Rezidentų atlyginimai kiltų nuo kitų metų sausio, tačiau dar neaišku, kokiu dydžiu.

„Palyginus su 2017 metais, 2018 metais jau yra suplanuota 170 mln. eurų daugiau medikų atlyginimų pakėlimui. Kada tas įvyks? Mes turime šiandien startinę poziciją, kad tai galėtų būti gegužės 1 diena – 20 proc.”, - sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, tai nėra galutinė pozicija, ir derybos galės vykti toliau.

„Tikrai nesakome šiandien taškas, kad yra kuoliukas įkaltas ir negalime trauktis, kalbant apie paankstinimą. Žvelgdami į situaciją, kokia bus su mūsų finansais, kaip mes rinksime mokesčius, tame tarpe ir Privalomą sveikatos draudimą, ta data gali keistis. Ji gali artėti“, - sakė S. Skvernelis.

Jis taip pat informavo, kad buvo rasti sprendimai, kad rezidentams pokytis atlyginimuose galėtų įvykti nuo sausio 1 dienos.

„Yra kitas finansavimo šaltinis, techniškai mes dar neturime galutinio atsakymo, bet galiu patikinti, kad tai bus padaryta“, - sakė S. Skvernelis.

Kiek kils atlyginimai rezidentams, Premjeras neįvardijo.

Vyriausybės vadovas taip pat informavo, kad artėjama į finišo tiesiąją kalbant apie pajamas rezidenčių, kurios pagimdo, ir išeina vaiko priežiūros atostogų.

„Joms išmoka skaičiuojasi nuo bazinio atlyginimo, neįsiskaičiuoja stipendija. Tai, kaip padaryti, kad ir stipendija, ir mokamas darbo užmokestis būtų draudžiamosios pajamos, nuo kurios bendros sumos galėtume skaičiuoti išmokas vaiko priežiūros atostogose. Prie to sprendimo irgi prieisime“, - sakė S. Skvernelis.

Premjeras sutinka su medikais, kurie sako, kad atlyginimų augimas padės spręsti įsisenėjusią kyšininkavimo problemą sveikatos priežiūroje.

„Tas įsipareigojimas tikrai negali būti sąlyga – kad už algas neimsime kyšių, bet įsipareigojimas, kad tai padėtų keisti mentalitetą, (…) tas yra labai svarbu, mes tikrai tą palaikome“, - sakė S. Skvernelis.

Premjeras teigė sutaręs su gydytojų atstovais, kad reikia spręsti ne tik degančias problemas, bet žiūrėti į sveikatos apsaugos sistemą, kaip į sisteminį klaidų ištaisymą.

„Mes kalbame apie gydymo įstaigų tinklą, infrastruktūrą, brangios įrangos pirkimus, specializaciją. Čia mes prašome tiek gydytojų sąjungos, tiek sąjūdžio būti mūsų sąjungininkais ir pagelbėti mums priimti tuos sprendimus, kuriuos ir sveikatos ministras stipriai pajudino“, - sakė S. Skvernelis.

Kalbant apie ilgalaikę strategiją, pasak premjero, buvo sutarta, kad bus suburta komanda, kuri parengtų ilgalaikę programą, kalbant apie sveikatos priežiūros sistemos vystymąsi.

„Tai apimtų iki 2025-2030 metų, su labai aiškiais darbais, kuriuos turime padaryti, finansavimo šaltiniais, sumomis. (…) Tas mano galva yra efektyviau negu inicijuojamas nacionalinis susitarimas tarp partijų“, - sakė S. Skvernelis.

Medikai derėsis toliau

Lietuvos medikų sąjūdžio vadovas Vytautas Kasiulevičius susitikimą su premjeru vadino labai konstruktyviu, ir ypatingai džiaugėsi dėl sutarimo didinti rezidentų algas.

„Tą žinią transliuojame visai Lietuvai kartu su premjeru, kad norime, kad mūsų jaunimas liktų Lietuvoje, neišvažiuotų. Jau nuo sausio 1 dienos siunčiame žinią, kad jauni žmonės, kurie mokosi, kurie siekia žinių, ir kurie bus mūsų darbo rinkoje, kurie bus jauni gydytojai, turintys labai stiprią antikorupcinę nuostatą, jie liks Lietuvoje, dėka to, kad Vyriausybė tiesia jiems ranką ir žengia į tą pusę, kad atlyginimai būtų didinami“, - sakė V. Kasiulevičius.

Pasak gydytojo, dėl pasiūlymo didinti likusių medikų algas 20 proc. nuo gegužės 1 dienos dar bus diskutuojama toliau.

„Sąjūdis šiandien nenurims ir sieks, kad finansavimas atsirastų kuo greičiau sveikatos sistemoje, ir darbuotojams atlyginimai kiltų anksčiau negu gegužės 1 dieną“ , - sakė V. Kasiulevičius.

Medikų atstovas labai džiaugėsi tuo, kad premjeras pasiūlė transformuoti nacionalinį susitarimą į ilgalaikę Vyriausybės programą.

„Tai matome, kaip dar didesnį įsipareigojimą dešimčiai metų į priekį daryti pokyčius šalies sveikatos sistemoje, suteikiant jai didelį prioritetą“, - sakė V. Kasiulevičius.