Pats J. Olekas teigia nematantis priežasčių trauktis iš pareigų.

„Tai ne tik mano vieno nuomonė. Mes, Kaišiadorių skyrius, buvom susirinkę ir apklausėm visus narius ir visų skyriaus narių nuomonė buvo, kad ministras turi atsistatydinti“, – BNS ketvirtadienį sakė Socialdemokratų partijos (LSDP) Kaišiadorių skyriui vadovaujantis B. Bradauskas.

Tokią nuomonę jis pareiškė ir trečiadienį vykusiame LSDP frakcijos Seime posėdyje. J. Oleko klausimas, anot B. Bradausko, greičiausiai bus svarstomas ir penktadienį vyksiančiame partijos tarybos posėdyje.

„Pasakiau aiškiai ir tiesiai mūsų partiečių nuomonę. Ne dėl to, kad jis (J. Olekas - red.) kaltas. Jis nėra kaltas, kariuomenės vadas kur kas kaltesnis. Bet, kad nuramintų visuomenės nuomonę jis pasitraukt galėtų – mėnuo laiko liko – ir įrodinėti savo tiesą pasitraukęs iš šito posto. Kaip jis nuspręs, čia jo reikalas“, – svarstė B. Bradauskas.

Bronius Bradauskas

Socialdemokrato nuomone, kur kas didesnė kaltė šioje istorijoje tenka kariuomenės vadui generolui leitenantui Jonui Vytautui Žukui, tačiau susitikimuose gyventojai kelia būtent J. Oleko atsakomybės klausimą.

„Čia, be abejo, yra suokalbis - nuo 2014 metų laikė tą reikalą nejudintą ir prieš pat rinkimus dabar išmeta. Be to, prezidentės pareiškimas melagingas, kuri dvigubai pakartojo, kad už prikimus atsakinga KAM. Ne KAM vykdė šitą pirkimą, o Lietuvos kariuomenė. Nereikia ministro kaltinti ten, kur jis nekaltas. Jis pats kreipėsi į prokuratūrą. O dabar tokia opinija sudaryta ir dabar tu pabandyk žmogui kaime susitikęs paaiškint...Mano šventa teisybė, kad nereikia skirti krašto apsaugai tiek pinigų, kad jais taškytis reikėtų“, – kalbėjo B. Bradauskas.

Paklaustas, kodėl J. Olekas turi trauktis, jei, paties vertinimu, yra visai nekaltas, B. Bradauskas paaiškino, kad reikia „nuraminti visuomenę“.

„Tiesiog reikia nuraminti visuomenę. Žinot, kaip visuomenė reikalauja kraujo, čia nuo viduramžių tas yra. Jis tikrai nekaltas, bet nu ką darysi, visuomenės opinija tokia“, – teigė B. Bradauskas.

G. Kirkilas: jei nepakeis viešos opinijosturi trauktis

Seimo vicepirmininkas ir Socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas BNS ketvirtadienį sakė, kad krašto apsaugos ministras turėtų atsistatydinti, jeigu nepakeis viešos nuomonės „auksinių šakučių“ istorijoje.

„Aš manau, kad jeigu nepavyktų kaip nors pakeisti viešos opinijos, tai aš manyčiau, kad iš tikrųjų tektų prisiimti atsakomybę“, – BNS sakė G. Kirkilas.

„Tada kito kelio nėra, (…) kaip tik trauktis iš pareigų“, – pridūrė jis.

Gediminas Kirkilas

Visgi parlamentaras teigė, kad keisti krašto apsaugos ministrą artėjant rinkimams būtų sudėtinga, ypač jeigu kartu su ministru atsistatydintų kariuomenės vadas.

Tuo metu Seimo vicepirmininko ir LSDP pirmininko pavaduotojo Algirdo Syso nuomone, J.Olekas elgėsi ir šiuo metu elgiasi teisingai.

„J. Olekas elgiasi labai teisingai, jis pradėjo viešinti visus dokumentus, jo kreipimąsi į prokuratūrą – pusantrų metų tyrimas, nieko neradimas, po to kreipimasis į Viešųjų pirkimų tarnybą. Pirmas atvejis toks, nenustačius nusikaltimo dar bandoma ieškoti. VPT „šakučių skandalą“ tyrė du su puse mėnesio, mums atrodo, viskas daroma dirbtinai“, – BNS sakė A. Sysas.

Algirdas Sysas

J. Olekas nemato pagrindo trauktis

„Gerbiu Broniaus nuomonę, kad jis tokią turi, bet mes turėjome frakcijoje posėdį, pasitarėme ir nusprendėme, kaip mes turime elgtis šioje situacijoje. Jau išdėsčiau, kad būtent mano pavedimu komisija nustatė galimo piktnaudžiavimo faktą, mes pusantrų metų bandėme prisiprašyti, kad prokuratūra pradėtų tyrimą, pateikdami tą medžiagą, kuri mums badė akis, kuri šiandien bado Lietuvos žmonėms akis. Bet prokurorams atrodė, kad nėra reikalo kelti bylą“, – BNS ketvirtadienį sakė krašto apsaugos ministras J. Olekas.

Jis sako pats nematantis priežasčių trauktis ir laukia žinių iš prokuratūros, kuri vis dėlto nusprendė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba, taip pat pavedęs pastarųjų ketverių metų kariuomenės viešuosius pirkimus išanalizuoti ministerijos Įsigijimų departamento Įsigijimų valdymo ir priežiūros skyriui.

„Kas buvo mano kompetencijoje – parašą dėjusį karininką aš nubaudžiau pagal statuto tvarką. O dabar reikia visų faktų, nes turime žinoti, kaip įvyko, negalime apkaltinti vieno ar kito žmogaus – yra tam teisėsaugos institucijos, kurios turi ištirti ir pasakyti, kas iš tiesų kaltas, kad taip atsitiko“, – aiškino ministras, paklaustas, ar iš posto nesitrauks jokiomis aplinkybėmis.

Juozas Olekas

Prieš dvi dienas socialdemokratai išreiškė pasitikėjimą J. Oleku. Jis, anot partijos pranešimo, „atsakingai elgėsi ir netoleravo kariuomenėje galimų korupcijos apraiškų“.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) antradienį paskelbė, kad įvairius virtuvės įrankius iš bendrovės „Nota bene“ kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau, nei rinkoje. Prezidentė Dalia Grybauskaitė reaguodama į paskelbtus duomenis pareiškė, kad įstatymai „nenumato galimybės vogti“ bei pareikalavo atsakomybę už tai prisiimti krašto apsaugos ministrą. Ji pabrėžė, kad viešuosius pirkimus vykdo ne kariuomenė, kuri tik formuluoja užduotis, o Krašto apsaugos ministerija (KAM), todėl atsakomybę prisiimti turi ministerija „ir konkrečiai ministras“.

VPT paviešinus savo vertinimo išvadas ir kilus ažiotažui, Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba, nors prieš tai kelis kartus buvo nutraukusi tyrimą dėl sukčiavimo.