Neseniai iš įkalinimo įstaigos paleistas J. Urka viešai paskelbė, kad neva prieš penkerius metus per jau mirusį akademiką Raimundą Rajecką jis V. Landsbergiui paskolino 100 tūkst. JAV dolerių.

Pirmą kartą J. Urka davė paaiškinimus antradienį. Trečiadienį jis turėjo pranešti, ar nusprendė pateikti paskolos dokumento originalą prokuratūrai. J. Urka teigia, kad dokumentas yra išvežtas ir saugomas Maskvoje.

Generalinės prokuratūros prokuroras Česlovas Norinkevičius BNS sakė, kad J. Urka neatvykimo į prokuratūrą priežastimi nurodė tai, kad jis dar nėra suradęs advokato, su kuriuo galėtų pasitarti dėl dokumento originalo pateikimo.

J. Urka kaip V. Landsbergio skolos tariamą įrodymą žiniasklaidai pateikė 1995 metų gegužės 20-sios "paskolos sutartį", neva pasirašytą V. Landsbergio.

Dabar J. Urka į prokuratūrą turėtų atvykti ketvirtadienį.

Pasak Č. Norinkevičiaus, Generalinei prokuratūrai davė paaiškinimus ir daugiau asmenų, kurie yra "minimi šioje istorijoje". Jų pavardžių prokuratūra nenurodo.

"Bus matyti", BNS sakė prokuroras Č. Norinkevičius, paklaustas, ar paaiškinimams duoti bus kviečiamas V. Landsbergis. Pasak prokuroro, tolesnę tyrimo eiga priklausys, ar J. Urka pateiks dokumentų originalą.

Tariamoje sutartyje trūksta tokiems dokumentams būtinų rekvizitų - skolintojo ir skolininko adresų, asmens kodų. Be to, joje klaidingai nurodyti V. Landsbergio gimimo metai.

Prašymą iškelti bylą dėl klastojimo ir šmeižto V. Landsbergis Generalinei prokuratūrai parašė praėjusį penktadienį.

V. Landsbergis kalbas apie tariamą jo skolą yra pavadinęs "kliedesiais".

Prieš mėnesį iš kalėjimo išleistas didžiausias Akcinio inovacinio banko skolininkas J.Urka prokurorams atsisakė pateikti paskolos sutarties, neva sudarytos su Seimo pirmininku Vytautu Landsbergiu, originalą.

Verslininkas teigė, kad originalas yra saugomas Maskvoje.

Neseniai J.Urka kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas ištirti, ar tikrai Seimo pirmininkui atiteko paskolinti 400 tūkstančių litų.

Verslininkas J.Urka prokuratūrai paštu pasiuntė paskolos sutarties su V.Landsbergiu kopiją.

J.Urka teigė, kad 1995 metais jis sudarė paskolos sutartį, pagal kurią V.Landsbergis ketveriems su puse metų pasiskolino 400 tūkstančių litų. Skola turėjo būti grąžinta iki 1999 metų pabaigos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją