„Balandžio mėnesį iš Lietuvos buvo išsiųstas SVR darbuotojas V.Malyginas, kuris naudodamasis Rusijos generalinio konsulo Klaipėdoje priedanga palaikė ryšius su savivaldybių vadovais, Rusijos tėvynainių organizacijų atstovais ir strateginių kompanijų vadovybe“, - rašoma VSD „Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime“.

Anot dokumento, V.Malyginas „siekė gauti neviešos informacijos apie politinių partijų pozicijas per Lietuvos prezidento rinkimus, galimus pokyčius valdančiojoje koalicijoje po prezidento rinkimų, suskystintųjų gamtinių dujų terminalo projekto eigą ir perspektyvas“.

„SVR darbuotojas skatino Lietuvos politikus ir verslininkus remti Rusijos poziciją dėl supaprastinto vizų režimo Lietuvos pasienio ir Rusijos Kaliningrado srities gyventojams, formavo jų nuomonę, kad Lietuva santykiuose su Rusija turėtų vykdyti kitokią politiką ir vadovautis pragmatiniais interesais“, - teigia VSD.

V.Malyginas Rusijos generalinio konsulo pareigose neišbuvo nė dvejų metų - į šį postą jis buvo paskirtas 2012 metų rugsėjį.

Pernai balandį Rusijos konsulato atstovai teigė, kad jis į Maskvą grįžta pasibaigus kadencijai. Lietuva savo ruožtu tuo pat metu grąžino į Vilnių konsulus Karaliaučiuje ir Sankt Peterburge.

Iš viso pernai iš Lietuvos „dėl aktyvios šnipinėjimo veiklos buvo išsiųsti trys Rusijos žvalgybos rezidentūrų darbuotojai“, rašoma VSD ataskaitoje. Anot VSD, „jų veikla buvo susijusi su agentų verbavimu, neteisėtu žvalgybinės informacijos rinkimu ir aktyviosiomis priemonėmis“.

VSD teigimu, pernai nepasibaigus akreditacijos terminui iš Lietuvos buvo privesti išvykti dar keletas su diplomatine priedanga Lietuvoje veikusių Rusijos žvalgų, tarp jų - Valerijus Katula, kurio veikla buvo paviešinta praėjusių metų metiniame grėsmių vertinime.

Anot VSD, net trečdalis Lietuvoje dirbančių Rusijos diplomatų yra žvalgybos tarnybų pareigūnai arba susiję su žvalgybos tarnybomis.

Ataskaitos duomenimis, pernai suaktyvėjo Rusijos žvalgybų domėjimasis Lietuvos karine ir kita strategine infrastruktūra, ypač padaugėjo Rusijos saugumo ir žvalgybos tarnybų mėginimų verbuoti į Rusiją vykstančius Lietuvos piliečius.

Saugumiečiai „pagerbė“ ir A. Račą

VSD ataskaitoje tradiciškai apžvelgiama ir Rusijos Lietuvoje vykdoma propagandinė veikla. „Pagerbtas“ ir prieštaringai vertinamų „Format A3“ diskusijų vedėjas Artūras Račas – jo nuotrauka puikuojasi VSD ataskaitoje.

Pats A. Račas dokumente neminimas, bet „Format A3“ įvardijamas kaip „pseudoanalitika“ užsiimantis bei propagandistus į Lietuvą ir iš jos vežiojantis klubas.
Artūras Račas

„Rusijos visuomenės informavimo priemonėse buvo dažnai publikuojami Kremliui palankūs pseudoanalitiniai straipsniai, o autorių įžvalgos tendencingai skleidė dezinformaciją ir prieš Lietuvą nukreiptą propagandą. Tokio pobūdžio politines ir ideologines nuostatas Lietuvoje 2014 m. visuomenei skleidė ir tarptautinis žiniasklaidos klubas „Format A3“, vadovaujamas „Komsomolskaja pravda“ žurnalistės Galinos Sapožnikovos.

Lietuvos visuomenei buvo surengta vienuolika renginių, kuriuose dalyvavo Rusijos informacinę politiką palaikantys politologai, ekonomistai, rašytojai ir kultūros atstovai. Kaip klubo „Format A3“ atstovas, atitinkantis Rusijos ideologinę platformą, į Moldovą vyko tuometinis „Socialistinio liaudies fronto“ vadovas Algirdas Paleckis. Klubo veikla Lietuvoje finansuojama Rusijos biudžeto lėšomis“, - rašoma VSD ataskaitoje.

Verbavo sieną kertančius lietuvius

VSD ataskaitoje teigiama, jog Ukrainos krizės metu smarkiai suaktyvėjo ir Rusijos federalinio saugumo tarnybos (FST) veikla prieš Lietuvą ir jos piliečius. Esą aktyviausiai tuo užsiėmė FST Kaliningrado valdyba, o tarp taikinių buvo ir Valstybinė sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

„Rusijai pradėjus karinę operaciją Ukrainoje FST suaktyvino žvalgybą prieš užsienio subjektus (taip pat ir Lietuvos) Rusijos teritorijoje ir iš Rusijos teritorijos. 2014 m. FSB apklausinėjo ir verbavo Rusijos–Lietuvos sieną kertančius Lietuvos piliečius, vykdė agresyvią žvalgybinę veiklą prieš VSAT rinko ekonominę, karinę ir politinę informaciją Lietuvos pasienio rajonuose, verbavo Rusijoje dirbančius Lietuvos verslininkus, lietuviško kapitalo įmonių darbuotojus bei teisėsaugos pareigūnus.

FST Rusijos teritorijoje dažniausiai veikia agresyviai, taiko psichologinį spaudimą, pateikia fiktyvius arba tikrus kaltinimus pažeidus Rusijos įstatymus, grasina apriboti verslo galimybes ir kitaip šantažuoja. Lietuvos piliečiams sutikus bendradarbiauti, FSB pasiūlo ir finansinį atlygį“, - rašoma dokumente.
State Security Department

Be to, anot saugumiečių, FST iš Kaliningrado vykdo ir aktyvų elektroninių komunikacijų sekimą, ir ne tik Lietuvoje.

„FST radioelektroninės žvalgybos centrai Kaliningrado srityje vykdo nuolatinę plataus spektro komunikacijų žvalgybą prieš Lietuvą ir kitas regiono valstybes“, - teigiama ataskaitoje.

Baltarusijos GRU karininkui S.Kurulenko informaciją teikė ir R. Lipskis, ir A. Ošurkovas

Baltarusijos gynybos ministerijos Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) karininkas Sergejus Kurulenko Lietuvoje buvo užverbavęs du agentus, pirmadienį pranešė Valstybės saugumo departamentas.

Kaip teigiama VSD praėjusių metų saugumo grėsmių ataskaitoje, informaciją jam teikė buvęs valstybinės įmonės „Oro navigacija“ darbuotojas Romualdas Lipskis ir Lietuvos kariuomenės paramedikas Andrejus Ošurkovas.
Andrejus Ošurkovas

Remdamasi šia informacija Generalinė prokuratūra abiems agentams pateikė kaltinimus šnipinėjus prieš Lietuvą. Bylos teisme, jiems gresia laisvės atėmimas iki 15 metų.

R.Lipskio byloje teismui perduoti septyni bylos tomai, juose yra 1,3 tūkst. dokumentų ir 26 laikmenos su įvairiais vaizdo bei garso įrašais. Bylos duomenimis, įtariamasis savo kabinete esą slapta fotografavo ten buvusius dokumentus bei kitus objektus ir juos perdavė Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybai (GRU).

R.Lipskis  kaltę neigia. Per pirmą teismo posėdį jis sakė baltarusiui perdavęs viešai prieinamą informaciją, kad jį verbavęs pareigūnas „atsikabintų“.

Tuo tarpu šnipinėjimu Baltarusijai įtariamas buvęs kariuomenės paramedikas A.Ošurkovas  pripažįsta savo kaltę, žurnalistams yra patvirtinęs kaltinamojo advokatas.

Kaltinamasis A.Ošurkovas, kuris tarnavo Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotame pėstininkų batalione, buvo sulaikytas pernai sausį. VSD yra pranešęs, jog nustatė, kad A.Ošurkovą  Baltarusijos GRU užverbavo Baltarusijoje ir tikslingai infiltravo į Lietuvos kariuomenę atlikti specialioms užduotims.

Įtariama, kad duomenys Baltarusijai buvo perduodami penkerius metus, už perduotą informaciją kaltinamasis gaudavo pinigų.

Ataskaitoje apie S.Kurulenko teigiama, jog GRU karininką Lietuvoje domino Lietuvos karinių dalinių dislokavimo vietos, juose tarnaujančių karių skaičius ir personalo sudėtis, karinių objektų schemos, karinė technika ir komunikacijos, Lietuvos kariuomenės ir tarptautinės karinės pratybos, Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgos, strateginę reikšmę Lietuvos nacionaliniam saugumui turinčios valstybinės įmonės ir jų įrenginiai. S.Kurulenko taip pat ieškojo verbavimui tinkamų kandidatų Lietuvos karinėse pajėgose.

Taip pat VSD pastebi, kad temos ir objektai, kuriais Lietuvoje domėjosi Baltarusijos GRU, sutampa su Rusijos GRU žvalgybiniais interesais. „Atsižvelgiant į glaudų Baltarusijos karinį bendradarbiavimą su Rusija, labai tikėtina, kad Baltarusijos GRU dalijosi gauta informacija su Rusijos GRU“, - teigiama ataskaitoje.