Premjeras vasario mėnesio pradžioje ramiai atostogavo Dominikoje, kai Lietuvoje iš pareigų buvo priversta trauktis pakišą gydytojams kadaise davusi socialdemokratų deleguota ministrė Rimantė Šalaševičiūtė. Socialdemokratų reitingams nieko, o R. Šalaševičiūtė nukentėjo.

Specialiųjų tyrimų tarnyba paskelbė tirsianti Vijūnėlės dvaro statybas, kuriose specialiaisiais liudytojais, vadinasi potencialiais įtariamaisiais, tapo A. Butkevičiaus ginamas Druskininkų meras, socialdemokratas Ričardas Malinauskas ir „tvarkietis“ aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Bet socdemų reitingai liko įšaldyti aukštų reitingų bokšte, o „tvarkietis“ K. Trečiokas net pradėtas palankiau vertinti: palankiai vertinančių jį padaugėjo nuo 12,9 proc. iki 15,3 proc.

Tokie duomenys aiškėja dienraščiui „Lietuvos rytas“ paskelbus visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ apklausą, kuri buvo atlikta vasario 11-19 dienomis.

Trys partijų kategorijos

Apklausos duomenimis, jeigu rinkimai vyktų artimiausią sekmadienį, juos laimėtų socialdemokratai, nes už juos balsuotų 23 proc. apklaustų respondentų. Per mėnesį ši politinė partija nežymiai paaugino savo populiarumą 2,3 proc.

Socialdemokratų lyderį A. Butkevičių palankiai vertina 55,1 proc. apklaustųjų, nepalankiai – 21,9 proc.

Kaip teigia „Vilmorus“ vadovas, sociologas Vladas Gaidys, socialdemokratai yra labai stipriai atsiplėšę nuo konkurentų ir patenka į pirmąją populiarumo kategoriją.

Antrąjį bloką sudaro ne tiek populiarios partijos: Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai ir Liberalų sąjūdis.

Už konservatorius vasarį balsuotų 9,9 proc. apklaustųjų, už liberalus – 8,7 proc. Jų populiarumo pokyčiai per mėnesį labai nežymūs.

Konservatorių lyderį Gabrielių Landsbergį palankiai vertina 21 proc. respondentų, nepalankiai – 45 proc.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis populiaresnis. Palankiai jį vertina 41,4 proc. apklaustų žmonių, nepalankiai – 21,6 proc.

Trečiajame partijų bloke esama naujienų. Šioje kategorijoje tradiciškai buvo „Tvarka ir teisingumas“ bei Darbo partija. Jos ir dabar išlaiko panašų populiarumą: už „tvarkiečius“ balsuotų 7,4 proc. apklaustų žmonių, už Darbo partija – 6,8 proc.

„Tvarkos ir teisingumo“ pirmininką Rolandą Paksą palankiai vertina 28,8 proc. žmonių, nepalankiai – 45,2 proc.

Darbo partijos pirmininkui Valentinui Mazuroniui palankumo-nepalankumo skalėje tenka 33,9 vertinančių palankiai ir 32,3 nepalankiai.

„Bet man pačiam įdomiausias Valstiečių ir žaliųjų partijos judėjimas į viršų. Apie juos mažai kalbama, bet jie nuosekliai, procentas po procento eina aukštyn. Jie darosi viena iš perspektyvesnių partijų, turint mintyse, kad pirmininko Ramūno Karbauskio reitingas labai aukštas“, - sako V. Gaidys.

Valstiečių ir žaliųjų partija vasario mėnesį pasiekė 7,1 proc. populiarumą. Prieš mėnesį už juos būtų balsavę 5,9 apklaustųjų. Partijos pirmininkas R. Karbauskis gana neblogai vertinamas visuomenėje: palankiai jį vertina 43,5 proc. apklaustųjų, nepalankiai – 13 proc.

V. Gaidys sako, kad R. Karbauskis per apytiksliai vienus metus padvigubino savo reitingą ir tapo vienas iš geriausiai vertinamų politikų Lietuvoje.

D. Grybauskaitė praranda populiarumą

Palankiausiai vertinamų politikų ir visuomenės veikėjų sąraše, kaip ir anksčiau, pirmauja vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. Antruoju išliko socialdemokratų lyderis A. Butkevičius, trečioji vieta liko prezidentei Daliai Grybauskaitei.

S. Skvernelio ir A. Butkevičiaus vertinimas per mėnesį beveik nepakito, tuo metu palankiai vertinančių prezidentę D. Grybauskaitę kiekis sumenko nuo 54,1 proc. iki 51,7 proc.

Dalia Grybauskaitė

„Tas sumažėjimas antras mėnuo iš eilės. O rezultatas beveik žemiausias per abi kadencijas. Šiek tiek žemesnis buvo tik 2012 m. gruodį, kai ji aktyviai pasisakė prieš naują Vyriausybę“, - sakė V. Gaidys.

Ketvirtasis pagal palankių vertinimų kiekį yra minėtas R. Karbauskis, penktoji vieta tenka Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui.

Toliau rikiuojasi Liberalų sąjūdžio lyderis E. Masiulis, socialdemokratų užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, liberalų Vilniaus meras Remigijus Šimašius, Darbo partijos pirmininkas V. Mazuronis, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Sociologas V. Gaidys sako, kad perspektyviausiais politikais pagal palankų ar nepalankų jų vertinimą galima laikyti S. Skvernelį, R. Karbauskį ir V. Matijošaitį.

Vladas Gaidys

„V. Matijošaičio populiarumas, nuo tada, kai buvo išrinktas, vis auga“, - teigia pašnekovas.

Įdomu tai, kad per mėnesį krito žemės ūkio ministrės, „darbietės“ Virginijos Baltraitienės reitingas nuo 27,9 proc. iki 18,5 proc.

Nepalankus metas atėjo ir socialdemokratei R. Šalaševičiūtei, kuri prisipažino kadaise davusi pakišą gydytojams ir atsistatydinusi iš sveikatos apsaugos ministrės pareigų. Jos palankumo reitingas smuko nuo 24,9 proc. iki 16,4 proc.

Darbo partijos socialinės apsaugos ministrė Algimanta Pabedinskienė irgi vertinama vis prasčiau: jos reitingas smuko nuo 25,6 proc. iki 18,4 proc.

Suprastėjo ir Darbo partijos deleguotos švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės vertinimas visuomenėje. Palankiai vertinančių sumažėjo nuo 16,9 proc. iki 12,5 proc.

Kas geriausiai atstovauja žmonių interesams?

Politikų ir visuomenės veikėjų populiarumas dar įvertinamas ir paklausus, kurie jų geriausiai atstovauja visuomenės interesams. Šiame reitinge pirmauja Lietuvos prezidentė D. Grybauskaitė, bet ir čia jos populiarumas mąžta.