Ko mes siekiame ? Mes siekiame, kad ir toliau Lietuvos miškai būtų puoselėjami, ir mes atstovaujame daugumos žmonių dirbančių tame sektoriuje interesui, o - ne siauros grupės, kuri norėtų labai pigiai nupirkti mišką, ir, galbūt, brangiau parduoti“, - kalbėjo J. Olekas.

Socialdemokratas apkaltino susitarimą dėl palaikymo reformai pasiekusius valstiečius žaliuosius ir konservatorius prekyba poveikiu.

„Šiandien mes matome kitą dalyką - vos ne oficialią prekybą poveikiu. Aš girdėjau, kad vienos frakcijos vadovas pažadėjo, jeigu jūs paremsite tą įstatymo projektą, tai mes paremsime šitą. Kai mes užsakome įvairias STT tyrimus ir kitus dalykus apie prekybą poveikiu, tai kas čia vyksta Seime? Tai - toks pats atviras turgus. Aš siūlyčiau įsiklausyti į miško specialistų nuomonę“, - sakė J. Olekas.

Vadina politizuotu klausimu

Premjeras Saulius Skvernelis kalbėdamas apie urėdijų reformą teigė, kad šis iš esmės vadybinis ekonominis klausimas yra itin politizuotas.

„Iš esmės besiginčydami ir pakeldami į tokį politinį lygmenį, mes kalbame apie tą patį. Niekas nesiruošia ir nenori, kad būtų eksploatuojami netausojant mūsų miškai, vien tik vadovaujantis ūkiniais, ekonominiais interesais. Niekas nesiruošia ir negalvoja apie miškų privatizavimą, apie kažkokios vienos įmonės monopolizavimą ar ūkinės veiklos atidavimą, mažų įmonių regionuose likvidavimą, apie darbo vietų panaikinimą“, - teigė S. Skvernelis.

Bandė išsklaidyti baimes

Premjeras atkreipė dėmesį į Valstybės kontrolės išvadas, kuriose minimas veiklos efektyvumo trūkumas. „Mes matome pagal patikrinimus, kurie atliekami skirtingai nuo valstybės įmonių – urėdijų dydžio, tikrai yra skirtingos kompetencijos, netgi tuos pačius teisės aktus taikyti, net apskaityti savo ekonominę veiklą, gauti rezultatą, netgi elementariuose dalykuose, kas tiesiogiai, betarpiškai reglamentuoja urėdijų veiklą – masė pažeidimų. Ir tai nebūtinai turi būti susieta su pikta valia, tiesiog yra skirta vadyba, kontrolė“, - kalbėjo S. Skvernelis.

Pasak jo, ne kartą yra konstatuota, kad Generalinė miškų urėdija yra nusišalinusi nuo kontrolės. „Dėl to, kada yra vadyboje tam tikra netvarka, atsiranda terpė klestėti ir kitiems reiškiniams“, - sakė S. Skvernelis.

Premjeras patikino, kad po reformos ūkinė veikla urėdijų padaliniuose išliks. Jis užsiminė, kad dėl prekybos mediena taisyklių planuojama, kad spręs ne viena Aplinkos ministerija, o visa Vyriausybė, ir patikino, kad sąlygos miškuose dirbantys žmonės pajaus grąžą iš efektyvesnio miškų valdymo.

Konservatoriai ir „valstiečiai – žalieji“ antradienį sutarė pritarti liberalų Eugenijaus Gentvilo, Kęstučio Glavecko ir konservatoriaus Gabrieliaus Landsbergio pataisoms, kurios suteiktų įgaliojimus sprendimus dėl reformos priimti Vyriausybei. Tuo pačiu planuojama atmesti liberalo Simono Gentvilo ir konservatoriaus Pauliaus Saudargo pataisas.