Praėjusią savaitę kariniai ekspertai, rentgenu peršvietę jūros į pakrantę išmestą metalinę kapsulę, nustatė, kad ji yra tuščia. Radinį aptikus Smiltynėje, prie Naujosios perkėlos esančiame moterų paplūdimyje, buvo nuogąstaujama, kad kapsulėje yra karinės paskirties nuodingos medžiagos iprito.

Lietuvos kariai kapsulę išgabeno iš Smiltynės į Kairių karinio poligono teritoriją, kur radinys buvo nuodugniai ištirtas.

Kaip BNS sakė Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono ryšių su visuomene specialistas kapitonas Vytautas Butkevičius, bataliono inžinieriai konsultavosi su ekspertais, išardė kapsulę, ir, apžiūrėję, nustatė, kad ji tuščia. Joje nebuvo nei iprito, nei kitos cheminės medžiagos.

Nustačius, kad kapsulė negali sprogti, ji nekelia cheminio pavojaus grėsmės ir yra nepavojinga žmonių sveikatai bei aplinkai, radinys buvo perduota KJP kariškiams. Kapsulė liks gulėti KJP ginklų arsenale Kairių poligone.

Kapsulė, kaip manoma, buvo skirta laivų pratyboms jūroje mokymo tikslams ir liko nesugauta.

KJP štabo vadas komandoras Olegas Mariničius BNS teigė, kad ši kapsulė nebus naikinama, ji bus saugoma arsenale ir naudojama kaip mokomoji priemonė narams-išminuotojams.

Smiltynėje, prie Naujosios perkėlos esančiame moterų paplūdimyje radus metalinę kapsulę, buvo manoma, kad tai cheminis ginklas. Ant maždaug 2 metrų ilgio, 45 centimetrų skersmens apvalios kapsulės užvirintais galais buvo nupiešta kaukolė ir vokiškai užrašyta "Yperit", t.y. "Ipritas".

Specialiosios tarnybos padarė prielaidą, kad radinys gali būti Antrojo pasaulinio karo laikų nacistinės Vokietijos cheminis ginklas. Antrojo pasaulinio karo pabaigoje antihitlerinės koalicijos šalys Baltijos jūroje nuskandino dešimtis tūkstančių tonų trofėjinių vokiškų sviedinių su cheminiu ginklu.