Konsultacijos tarp koalicijos partnerių yra normali praktika, kuri įtvirtinama koalicijos susitarimuose. Regis, kritika davė vaisių – premjeras Saulius Skvernelis socdemus jau pasikvietė į susitikimą.

Pasak A. Butkevičiaus, socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė ne kartą kreipėsi į Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininką, frakcijos Seime seniūną Ramūną Karbauskį, siūlydama koalicijos partneriams konsultuotis tarpusavyje.

A. Butkevičius sako taip pat kalbėjęs su R. Karbauskiu, kad „valstiečiai“ ir socialdemokratai konsultuosis dėl to frakcijos seniūnų lygmeniu.

Tačiau koalicinės tarybos posėdžių neorganizavo, todėl socdemai nusprendė imtis kitos taktikos – ėmė kviesti į frakciją S. Skvernelio Vyriausybės ministrus.

Pavyzdžiui, antradienį į socialdemokratų frakciją buvo pakviestas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Kadangi jie neorganizuoja koalicinės tarybos posėdžių, mes, kaip patyrę politikai, esantys kartu koalicijoje, norime išgirsti, kada bus pateikti pagrindiniai Vyriausybės prioritetai ir kokie įstatymų projektai turi būti pateikti jų įgyvendinimui. Žinote, mes nežinomybėje ilgai gyventi negalime, nes tuojau pat bus kovo 10-oji. Po mano pasisakymo prezidiumo posėdyje vakar gavau informaciją, kad ministras pirmininkas vasario 27 dieną kviečiasi mane ir frakcijos seniūnę į Vyriausybę, bus jau pristatytas Vyriausybės programos priemonių įgyvendinimo planas. Matyt, suskubo“, - sako A. Butkevičius.

Kovo 10-ąją prasideda pavasario sesija Seime.

Pasak socialdemokratų lyderio, su S. Skverneliu jis ir kai kurie frakcijos žmonės susitiks dar ir antradienį, vasario 21-ąją. Bet socialdemokratų frakcijos seniūnė I. Šiaulienė, kad šis susitikimas planuotas anksčiau ir nesusijęs su prezidiume išsakyta kritika dėl bendrų diskusijų trūkumo.

„Mes norime aiškumo“, - sako A. Butkevičius.

„Mes, kaip partija ir kaip frakcija, esame kaltinami, kad sėdime ir laukiame bei džiaugiamės būdami valdančiojoje daugumoje. Mes ne tam išrinkti esame. Dėl to ir kviečiamės tada ministrus bei jų klausinėjame, kad jie pateiktų, ką jie parengę iš savo srities į Vyriausybės programos priemonių įgyvendinimo planą. Nes labai gėda. Jei kažkur tavęs, kaip politiko, paklausia, koks pirmas, antras, trečias prioritetas bus įgyvendintas ir kokiomis priemonėm bus įgyvendintas, kada bus įgyvendintas, o tu neatsakai, tai koks tu politikas?“ - stebėjosi socialdemokratas.

DELFI primena, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjunga laimėjo Seimo rinkimus bei sudarė koaliciją su socialdemokratais. Tačiau socialdemokratai skundžiasi, kad jie yra informaciniame vakuume: nėra informuojami apie planuojamas reformas, ketinamus priimti teisės aktus.

I. Šiaulienė sako, kad iš esmės galima tik džiaugtis, kad premjeras S. Skvernelis suplanavo susitikimus, nors nėra visiškai tikra, ar tai atsakas į socialdemokratų išsakytą nepasitenkinimą.

„Mums informacijos trūksta", - teigia I. Šiaulienė.

Premjero S. Skvernelio atstovas spaudai Tomas Beržinskas DELFI sakė, kad iš Vyriausybės vadovo pusės bendravimas su koalicijos partneriais vyksta nuolat.

„Gal jis nėra griežtai periodinis, bet vienokia ar kitokia forma jis vyksta. Premjeras priima tiek koalicijos partnerius, tiek iš opozicijos", - sako T. Beržinskas.

Tačiau premjero atstovas sako negalintis komentuoti valstiečių ir socialdemokratų bendravimo Seimo frakcijų lygiu.

Su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininku, frakcijos seniūnu R. Karbauskiu arba jo pavaduotoja Aušrine Norkiene susisiekti nepavyko.