Socialdemokratinės koalicijos lyderiai šiuos planus antradienį išdėstė prezidentui Valdui Adamkui.

Koalicijos garbės pirmininkas Algirdas Brazauskas po susitikimo Prezidentūroje žurnalistams pranešė, kad prezidentui buvo išdėstyta koalicijos nuostata, jog Vyriausybė turėtų būti formuojama platesnio atstovavimo principu, dalyvaujant visoms daugiausiai vietų Seime laimėjusioms partijoms.

Pasak jo, prezidentas "nori ir ieško būdų, kad Vyriausybę būtų galima formuoti susitarimo būdu".

Kaip žinoma, daugiausiai mandatų naujajame Seime turės socialdemokratinė koalicija, liberalai, socialliberalai ir konservatoriai.

Socialliberalai ir liberalai jau pirmadienį prezidentui V. Adamkui pareiškė, kad imasi atsakomybės formuoti naująją vyriausybę, tačiau tokių pat planų turi ir socialdemokratinė koalicija.

Koalicijos narės - socialdemokratų partijos lyderis Vytenis Andriukaitis po susitikimo Prezidentūroje pareiškė, kad minėtasis socialliberalų ir liberalų pareiškimas buvo padarytas jų pačių iniciatyva, bet prezidentas jiems tokios teisės nesuteikė.

" Šiandien mes tą išsiaiškinom. Vadinasi, diskusijos dėl plataus pasitikėjimo Vyriausybės Lietuvoje yra atviros. Aš manau, kad tos diskusijos ir konsultacijos tęsis", sakė jis.

V. Andriukaitis, teigęs, kad socialliberalų ir liberalų dauguma yra labai nestabili, ragino vadovautis "ne aritmetine dauguma, o valstybine išmintimi ir valstybiniais siekiais".

"Tokia Vyriausybė galėtų įtraukti kuo daugiau atstovų iš įvairių politinių srovių, siekiant kompromiso, suderinamumo programų pagrindu ir ilgalaikių nacionalinių interesų pagrindu", kalbėjo jis.

V. Andriukaitis teigė, kad pirmadienį socialdemokratinė koalicija pakvietė socialliberalus ir liberalus tęsti dialogą "visų pirma programų, o po to - kompromisų ir susitarimų pagrindu".

"Tai yra tie kriterijai, kurie leistų suformuoti veiklią ir stabilesnę, labai reikalingą pasitikėjimo Vyriausybę", teigė jis.

Socialdemokratinės koalicijos lyderiai teigė, kad prezidentas V. Adamkus tęs konsultacijas su parlamentinėm partijomis dėl Vyriausybės formavimo.

Tuo tarpu prezidento atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė žurnalistams pabrėžė, kad V. Adamkus nepritars mažumos Vyriausybei.

" Prezidentas aiškiai pasakė - jis nepritars mažumos Vyriausybei. Jeigu tik įmanoma turėti daugumos Vyriausybę vardan valstybės stabilumo, aišku, prezidentas visada rems daugumos Vyriausybę", teigė ji.

Socialdemokratinė koalicija naujajame Seime turės 51 mandatą, socialliberalai su liberalais - 63. Pridėjus "naujosios politikos" partnerių - tris centristų ir vieną moderniojo krikdemo - mandatus, jie turėtų 67 balsus. Be to, deramasi dėl dviejų Lenkų rinkimų akcijos atstovų bei dar kelių išrinktų Seimo narių prisijungimo. Tokiu būdu siekiama turėti 71 balso daugumą, būtiną svarbiems sprendimams parlamente priimti.