Socialdemokratės moterys savo rezoliucija ragina Seimo narius nepalaikyti minėtos iniciatyvos.

"Moters pasirinkimo teisę gimdyti ar ne įtvirtina tarptautinės teisės aktai, kuriuos Lietuva yra įsipareigojusi vykdyti. Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 8 straipsnis įtvirtina kiekvieno asmens teisę į pagarbą jo privačiam ir šeimos gyvenimui, o aborto uždraudimas grubiai pažeistų šią moterų žmogaus teisę", - rašoma penktadienį priimtame dokumente.

Anot jo, tarptautinė praktika, pavyzdžiui, Lenkijos pavyzdys rodo, kad aborto uždraudimas nesustabdo moterų nuo nepageidaujamo nėštumo nutraukimo – jos vyksta operacijai į kitas šalis, kyla pavojus moterų sveikatai ir gyvybei.

"Abortų draudimas neskatina gimstamumo. Lenkijoje, kur abortas yra draudžiamas, gimstamumas mažėja. 2004 metais 1000 gyventojų teko 10,64 naujagimių, o 2012 metais – 9,96. Lietuvoje, priešingai, demografinė padėtis gerėja. 2004 metais 1000 gyventojų teko 8,49 naujagimio, 2012 metais – 9,34", - teigiama rezoliucijoje.

Joje tuo pačiu sakoma, kad socialdemokratės nelaiko nėštumo nutraukimo šeimos planavimo priemone, bet pabrėžiama, "kad turi būti užtikrinta moters teisė apsispręsti dėl nėštumo nutraukimo".

Kartu kviečiame visus prisidėti prie nėštumų nutraukimo skaičiaus mažinimo, atsakingai planuojant tėvystę.

Lietuvos sveikatos informacijos centro duomenimis 2004 metais atlikta 10 tūkst. 644 dirbtinių abortų, o 2011 metais – 6205.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai Seime, "darbietis" Kęstutis Daukšys ir "Drąsos kelio" partijos frakcijos atstovas Algirdas Patackas parlamente įregistravo Gyvybės prenatalinėje fazėje įstatymo projektą, kuriuo būtų draudžiama atlikti abortus.

Pagal projektą, nėštumą gydytojas galėtų nutraukti tik tuo atveju, jei nėštumas gresia nėščios moters gyvybei ar sveikatai, arba yra pagrįstų įtarimų, jog nėštumas atsirado dėl nusikalstamų veikų. Nutraukti nėštumą esant aukščiau minėtoms sąlygoms būtų leidžiama, jei nuo nėštumo pradžios praėjo ne daugiau kaip 12 savaičių.

Projektą vertinę Seimo teisininkai nurodė, jog kyla klausimas dėl jo atitikimo tarptautinėms konvencijoms, taip pat svarsto ir dėl jo atitikimo Lietuvos Konstitucijai, tačiau tiesiogiai prieštaravimo išvadoje nenurodė.

Lietuvoje nutraukti nėštumą šiuo metu leidžiama iki 12 nėštumo savaitės be papildomų sąlygų.

Europos Sąjungoje abortai draudžiami Maltoje, Airijoje ir Lenkijoje. Likusios valstybės, tarp jų ir Lietuva, abortų nedraudžia, tik nustato ribą, iki kurios jis leidžiamas. Šis terminas įvairuoja nuo 10 iki 18 savaičių.