Pavyzdžiui, socdemai Lietuvoje ne itin remia kovą už gėjų ir lesbiečių padėtį, balsavo dėl abortų kriminalizavimo, nors Vakarų Europos šalyse tokie socialdemokratai liktų nesuprasti.

H. Swoboda sako, kad tokia padėtis susiklostė dėl ilgo komunistinio režimo dominavimo, kaip žmonės negalėjo diskutuoti apie moralines vertybes, kuriomis vadovaujasi dauguma Europos kairiųjų. Jo teigimu, Lietuvos socialdemokratai yra įsprausti į nepatogią padėtį – iš vienos pusės jie turi prisitaikyti prie konservatyvios visuomenės nuostatų, iš kitos – turi paisyti koalicijos partnerių nuomonės.

Kaip žinoma, valdančią koaliciją Lietuvoje sudaro socialdemokratai, Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Visos trys socialdemokratų koalicijos partnerės moraliniais klausimais yra labai konservatyvios ir labiau sutaria netgi su konservatoriais-krikdemais nei su socialdemokratais.
Hannesas Swoboda

„Rytuose visuomenės tradiciškai yra konservatyvesnės dėl ilgo komunistų dominavimo, nes tais laikais diskusijos šiomis temomis nebuvo leidžiamos. Buvo daug šūkių, bet nebuvo tikros diskusijos. O mūsų pusėje apie tai buvo ilgai diskutuojama. Tačiau aš tikiuosi, kad greitu metu viskas keisis, nes neįmanoma, kad Lietuva pirmininkautų Europos Sąjungai, kovotų prieš diskriminaciją, o pačioje valstybėje galiotų kokie nors diskriminaciniai įstatymai. Žinoma, koalicijos partneriai šiais klausimais labai griežti, todėl socialdemokratams sunku tiksliai laikytis savo vertybių. Be to, jie yra atsakingi visuomenei, kuri yra pakankamai konservatyvi“, - spaudos konferencijoje penktadienį sakė H. Swoboda.

Tačiau jis svarstė, kad Lietuvos Seimas nepridarys rūpesčių dabartiniams Lietuvos ministrams, kuriems ir teks sunkiausias darbas Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai metu.

„Tačiau aš tikiuosi, kad parlamentas nepridarys rūpesčių ministrams europiniame lygmenyje vykdyti antidiskriminacinę politiką. Ministrams būtų labai sunku kovoti prieš diskriminaciją, jeigu parlamente būtų priimtas koks nors diskriminacinis įstatymas. Tai debatų ir diskusijos klausimas, aš tikiuosi, kad mes tai įveiksime. Europos socialdemokratų požiūriais šiais klausimais yra visiškai aiškus“, - sakė H. Swoboda.

DELFI primena, kad Seimas po pateikimo yra pritaręs „tvarkiečio“ P. Gražulio iniciatyvoms piniginėmis baudomis stabdyti homoseksualų eitynes, kaip konstitucinių dorovių niekinimą. Nors iki įstatymo pataisų priėmimo dar ilgas kelias, tačiau Lietuvos diplomatai jau grąžo rankas – artėjant pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai mūsų šalis ir vėl parodys esanti homofobiška valstybė.

Lietuvos parlamentas po pateikimo yra pritaręs ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos siekiams kriminalizuoti abortus, nors dauguma moterų teisių gynimo organizacijų teigia, kad uždraudus abortus gali išaugti nelegalių abortų skaičius, kurie nuves į kapus ne vieną moterį ir merginą.

Konfliktų Lietuvoje sukėlė ir Europos Tarybos konvencija „Dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir šalinimo“. Ji skirta kovai prieš smurtą moterų atžvilgiu, tačiau daliai politikų užkliuvo dokumente vartojamas terminas „socialinė lytis“, kuri reiškia moterims ir vyrams priskiriamus socialiai sukonstruotus vaidmenis, elgesį, veiklą ir savybes. Konvencijos priešininkai mano, kad šiuo terminu norima įtvirtinti trečią, ketvirtą ar net penktą lytį.