Socialdemokratai nesėkmingai pareikalavo iš darbotvarkės išimti konservatorių inicijuotą Šeimos stiprinimo projektą, tuo metu konservatorių siūlymas iš darbotvarkės braukti Civilinio kodekso projektą dėl partnerystės įteisinimo sulaukė reikiamų balsų paramos. Vėliau Šeimos stiprinimo projektui po pateikimo pritarta, už balsavus 43 parlamentarams, 4 – prieš, 11 susilaikius, jį toliau svarstys Seimo komitetai.

Šalia to Seime nedidelį piketą surengė ir Seime spaudos konferencijoje dalyvavusios žmogaus teisių gynimo organizacijos, kurios kritikuoja Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) rengiamą lytinio švietimo programą, sakydami ją esant grįstą išskirtinai katalikiška pasaulėžiūra.

„Pilietinės organizacijos sujudo dėl ribotų ir dogmatiškų rengiamos programos nuostatų, jos sudėtos ir į šiandien teikiamą konservatorių šeimos stiprinimo įstatymo projektą, kurį bandėme išimti iš darbotvarkės, bet to padaryti nepavyko, o šis projektas kupinas homofobiškų nuostatų ir žmogaus teisių pažeidimų“, – spaudos konferencijoje sakė socialdemokratė Aušrinė Marija Pavilionienė.

Marija Aušrinė Pavilionienė

Kelios dešimtys visuomeninių organizacijų pasisako prieš tai, kad programoje atsidurtų tokios nuostatos: „žinios apie kontraceptines priemones neturi būti pateikiamos kaip priimtina alternatyva susilaikymui nuo ankstyvų lytinių santykių“, vykdant programą reikia vengti „visų rūšių kontracepcijos propagavimo, neigiamos nuostatos nėštumo ir gyvybės prenatalinėje fazėje atžvilgiu, aiškinimo apie ligas, instruktavimo“, o kaip alternatyva siūloma paauglystėje susilaikyti nuo lytinių santykių.

Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos direktorė Esmeralda Kuliešytė išsakė nuogąstavimus, kad paaugliai nebus tinkamai informuojami apie kontracepciją, saugų seksą, todėl nemažės paauglių mergaičių nėštumo, lytiniu keliu plintančių ligų.

Esmeralda Kuliešytė

„Lietuvoje lytinis švietimas vis dar kelia diskusijas, nes Katalikų bažnyčia ir konservatyvios visuomenės grupės vis dar priskiria lytiniam švietimui neigiamą poveikį jaunimui. (...) Dažnai nesutariama dėl informacijos apie kontracepciją, nėštumo nutraukimo pateikimo per lytinį švietimą, nors tyrimai rodo, kad 44 proc. jaunuolių elgiasi rizikingai, nesisaugo per pirmuosius lytinius santykius. Rizikingos lytinės elgsenos pasekmė – Lietuvoje mes turime du kartus daugiau paauglių mergaičių gimdymų nei kitose Europos šalyse“, – sakė E.Kuliešiūtė.

Tuo tarpu švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė tvirtina, jog keliami nuogąstavimai – nepagrįsti, visuomenininkai savo pasisakymus grindžia projektu iš darbo grupės, kuris nė nebaigtas rengti ir, jos žodžiais, neatitinka tikrovės.

Audronė Pitrėnienė

„Lytinis šveitimas jau šiandien yra mokyklose, jis nėra vien paremtas religinėmis dogmomis, nes tai ir medicinos dalykai, kūno sandara, ir daugybė kitų dalykų šiandien mokyklose yra, jei kalbame paie lytinį švietimą. Toks ažiotažas sudarytas, ar kad rinkimai, ar kad pavasaris, ar kad darbo grupė baiginėja programą, bet tikrai nėra, kad čia kažkoks pavojus, reikėtų kažkam skambinti varpais, kad kažkas vyksta negerai“, – žurnalistams Seime sakė A.Pitrėnienė.

Ji taip pat pabrėžė, kad visų pirma vaikams žinias apie lytiškumą, seksualumą turėtų suteikti šeima. „Šeima turi sutvarkyti šitus dalykus, ir jei šeimoje su vaiku kalbama ir bendraujama normaliai, ir mergaitė, ir berniukas, dukra, sūnus, visada žino, kada tai pradėti daryti ir kaip į tai žiūrėti, nes pirmieji įgūdžiai yra šeimoje. Abi dalys (šeima ir mokykla) turi būti, dermėje, žinoma, bet manau, kad mama ir tėtis pirmiausia (turi suteitki žinias), o po to darželis, mokykla, darželis. O po tojis pats apsispręs ir padarys, baisiai tie vaikai klauso suaugusių žmonių“, – kalbėjo ministrė.

„Jokių pagrindų visiems šiandien vykstantiems procesam pagrindo nematau, nes darbo grupė yra rimta, birželio pirmą dieną darbo grupė man ant stalo padės projektą, tada paskelbsime viešai, o visi šitie juodraščiai, nėra tai tikri dokumentai, kažkas kažką nutekino, informaciją paėmė, atšvietė“, – pridūrė A.Pitrėnienė.

Liberalų sąjūdžio atstovė Dalia Kuodytė tuo tarpu apgailestavo, kad, palikęs darbotvarkėje projektą dėl Šeimos stiprinimo, parlamentas iš jos išėmė Civilinio kodekso nuostatą dėl partnerystės. Ji būtų leidusi ir homoseksualių asmenų partnerystę.

Dalia Kuodytė

„Jau trejetas metų, kai bandome siūlyti užpildyti spragą, kuri yra civiliniame kodekse, t.y. 15 metų Civiliniame kodekse yra nuostata, kad Lietuvoje turi būti įgyvendintas partnerystės institutas, kuris šalia santuokos turėtų spręsti žmonių teisinės apsaugos klausimus., bet vietoje to siūlomi kažkokie keisti įstatymai, kuriuos vargu ar galima pavadinti įstatymu. Vietoje to, kad eitume žmogaus teisių keliu, užtikrintume kiekvieno žmogaus galimybę pasirinkti ir būti apsaugotu, einame diskriminacijos keliu, vis bandome sureglamentuoti, kas teisinga, kas neteisinga, kuri šeima remtina, kuri nelabai“, – BNS sakė D.Kuodytė.

Civilinio kodekso pataisos projektą braukti iš darbotvarkės pasiūlė konservatorius Rimantas Jonas Dagys, sakydamas, kad tokius projektus svarstyti artėjant Šeimos dienai „būtų negražu“, o Šeimos stiprinimo įstatymo projektą atvirkščiai, siūlė iš popietinės darbotvarkės perkelti į rytą.

Rimantas Dagys

„Tikrai siūlome perkelti į pirmąją darbotvarkės dalį, nes sekmadienį švęsime Šeimos dieną, tai būtų gražu, kad parodytume tam tikrą pagarbą, o ne posėdžio gale tai svarstytume. Taip pat siūlome iš darbotvarkės išbraukti visiškai priešingos krypties – šeimą silpninančius įstatymų projektus, kuriais siūloma pagreitintai išskirti šeimas, nepadedant jų išsaugoti, taip pat įteisina partnerystę kaip šeimą. Būtų negražu...“ – sakė R.J.Dagys.

A.M.Pavilionienė apie projektą dėl šeimos stiprinimo sakė, kad jis „prisodrintas tuščių deklaracijų, žmogaus ir moters teisių pažeidimų, be to, gausu ir homofobinių nuostatų“, konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius į tai replikavo, kad „keistai skamba nuskambėjęs pareiškimas, kad rūpestis šeimos stiprinimu yra homofobija“.

Andrius Kubilius

„Tai reikia bijoti šeimos apskritai. Tik tokiu atveju galima šitaip kalbėti. Nežinau, Lenkų rinkimų akcija, kuri dabar pasivadino ir Krikščioniškų šeimų sąjunga, čia apskritai turėtų reikšti griežtus protestus, nes tai jie yra homofobai, mes visi homofobai. Mes tokie nesame“, – sakė A.Kubilius.

Seimui ketvirtadienį pateiktas Šeimos stiprinimo įstatymo projektas nusako, kokia turėtų būti valstybės šeimos politika, be kita ko, siūloma steigti naujas institucijas – nacionalinę šeimos tarybą bei Šeimos politikos komisiją. Iniciatoriai sako jį parengę reaguodami į prastėjančią demografinę situaciją.

Projekto preambulėje rašoma, kad „šeimos pagrindas yra laisvas vyro ir moters apsisprendimas prisiimti šeimai būdingas moralinio ir teisinio pobūdžio pareigas“, o „vyro ir moters papildomumas yra šeimos, kaip pirminės ir prigimtinės bendruomenės bei palankiausios vaiko augimo, vystymosi ir ugdymo aplinkos kūrimo pagrindas“.

Projektą registravo 55 parlamentarai – Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijų atstovai, keli Seimo narių mišrios grupės nariai, „tvarkiečiai“, socialdemokratai.