„Kai dabar mus kaltina, kad visiems po truputį pabarstome augančios ekonomikos vaisių, tačiau neklausiama, kodėl tais vaisiais nebuvo anksčiau dalinamasi, kodėl skurdo Lietuva, socialinė atskirtis didėjo ir kodėl ekonomika augo (...). Mes taip pat galėjome dvejus ar trejus metus nieko nedaryti, tik kalbėti ir diskutuoti apie problemas. O paskui, žiūrėk, jau ir laiko nebėra - rinkimai ant nosies. Tačiau taip nedarėme“, - apie Vyriausybės dviejų metų veiklą kalbėjo S. Skvernelis.

Anot premjero, iš jo ir valdančiosios daugumos dabar esą bandoma padaryti monstrą, kuris nieko nesiklauso ir negirdi.

„Su visomis profesinėmis sąjungomis yra pasirašytos sutartys, išskyrus vieną (mokytojų). Diskusijos dėl etatinio apmokėjimo vyko daugiau nei metus, darbo grupėse dalyvavo Seimo, Vyriausybės nariai ir profsąjungų atstovai. (...) Buvo pasirašytas susitarimas. Vėliau, atsižvelgus į pastabas, dokumentas buvo pataisytas. Ką dar daugiau reikia padaryti, jeigu minėta profsąjunga nė per žingsnį neatsitraukia nuo savo reikalavimų?“ - kalbėjo S. Skvernelis.

Anot jo, Švietimo ir mokslo ministerija turi daug neišnaudotų rezervų, pavyzdžiui, 3000 laisvų kambarių bendrabučiuose, kuriuos reikia išlaikyti ir šildyti.

Derėtis su mokytojų profsąjungomis, pasak premjero, buvo sunku, nes jų reikalavimai nuolat kito: „Kai per dieną kelis kartus keičiasi nuomonė, suku rasti dialogą, bet jis vis tiek vyko. Galėčiau pasikviesti jų (mokytojų profsąjungų - ELTA) atstovus pas save, žmona cepelinų išvirtų ar vėdarų iškeptų - svarbu, kad būtų tas dialogo noras“.

ELTA primena, kad neterminuotą streiką inicijavo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, jis prasidėjo lapkričio 12 dieną.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, trečiadienį planavo streikuoti 60 švietimo įstaigų. Tai yra apie 3 proc. visų mokyklų ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų Lietuvoje. Gruodžio 12 dieną prie 58 streikuojančių mokyklų ketino prisijungti dvi, nutraukti streiką planuoja 7. Iš viso Lietuvoje yra 2 tūkst. švietimo įstaigų, kuriose dirba apie 45 tūkst. pedagogų.

Penktą savaitę streikuojantys švietimo darbuotojai reikalauja, be kitų dalykų, kolektyvinėje sutartyje įtvirtinti aiškius ir konkrečius mokytojų etatinio darbo apmokėjimo modelio principus: kad etatą sudarytų 36 valandos, iš kurių ne daugiau kaip 18 valandų yra kontaktinės, kad etatas galėtų būti dalinamas tik išlaikant tą pačią kontaktinių ir nekontaktinių valandų proporciją, kad valandos etatui būtų skaičiuojamos ne metams, o savaitei.