Buvusių sutuoktinių nesutarimų priežastimi teismuose tampa tiek turtas, tiek vaikų išlaikymo klausimai, tiek ginčytina tėvystė.

Klaipėdos vaikų teisių apsaugos tarnybos vadovė Gražina Aurylienė „Klaipėdai“ teigė, kad trys tarnybos teisininkai nuolat dalyvauja skyrybų bylose, priteisiant vaikams išlaikymą.

Klaipėdos apylinkės teismo teisėjas Marius Dobrovolskis, nagrinėjantis ištuokų bylas tvirtino, jog skyrybų bylų nemažėja. Jo teigimu, ginčų dėl vaikų gyvenamosios vietos nekyla, tačiau dažnu atveju nesutariama dėl vaikų išlaikymo. Kartais alimentų sumos būna nerealios. Viena pusė nori gauti daug, kita – mokėti mažai. Paradoksalu, tačiau dažnai turtingi žmonės teismo sprendimu pareikalauja, kad buvusi sutuoktinė pateiktų atsiskaitymą už sumokėtus alimentus.

Dažnėja atvejų, kuomet skyrybų bylose reikia išaiškinti ne tik vaiko gyvenamąją vietą bei jo išlaikymą, bet ir tėvystę. „Dažni atvejai, kai sutuoktiniai oficialiai neišsituokę, o moteris apsigyvena su nauju partneriu, ir su juo per metus susilaukia kūdikio, tačiau pagal įstatymą vaiko tėvas yra oficialus sutuoktinis. Tada ir vyksta tėvystės nuginčijimai. Tokių situacijų 2013-aisiais turėjome net 47“, – pabrėžė G. Aurylienė.

Antstolė Vida Daugirdienė teigė, kad pačios bjauriausios yra alimentų bylos. Dažniausiai abi pusės būna labai kerštingos. Tie šeimyniniai santykiai perkeliami į antstolių kontorą.

„Kol kas mūsų skolininkai nelabai mokūs, gera valia teismų sprendimų nevykdo. Tada skola išieškoma iš nekilnojamojo turto. Ne kartą yra buvę, kai skolininkai dėl alimentų nemokėjimo praranda būstą“, – sakė V. Daugirdienė. Antstolė pasakojo, kad vienas skolininkas turėjo apie 20 tūkst. litų skolą, jis kelerius metus alimentų visai nemokėjo.Taip pat labai dažnai darbdaviai alimentus turinčiam mokėti darbuotojui sumoka minimalią algą, o kita dalis išmokama komandiruotpinigiais. Nuo jų nemokami nei mokesčiai, nei alimentai.

Būna, kad žmogus, su kuriuo manei praleisiąs visą likusį savo gyvenimą, sukūrei naują gyvybę ir tikėjai šviesia ateitimi, staiga pasitraukia. Graudžiausia, kai praeities tiltus sudegina ne tik su antrąją puse, bet ir atžala – gali nė nelaukti, kol būsimas kūdikis gims ar išvažiuoti, pamiršęs ar pamiršusi, kad vaikeliui reikia priežiūros ir išlaikymo. Skelbiame konkursą - „Mano antroji pusė pamiršo apie mūsų vaiką“.

Pasidalinkite savo istorijomis – kaip nutiko, kad brangus žmogus tarsi persimainė ir šeimą iškeitė į sąžinės graužatį? Papasakokite, kaip elgėtės, kai teko tapti vieninteliu atžalos ramsčiu? O gal sutikote naują meilę, kuri pasiryžo kartu išauginti vaikelį?

Jūsų istorijų laukiame iki vasario 6 d. adresu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Vienas“. Vieno teksto autoriau skirsime prizą – dvi knygą šaltiems žiemoms vakarams: Blaine Harden „Pabėgimas iš Lagerio nr. 14“ ir Jonah Lehrer „Vaizduotė“.