Pagal koalicijos sutartį, socialdemokratams tenka Teisingumo, Užsienio reikalų ir Ūkio ministerijos, tačiau dalis partiečių piktinasi, kad pastaroji buvo gauta atsisakius Socialinių reikalų ir darbo ministerijos (SADM).

„Aš prezidiumo posėdžio metu pristatysiu kandidatus, nes man tokie įgaliojimai suteikti partijos statute. Pristatysiu ir aiškiai pabrėšiu, dėl kokių priežasčių jie yra siūlomi, ir prezidiumas balsuos. Jei vienai ar kitai kandidatūrai prezidiumas nepritars, aš teiksiu kitą kandidatūrą“, – per interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė premjeras ir socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius.

Neoficialiomis žiniomis, socialdemokratų kandidatu į užsienio reikalų ministrus gali tapti dabartinis ministras Linas Linkevičius, ūkio ministrus - Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius, o teisingumo ministrus - parlamentarai Julius Sabatauskas arba Darius Petrošius.

Socialdemokratai penktadienį taip pat spręs, ką deleguoti į dvi jiems teksiančias Seimo vicepirmininko pareigas. Neoficialiomis žiniomis, į jas pretenduoja A.Butkevičius ir Gediminas Kirkilas, kuris taip pat taptų Seimo Europos reikalų komiteto pirmininku.

Iškart po spalį vykusių Seimo rinkimų A.Butkevičius teigė nedalyvausiantis formuojant valdančiąją daugumą, tačiau vėliau ėmėsi vadovauti socialdemokratų derybininkams.

Partijos derybininkai kaltina A.Butkevičių vienasmeniškai priėmus sprendimą atsisakyti SADM. Dauguma derybinės grupės narių partijos vadovaujančioms struktūroms išsiuntė atskirąją nuomonę dėl derybų ir rašte teigia, kad SADM iškeitusi į Ūkio ministerija partija demonstruoja, kad „ir toliau nori ginti ne žmonių, o verslo subjektų interesus“.

A.Butkevičius savo ruožtu tvirtino SADM į Ūkio ministeriją iškeitęs, kai keliems partiečiams pasiūlęs vadovauti socialiniams reikalams, bet šie atsisakę. Socialdemokratų lyderis minėjo europarlamentarės Vilijos Blinkevičiūtės ir Seimo vicepirmininko Algirdo Syso pavardes.

V.Blinkevičiūtė BNS sakė partijos pirmininko A.Butkevičiaus siūlymo dėl vadovavimo SADM sulaukusi spalio 31 dieną ir savo neigaimą atsakymą pateikusi ir pirmininkui, ir paaiškinusi jį viešai. Tačiau, anot V.Blinkevičiūtės, tai niekaip negali sietis su sprendimu apskritai socialdemokratams atsisakyti SADM, nes partijoje yra kitų žmonių, pajėgių ir kompetetingų vadovauti šiai sričiai.

Kai kurie socialdemokratų derybininkai trečiadienį viešai pasipiktino tik prie derybų stalo sužinoję, kad socialdemokratai vadovaus ne SADM, o Ūkio ministerijai. Anot jų, taip partija padarė strateginę klaidą, atsisakydama vadovauti sričiai, kuri pagal ideologiją turėjo tapti socialdemokratų prioritetu.

Visa socialdemokratų derybinė grupė, išskyrus A.Butkevičių ir I.Šiaulienę, trečiadienį partijos tarybai, prezidiumui bei valdybai pareiškė atskirąją nuomonę dėl koalicijos susitarimo sąlygų, nepritardami sprendimui atsisakyti vadovauti SADM. Atskirąją nuomonę pasirašė Andrius Palionis, Julius Sabatauskas, A.Sysas, Gintautas Paluckas.

Trečiadienį „valstiečių“ ir socialdemokratų vadovai pasirašė valdančiosios koalicijos sutartį. Pagal ją, premjero ir Seimo pirmininko kandidatūras teiks LVŽS, o postai Seime ir Vyriausybėje bus paskirstyti atsižvelgiant į iškovotų mandatų parlamente skaičių, tačiau konkrečiai, kurioms ministerijoms kurios partijos vadovaus, sutartyje neįrašyta.

Per derybas sutarta, kad „valstiečiai“ teiks kandidatus į 11 ministerijų vadovus, socialdemokratai – į trijų. Pastariesiems teko Teisingumo, Užsienio reikalų ir Ūkio ministerijos.

Per spalį vykusius Seimo rinkimus „valstiečiai“ iškovojo 56 parlamentarų mandatus, socialdemokratai – 17, prisijungus dviem „darbiečiams“ frakcijoje jie turės 19 žmonių.