakymo.

Tuo metu Liberalų sąjūdis S. Skverneliui suteikia vienmandatę apygardą ir vietą penketuke.

Vienmandatės Vilniuje

Vilniuje per paskutinį suvažiavimą buvo patvirtinta, kad Naujamiesčio apygardoje kandidatuos kompozitorius Faustas Latėnas, tačiau neoficialiai kalbama, kad ambicijų į šią apygardą neslepia teisingumo viceministras Julius Pagojus.

Senamiestyje kandidate patvirtinta Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė, bet į ją pretenduoja ūkio viceministras Marius Skarupskas.

Antakalnyje, kaip ir praėjusių rinkimų metu, kandidatuos parlamentaras Juras Požela.
Juras Požela

Dėl Žirmūnų apygardos esama neaiškumų: Vyteniui Povilui Andriukaičiui tapus Europos Komisijos nariu, socialdemokratai prarado šią apygardą. Joje naujuose rinkimuose kandidatavo Algirdas Raslanas, tačiau, kaip teigia patys socialdemokratai, jis kiek išsigando ir norėtų kokios nors kaimiškosios apygardos.

Fabijoniškėse mandato siekti turėtų premjero patarėja Auksė Kontrimienė, bet jėgas išbandyti norėtų ir poskyrio pirmininkas Egidijus Gaidamavičius.

Šeškinėje kandidatuos parlamentaras Algirdas Sysas, Justiniškėse - Seimo narys Gediminas Kirkilas, Karoliniškėse - teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Lazdynų apygardoje kandidatuoti gali Dainius Budrys, bet tai nėra galutinis sprendimas. Naujojoje Vilnioje mandato sieks Eduardas Šablinskas, nors ambicijas rodo ir Naujininkų skyriaus pirmininkas Algis Petkevičius.

Kaunas – nepalankus socdemams, bet L. Linkevičius bandys jėgas

Kaune socialdemokratai kels keletą senųjų ir keletą naujųjų parlamentarų. Pavyzdžiui, Šilainiuose Seimo nario mandato sieks Birutė Vėsaitė, Kalniečių apygardoje – Orinta Leiputė.

Kaunas, ir apskritai didmiesčiai, nėra stiprioji socialdemokratų pusė, todėl tikėtis pergalės jie gali tik ypatingos sėkmės atveju. Iki šiol Kaunas išimtinai priklausė konservatoriams, bet per šiuos rinkimus kai kurias apygardas iš jų paveržti bandys liberalai.

Panemunės apygardą, kaip minėta, pasirinko užsienio reikalų ministras L. Linkevičius, Kaune apygardos rezervuotos ir ūkio ministrui Evaldui Gustui ir „tvarkiečių“ į Vyriausybę deleguotam S. Skverneliui, jei jis pasirinks bendradarbiauti su socialdemokratais.

Kol kas apylaisvės Kaune yra Aleksoto-Vilijampolės, Centro, Žaliakalnio, Dainavos ir Pramonės apygardos.

Šiauliuose kandidatuos buvęs meras

Klaipėdoje Baltijos apygarda numatyta Seimo narei Irenai Šiaulienei. Klaipėdoje turėtų kandidatuoti Klaipėdos skyriaus pirmininkė Lilija Petraitienė ir galbūt Klaipėdos uosto generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

Klaipėdoje konkurencija vyksta dėl Pajūrio apygardos, į kurią pretenduoja A. Vaitkus, Danas Paluckas ir Dovydas Mikelis.

Klaipėdoje, be Baltijos apygardos, dar yra Danės, Marių ir Pajūrio apygardos. Danės apygardoje mandato veikiausiai sieks Klaipėdos jūrininkų ligoninės vadovas Jonas Sąlyga.

Šiauliai yra socialdemokratams palankesnis miestas. Aušros apygardoje kandidatuos ilgametis Seimo narys Edvardas Žakaris, Saulės - Arvydas Mockus.

Dainų apygarda veikiausiai teks buvusiam Šiaulių merui Justinui Sartauskui.

B. Bradauską pakeis kitas milijonierius arba viceministrė

Aukštaitijos rinkimų apygarda palikta dabartiniam Seimo nariui Domui Petruliui, bet jam gali iššūkį mesti jo padėjėja Modesta Petrauskaitė.

Marijampolėje kandidatuos Albinas Mitrulevičius, Šilutės-Pagėgių apygardoje – Artūras Skardžius, Šilalės-Šilutės – Albinas Ežerskis, Tauragėje – Darius Petrošius, Plungės-Rietavo apygardoje – Rimantas Vaitkus, Kretingos – Antanas Vinkus, Akmenės-Joniškio – Mindaugas Balčiūnas.

Telšiuose mandato sieks sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, Kelmėje – Alma Monkauskaitė, Raseiniuose – Edmundas Jonyla, Radviliškyje – Algimantas Salamakinas, Biržų-Kupiškio – Aleksandras Zeltinis.

Anykščių-Kupiškio apygarda kol kas nėra užpildyta. Joje buvo siūloma kandidatuoti disko metikui Virgilijui Aleknai, bet jis galutinio atsakymo nepateikė. Rokiškyje kandidatuoti turi Vytautas Saulis, bet skyrius labiau pageidavo jo padėjėjo Tado Baranausko. Ir nors, neoficialiais duomenimis, jau iškelta V. Saulio kandidatūra, situacija vis tiek lieka įkaitinta.

Utenos apygardoje mandato sieks Milda Petrauskienė, Zarasų-Visagino – arba Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius Ramūnas Keršys, arba A. Raslanas.

Ignalinos-Švenčionių apygardoje rinkimuose dalyvaus Algirdas Šešelgis, Molėtų-Švenčionių – aplinkos viceministras Linas Jonauskas.
Linas Jonauskas

Širvintų-Vilniaus apygarda gali būti skirta Širvintų rajono vicemerui Andriui Jozoniui, Vilniaus-Šalčininkų - Algis Vaitkevičius, tačiau Vilniaus-Trakų apygardos dar tuščia.

Trakų-Elektrėnų apygardoje kandidatūrą gali kelti Trakų seniūnas Kęstutis Vilkauskas arba Albinas Zaleckas, Kaišiadorių-Elektrėnų – arba žemės ūkio viceministrė Lina Kujalytė, arba buvęs liberalas, verslininkas milijonierius Marius Muižinikas.

Ši apygarda liko tuščia, kai joje nebepanoro kandidatuoti kitas socialdemokratų milijonierius Bronius Bradauskas, besitikintis į Seimą patekti per kandidatų sąrašą.

Jonavoje mandato sieks susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, Ukmergėje – Arūnas Dudėnas, Jurbarke – Bronius Pauža, Suvalkijoje – Juozas Olekas, Šaliuose – Mindaugas Bastys, Kauno-Kėdainių – Raminta Popovienė, Kauno kaimiškojoje – Antanas Nesteckis, Prienų-Birštono – Andrius Palionis.

Pats premjeras ir partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius į Seimą eilinį kartą kandidatuos Vilkavišyje.

Dzūkijos apygarda kol kas tuščia, Varėnos-Eišiškių apygarda teks Vidui Mikalauskui, Lazdijuose-Druskininkuose kandidatuos Kristina Miškinienė.